Acasă Social Ministrul Muncii Budăi, veste proastă pentru pensionarii cu venituri mici, majorarea pensiilor este neconstituţională

Ministrul Muncii Budăi, veste proastă pentru pensionarii cu venituri mici, majorarea pensiilor este neconstituţională

0
0
2,029

Ministrul Muncii, Marius Budăi, face precizări cu privire la majorarea punctului de pensie, PNRR, schimbarea vârstei de pensionare. ”Majorarea pensiilor mai mici este neconstituțională.

Marius Budăi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a anunțat că au fost evaluate peste 2,6 milioane de dosare de pensii, din 4,8 milioane de dosare. Oficialul a ținut să facă și unele precizări cu privire la majorarea pensiilor mici, susținând că o astfel de discuție este neconstituțională.

Autoritățile vorbesc despre majorarea punctului de pensie pentru toată lumea, nu pe categorii. Totuși, există sprijin pentru pensionarii cu venituri mai mici, aceștia beneficiind de voucherele de 50 de euro pe care autoritățile încep să le emită începând cu 1 iunie.

Această discuţie cu creşterea pensiilor mai mici este o discuţie neconstituţională şi am spus-o de mai multe ori. Noi vorbim de contributivitate şi vorbim de o valoare a punctului de pensie. Se majorează valoarea punctului de pensie, noi acceptăm această discuţie cu majorarea pensiilor în procent, dar pensia se majorează prin valoarea punctului de pensie.

Putem face în schimb altceva pentru pensiile mici, ceea ce am făcut în primul pachet social, de la 1.600 până la 2.200 (de lei – n. r.) şi ceea ce facem acum cu acest voucher de 50 de euro o dată la două luni, dar să creştem discreţionar numai pensiile mici nu se poate”, a menţionat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a făcut precizări cu privire la acordarea voucherelor de 50 de euro. Pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România” oferă ajutor social românilor cu venituri mici, printre aceștia fiind și pensionarii. Printre măsuri se află și voucherele în valoare de 50 de euro acordate la două luni pentru achiziționarea de alimente. Potrivit ministrului Muncii, acordarea voucherelor va începe de la 1 iunie, însă nu toată lumea le va primi în prima lună. Chiar dacă cardul va ajunge la beneficiar mai târziu, asta nu înseamnă că banii din iunie vor fi pierduți.

Voucherele se vor oferi până la finalul anului, fiind programate în lunile iunie, august, octombrie și decembrie. ”Este o activitate care este în dinamică şi în continuitate şi se va desfăşura până la sfârşitul anului, 31 decembrie.

Dacă va fi o singură persoană în România care nu va primi cardul acasă în luna iunie şi îl va primi pe 1 sau pe 2 iulie nu înseamnă ca banii aferenţi lunii iunie vor fi pierduţi”, a adăugat ministrul Muncii.

O nouă formulă de calcul pentru pensii în 2022. Ce prevăd modificările din PNRR.

România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) că nu va introduce categorii noi, iar Parlament trebuie să adopte această lege până în trimestrul patru din 2022, potrivit graficului. Astfel, va fi o formulă nouă de calcul, va fi modificată vârsta de pensionare și vor fi noi criterii de indexare. În primul rând va exista o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată.

Parametrii formulei vor fi corelați cu un procent din PIB (9,4% din PIB pe termen lung, adică în perioada 2022-2070). Apoi, creșterile ad-hoc ale nivelurilor pensiilor nu vor fi admise. Indexarea pensiilor va fi în funcție de nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB.

Noua lege a pensiilor ar urma să vină și cu o nouă formulă de calcul, bazată pe numărul total de puncte realizat de titular având în vedere principiul contributivității, astfel încât cuantumul pensiei să țină cont integral de contribuțiile de asigurări sociale plătite, fără să mai intervină alți factori în stabilirea acestuia.

Stagiul complet de cotizare nu va mai fi utilizat în noua formulă de calcul. Acesta va avea un rol determinant doar în stabilirea eligibilității condițiilor categoriei de pensie, fără impact în noua formula de calcul pentru determinarea cuantumului pensiei și nu se va utiliza împărțirea numărului de puncte realizate la un numitor stagiu de cotizare.

Din totalul de 29,2 miliarde de euro pe care Comisia Europeană le-a pus la dispoziția României prin PNRR, Ministerul Muncii beneficiază de 368,9 milioane de euro, iar o parte ar trebui să fie direcționați pentru reforma fiscală și reforma sistemului de pensii.

Cât priveşte posibilitățile de pensionare anticipată, acestea vor fi reduse semnificativ și vor fi introduse stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani.

Referitor la vârsta de pensionare, aceasta se va egaliza pentru bărbați și femei la 65 de ani, până în 2035.

Cât creşte vârsta de pensionare pentru femei:

În prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 9 luni și crește eșalonat până în anul 2030, la 63 de ani.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;
Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Noul sistem de pensii va prevede plata unei pensii minime, a cărei valoare va fi raportată la salariul minim brut pe economie, pentru persoanele cu stagiu minim de cotizare satisfăcut.

– prezent: 61,9 ani

– 2023: 62 de ani

– 2030: 63 de ani

– 2035: 65 de ani

Sursa: Casa Naţională de Pensii

Cum se calculează pensia. Șeful Casei de Pensii explică formula: ”Sunt două date foarte importante pe care noi le urmărim”

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a explicat, în exclusivitate la Antena 3, cum sunt evaluate dosarele pentru recalcularea pensiilor.

Daniel Baciu spune, că la evaluarea și recalcularea pensiilor sunt foarte importante stagiul de cotizare și numărul de puncte realizat de beneficiar. ”La nivel național, am trecut de 2,3 milioane de dosare evaluate. Noi urmărim în principal două lucruri importante.

În primul rând, noi trebuie să introducem aceste dosare într-un format electronic nou, practic trebuie să digitalizăm toate aceste dosare”, a explicat șeful Casei de Pensii.

Totodată, Marius Budăi a anunţat că cei 700 de lei promişi de Coaliţie pentru a combate creşterea facturilor şi a preţurilor la produsele de bază vor veni la 1 iulie.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat oficial că distribuţia cardurilor pentru voucherele sociale de 250 de lei va începe la 1 iunie, iar noul ajutor anunţat de coaliţie, de 700 de lei, va fi încasat de persoanele eligibile la pensia din luna iulie.

Aceşti bani, 700 de lei pentru fiecare pensionar care are pensia sub 2.000 de lei, vor veni odată cu pensia fiecăruia. Va începe livrarea către populaţie a acestor sume exact în calendarul pe care ştim că se livrează pensiile, începând cu data de 1 iulie”, a spus Marius Budăi, joi, la Palatul Parlamentului.

Întrebat cum a stabilit plafonul de 2.000 de lei pentru primirea acestui ajutor de 700 de lei în luna iulie, Marius Budăi a spus: ”La începutul anului, am avut un plafon de 1.600 de lei pentru primul pachet social, care a reprezentant atunci pensia medie în România. Am venit ulterior cu o analiză pe care am creat-o şi din cauza evoluţiei preţurilor şi din cauza a ceea ce s-a întâmplat, accentuându-se în unele locuri criza preţurilor din cauza războiului din Ucraina, am decis să implementăm al doilea pachet social, cu acele carduri şi acele vouchere electronice pentru a sprijini populaţia până la sfârşit de an. Am considerat atunci o categorie vulnerabilă, pensia care se încadrează în jurul pensii medii, acum considerăm că evoluţia preţurilor fiind cea pe care o ştim cu toţii trebuie să depăşim un pic pensia medie. Dintr-o analiză a noastră, 3,2 milioane de pensionari vor beneficia a această nouă măsură”.

În privinţa voucherelor de 50 de euro la două luni, ministrul Muncii a afirmat că, pe măsură ce furnizorii tipăresc cardurile pe care vor intra aceşti bani, vor fi livrate către populaţie prin Poşta Română.

Nu aşteptăm ca furnizorii de carduri să tipărească şi să imprime toate cardurile. Pe măsură ce avem loturi de carduri gata imprimate, prin Poşta Română le vom livra, de la începutul lunii iunie, către populaţie.

Putem lua şi situaţia ipotetică în care, dacă până la sfârşitul lunii iunie vor fi persoane care nu vor primi carduri şi le vor primi pe 1 sau pe 2 iulie, asta nu înseamnă că suma aferentă lunii iunie va fi pierdută.

Din contră, dacă pe 1 sau 2 iulie va primi cardul, imediat, a doua zi se va alimenta cardul cu suma aferentă lunii iunie”, a arătat Marius Budăi.

Încarcă mai mult
Load More In Social
Comments are closed.

Vezi Și

Pachetele de alimente 2024 de la UE înainte de sărbători, doar de ochii lumii, nu toate persoanele eligibile vor primi mult așteptatele ajutoare

Facebook 77 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Pachetele de alimente 2024 de la Un…