După ce Guvernul Orban ignora în August 2020 legea pensiilor în vigoare și în loc de 40% cu cât ar fi trebuit indexat punctul de pensie, erau indexate doar cu 14 procente, premierul ”liberal” și penal Cîțu, și-a luat angajamentul, că pensiile vor fi majorate la fiecare început de an, iar 2022 va da ”tonul”, promite oficialul de la Palatul Victoria.
”Anul viitor (n.r. – va fi următoarea majorare) și va fi în fiecare an o majorare a pensiei. Este mai mult decât rata inflației, vom vedea exact formula clară, dar crește mai mult decât cu rata inflației
(…) Dacă nu va fi noua lege până la finalul anului, cred că avem o formulă din legea veche pe care o vom aplica, dar vedem cum va fi cu legea nouă. Reforma pensiilor va avea nevoie de mai multe legi, nu doar de una pentru a putea fi implementată, pentru că lucrurile sunt complicate (…) și ai nevoie de timp ca să mișți lucrurile”, a declarat Cîțu.
Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat, vineri, că în sistemul de pensii din România există o bombă cu ceas, deficitul fiind în prezent de 16,7 miliarde de lei. Dacă acest sistem nu va fi reformat, a mai afirmat Turcan, am putea ajunge la pensii cu o putere de cumpărare de 500 de lei. Ministrul liberal al Muncii a mai precizat că stagiul minim de cotizare va rămâne de 15 ani și că în cadrul procesului de reformare vor fi digitalizate cinci milioane de dosare de pensii și va fi modificată legislația.
”În sistemul de pensii din România există o bombă cu ceas, pe care dacă noi nu o dezamorsăm, riscăm ca la un anumit moment puterea de cumpărare a pensiei medii în România să scadă atât de mult încât, practic, în loc de 1.500 de lei cât este acum o pensie medie, să se poată cumpăra cu o pensie medie în România echivalentul a 500 de lei”, a declarat, vineri, Raluca Turcan.
Premierul Cîţu confirma în Decembrie 2020, că din 2021 ”Vor fi creşteri la pensii şi la alocaţii”.
Premierul Florin Cîţu a anunţat, după şedinţa de Guvern de miercuri 30 Decembrie 2020, că vor creşte atât pensiile, cât şi alocaţiile, însă ”în cea mai bună formulă pentru întreaga economie, nu doar pentru anumite categorii”. Pentru adoptarea bugetului, premierul exclude asumarea răspunderii.
Întrebat ce se va întâmpla de la 1 ianuarie cu salariul minim şi cu alocaţiile, Florin Cîţu a răspuns că salariul minim a fost miercuri în primă lectură şi există intenţia de a-l creşte din 1 ianuarie: ”Nu a fost adoptat azi, dar am fost asiguraţi că este ok să fie adoptat şi săptămâna viitoare”.
În ce priveşte alocaţiile şi promisiunea de majorare a acestora cu 40%, ajungându-se apoi la 20%, Cîţu a afirmat că pe actuala construcţie bugetară creşterea cu 20% a alocaţiilor este sustenabilă, dar decizia nu este a Guvernului, ci a Parlamentului.
Ziariştii au insistat şi cu întrebările legate de creşterea pensiilor.
”Pot să vă spun ceea ce am făcut până acum. Despre creşteri vom vorbi când se va întâmpla, nu pot să fac speculaţii acum”, a spus poremierul, iar când a fost întrebat dacă există posibilitatea ca procentul de 8% să fie modificat la capitolul creşteri de pensii, a spus: ”Nu pot să vă dau răspunsul în acest moment. Bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare”.
”Vor fi creşte şi la pensii şi la alocaţii dar în cea mai bună formulă pentru toată economia, nu doar pentru anumite categorii”, a adăugat Cîţu.
Întrebat dacă se gândeşte la asumarea răspunderii pentru ca bugetul să fie adoptat mai repede, premierul a exclus această variantă, afirmând că merge pe dezbaterea în Parlament şi mizează pe ”responsabilitatea parlamentarilor”.