Acasă Politic Seriozitate guvernamentală, majorarea salariului minim pe economie, promisă de Guvernul Ciolacu pentru milioane de angajați în 2024, se amână

Seriozitate guvernamentală, majorarea salariului minim pe economie, promisă de Guvernul Ciolacu pentru milioane de angajați în 2024, se amână

0
0
292

Seriozitate guvernamentală, majorarea salariului minim pe economie promisă de Guvernul Ciolacu pentru milioane de angajați în 2024, se amână.

Document exploziv! Se amână majorarea promisă de Guvern pentru milioane de angajați! Este vorba despre majorarea salariului minim pe economie, care, se va face abia în vara anului 2024. Asta ar însemna că salariul net o să scadă la început de an, potrivit propunerii Ministerului Muncii la discuțiile cu sindicatele și patronatele de marți.

Premierul Marcel Ciolacu, alături de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, au avut discuții marți cu patronatele și sindicatele pentru stabilirea salariului minim pe economie în 2024.

Fiecare participant a venit cu propria propunere. Guvernul urmează să decidă acum între variantele creșterii salariului minim discutate cu Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.

Ceea ce este sigur este că Guvernul a transmis deja că salariul minim nu va crește de la 1 ianuarie 2024, astfel că există o amânare a majorării acestuia. Ce nu se știe deocamdată este cu cât va crește salariul minim dar nici de la ce dată se va aplica o majorare, din luna martie sau de la jumătatea anului viitor.

Ministerul Muncii a venit la întâlnirea cu sindicatele și patronatele cu propunerea de creștere a salariului minim pe economie la 3.700 de lei incepând din luna iulie a anului viitor, adică o amânare cu 6 luni față de promisiunea inițială a Guvernului. În același timp, propunerea Ministerului Muncii înseamnă și o scădere cu 50 de lei față de suma discutată și solicitată de sindicate la discuțiile anterioare. Sindicatele au propus majorarea salariului minim pe economie de la 3.300 de lei, cât este în prezent, la 3.750 de lei, astfel că noul salariu net va fi de 2.268 de lei.

Pe de altă parte, patronatele au prezentat propunerea de a schimba modul în care se face calculul salariului minim. Acestea au propus să existe un salariu minim pe oră sau un salariu minim în funcție de sectorul de activitate, cum se întâmplă, de exemplu, în prezent, în construcții.

Ce se întâmplă cu Salariul Minim pe Economie în 2024:

salariul minim în prezent:

3.300 lei brut (200 lei neimpozitați) – 2.079 lei net

salariul minim, ianuarie 2024:

3.300 lei brut (fără facillități) – scade la 1.989 lei net

salariul minim, iunie 2024:

3.700 lei brut (fără facilități) – crește la 2.217 lei net (majorare cu 12,12%)

În același timp, patronatele și sindicatele au anunțat, la întâlnirea de marți cu premierul și ministrul Muncii, la Palatul Victoria, că nu sunt de acord cu eliminarea facilității celor 200 de lei neimpozabili. Aceștia au transmis că se dorește prelungirea și în 2024 a scutirii de taxe pentru 200 de lei din salariul minim pe economie. Sindicatele și patronatele au solicitat ca această facilitate să nu mai fie eliminată nici după următoarea creștere a salariului minim, prevăzută pentru 2024.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat, că în 2024 bugetul pentru educație va fi unul record, de 4,1 % din PIB. El a adăugat că s-a ajuns la o înțelegere în ceea ce privește majorarea salariilor profesorilor în tranșe, explicând că este „o ofertă cât se poate de respectuoasă față de categoria pe care o reprezintă, ținând cont de salarizarea foarte joasă pe care o aveau”.

Am avut o discuție în seara asta. Cred că am închis lucrurile în linii mari. Am fost cu doamna ministră a Educației. Va fi un buget record pentru educație, respectiv 4,1 % din PIB. Mă bucură foarte mult că am acoperit toate palierele. Normal că mi s-a părut prea mult la un moment dat pe investiții, sunt aproape 12 miliarde de lei numai din PNRR în investiții în infrastructură. Doamna ministră mi-a zis că până acum a semnat peste 5.300 de contracte, fiind un jalon în PNRR. Am venit cu componenta explicată poate prea puțin de doamna ministru cu abandonul școlar și mi-a arătat cu cifre și am lucrat și cu doamna ministru al Muncii ca bursele sociale să le prindem pe bani europeni, astfel încât să nu fie presiune prea mare pe bugetul statului, dar să menținem în continuare numărul mare de copii beneficiari pe burse și, în primul rând, ținta este abandonul școlar, unde avem o problemă. Trebuie să recunoaștem, nu s-o ascundem”, a declarat premierul.

Ciolacu a mai explicat că, în ceea ce privește salariile profesorilor, promisiunea a fost ținută.

Au înțeles și dânșii exact marjele în care ne putem încadra. Oricum este un salt spectaculos, acum va rămâne reforma și cerințele noastre, ale părinților, în ceea ce privește educația”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă profesorii sunt de acord cu majorarea salariilor în tranșe, premierul a răspuns că ”s-a ajuns la o înțelegere”.

Urmează să închidem cu sindicatele. Nu știu dacă au anunțat public, dar am ajuns la o înțelegere. În momentul acesta este totul echilibrat. E o ofertă cât se poate de respectuoasă față de categoria pe care o reprezintă, ținând cont de salarizarea foarte joasă pe care o aveau și în acest moment cu adevărat pornește o reformă în sistemul de învățământ”, a mai spus prim-ministrul.

De asemenea, referitor la criteriile de performanță în educație, pe care le-a cerut ministrului Educației, după dezastrul de la PISA, Ciolacu a spus că nu crede în lucrurile și abordările paușale, pentru că sunt profesori care au zeci de olimpici și sunt alții care au dat titularizarea și au luat 2 și 3.

Nu cred în lucrurile și abordările paușale, pentru toată lumea să fie la fel. Sunt profesori care au zeci de olimpici, sunt unii care au dat titularizarea și au luat 2 și 3. Trebuie venit în sistem cu ceva cu care putem cere mai mult. În acest moment, ca și reprezentant al statului român, statul român și-a făcut datoria față de profesori, am venit cu o lege nouă, pe toate componentele, cele mai mari investiții în infrastructură după autostrăzi le-am prins în sistemul de educație. Nu vom avea de-a doua zi performanță, va dura câțiva ani, dar e o nouă abordare și una serioasă”, a mai spus el.

Salariile bugetarilor și demnitarilor vor crește cu 5% de la 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență aflat pe masa guvernului. Excepție de la această prevedere fac profesorii, care vor primi o majorare de salariu de 13% la 1 ianuarie. Proiectul de OUG, cuprinde și alte măsuri care privesc celelalte categorii de bugetari. Bugetarii și demitarii vor avea salarii mai mari cu 5% de la 1 ianuarie 2024, potrivit proiectului de ordonanță aflat la Guvern. Prin excepție, profesorii vor primi o creștere mai mare, de 13%, dar mult sub nivelul de 40% obținut ca promisiune după greva generală din acest an.

Marcel Ciolacu a vorbit și despre majorarea pensiilor. Premierul a spus că dacă în prezent pensia medie este de 2.100 de lei, după recalculare, aceasta va ajunge la 2.800 de lei. Ciolacu a adus în discuție pensiile celor care au lucrat în agricultură și care acum primesc în jur de 1.500 de lei, aceasta fiind una dintre cauzele pentru care România este pe penultimul loc la sărăcie, în Europa – pentru că ”sunt două milioane de oameni” care încasează această pensie. ”Ne-a spus și Comisia Europeană, că nu mai putem să continuăm așa. Sunt bunicii voștri, părinții voștri, cum poate să trăiască cineva cu o pensie de 1.500 de lei”, a spus premierul.

Certitudinea este că avem o nouă lege a pensiilor, acceptată în primul rând, ca și jalon îndeplinit, de către Comisia Europeană.

Avem o lege care trebuie respectată, respectiv pensiile se indexează la începutul anului cu media ratei inflației din anul anterior, care este de 13,8%. Se aplică la toată lumea, mai puțin la partea „specială” a pensiilor.

Unde există contribuție e normal, fiindcă e contribuția fiecăruia, să se aplice acest coeficient. La partea „specială” unde depășește partea de contribuție, atunci se scade și rămâne același echilibru. Ca să închidem că s-au mărit pensiile speciale.

Deci, pensiile speciale se indexează doar partea de contribuție. Iar dacă partea specială depășește partea de contribuție, atunci se scade din partea de contribuție și se echilibrează, astfel încât nu cresc deloc.

A fost o mare greșeală abordarea făcută de USR, punând în același coș pensiile ocupaționale, cum este armata, poliția – fiindcă așa a fost sistemul format, am venit după un sistem comunist.

De exemplu, pensiile din agricultură, unde oamenii ăia au câte 35 de ani munciți, și acum au o pensie de 1.500 de lei. De aceea suntem pe penultimul loc în Europa la sărăcie. Fiindcă sunt două milioane de pensionari care sunt în pragul sărăciei.

Avem pensia medie de 2.100 de lei. Prin recalcularea din septembrie ajungem la o pensie medie de aproximativ 2.800 de lei.

Asta ne-a spus și Comisia Europeană. „Nu mai puteți să continuați așa. Acele persoane sunt oameni. Sunt bunicii voștri, părinții voștri. Cum poate să supraviețuiască cineva cu o pensie de 1.500 de lei?”.

Și atunci, în septembrie se va mări diferențiat. Se fac recalculările, nu pierde nimeni la pensie. Sunt acele impozitări suplimentare, am găsit soluția să facem diferența între ”ocupațional” și ”special” cu salariul mediu brut pe economie, astfel încât nu se încadrează să piardă cei din MAI și din MApN.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

În scandalul ”blatului” PSD-AUR, Simion nu dezminte ce a spus Becali, ”coincidență”, Tudose întâlnire în august cu Hrebenciuc, la un restaurant

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email În scandalul ”blatului” PSD-AUR, Georg…