Acasă Social Ministrul Muncii Budăi, vorbește zilnic și nu spune nimic: „Vom avea şi creşteri de pensii şi de sprijin pentru cei vulnerabili”

Ministrul Muncii Budăi, vorbește zilnic și nu spune nimic: „Vom avea şi creşteri de pensii şi de sprijin pentru cei vulnerabili”

0
0
337

Ultima variantă: 1,3 milioane de pensionari, majorare de 25%. Marius Budăi: „Vom avea şi creşteri de pensii şi de sprijin pentru cei vulnerabili„. Un număr de 1,3 milioane de pensionari ar putea avea pensii mai mari cu 25%. Este vorba despre cei care au pensia minimă de 1.000 de lei.

Ceilalţi ar putea beneficia de o majorare de doar 10% cu un ajutor suplimentar pentru ianuarie în valoare totală de 4.000 de lei.

Chiar dacă iasă la televizor des fără să spună nimic consistent, ministrul Muncii, Marius Budăi, a confirmat marţi, că şi această variantă este pe masa de lucru. Întrebat dacă se pot majora diferenţiat pensiile, şeful de Muncă nu a negat această variantă.

Vorbim de două lucruri separate: una este o majorare a pensiei și alta este majorarea de venituri.

Ceea ce s-a discutat în spațiul public, s-a vorbit de o majorare a valorii punctului de pensie, după care vorbim de majorare de venituri pentru categoriile vulnerabile.

Și acolo într-adevăr avem și este obligatorie intervenția Guvernului, astfel încât toate aceste categorii de persoane să traverseze această iarnă care se anunță a fi una grea din punct de vedere al prețurilor. (…) Trebuie să-i sprjinim pe oameni astfel încât să avem convingerea că vor traversa iarna„, a spus Marius Budăi.

Cât despre „pensia de ianuarie”, ministrul Budăi a precizat: „atunci când liderii coaliției, a partidelor care formează coaliția, vor lua decizia finală, cu siguranță vom veni transparent în fața cetățenilor.

Timp mult nu va mai dura, pentru că trebuie să închidem și bugetul pentru anul 2023„, a spus Budăi.

Referitor la cei 1,3 milioane de pensionari care ar putea avea o creştere de 25% din ianuarie, iar ceilalţi o majorare de 10%, ministrul a spus: „Noi avem pe masă mai multe variante, însă aici cred că președintele partidului, Marcel Ciolacu, a fost extrem de clar și a spus că așteaptă de la Ministerul Muncii și de la Ministerul Finanțelor propuneri, le avem deja înaintate pentru a decide în coaliție exact varianta corectă.

Ceea ce a spus președintele Marcel Ciolacu este că trebuie să sprijinim, e obligatoriu să sprijinim categoriile vulnerabile și așa vom face categorie vulnerabilă (…).

Vă spun foarte clar că vor exista majorări de pensii în România și vor exista măsuri de sprijin pentru categoriile de cetățeni vulnerabili.

Eu, ca membru al Guvernului, sunt obligat practic să spun că aceste măsuri vor fi implementate, dar vă spun cu respect și pentru cetățeni.

Nu vreau să intru într-un malaxor al presupunerilor, pentru că nu vreau să aducem în fața oamenilor variante, să aducem speranțe pe care ulterior să nu le îndeplinim. Permiteți-ne să luăm decizia finală.

Ceea ce este important vor fi majorări de pensii și vor fi măsuri de sprijin pentru cetățeni.

Ceea ce trebuie să reținem este că pensiile vor crește și că măsuri de sprijin vor fi identice cu măsurile din programul repetat „Sprijin pentru România”, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că pensiile românilor vor creşte de la 1 ianuarie 2023, dar spune că acestea vor ajunge cu întârziere la început de an.

„Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi„, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente„, a spus Budăi.

Când mă pot pensiona – este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

Totodată, ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat marţi, la Parlament, despre salariul minim de 3.000 de lei, că îşi doreşte să intre în vigoare de la 1 ianuarie şi că decizia se va lua miercuri în Consiliul tripartid. Ministrul a mai afirmat că sunt 1,3 milioane de români plătiţi cu salariul minim, şi 500.000 din agricultură şi construcţii. Despre cei 200 de lei neimpozabili care ar putea fi aplicaţi la salariul minim majorat, Budăi a arătat că ”din jumătatea anului 2022 au pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă”.

Cred foarte mult în dialogul social. (..) Mâine, în Consiliul Tripartid avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională”, a spus ministrul Muncii.

Întrebat dacă în cei 3.000 de lei va exista şi o componentă de 200 de lei neimpozabili, Budăi a arătat că ”din jumătatea anului 2022 a pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă”.

Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu îi taxăm”, a mai spus Budăi.

Despre varianta ca şi peste 3.000 de lei, brut, care deja include cei 200 de lei, să mai existe încă o majorare voluntară de 200 de lei, neimpozitaţi, ministrul a afirmat că vor vedea ce discuţii sunt în Consiliul tripartid şi coaliţia va avea de asemenea un cuvânt de spus.

Când porneşti un dialog, iei în calcul toate variantele. (..) Toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariul minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie” a mai spus ministrul Muncii.

Întrebat câte firme au acordat cei 200 de lei neimpozabili, Budăi a spus că 130.000 de contracte au fost transformate şi au dat aceşti 200 de lei în plus, undeva la 10%.

Despre numărul angajaţilor plătiţi pe salariul minim, ministrul Marius Budăi a afirmat că este vorba de 1,3 milioane şi mai sunt şi cei plătiţi din agricultură şi construcţii, în jur de 500.000, cu precizarea că aceia beneficiază de salariul de 3.000 de lei.

Încarcă mai mult
Load More In Social
Comments are closed.

Vezi Și

Pachetele de alimente 2024 de la UE înainte de sărbători, doar de ochii lumii, nu toate persoanele eligibile vor primi mult așteptatele ajutoare

Facebook 77 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Pachetele de alimente 2024 de la Un…