Acasă Social Ministrul Budăi: ”Majorările de pensii pot fi blocate în următorii ani din cauza Planului Național de Redresare și Reziliență”

Ministrul Budăi: ”Majorările de pensii pot fi blocate în următorii ani din cauza Planului Național de Redresare și Reziliență”

0
0
303

Marius Budăi, anunţ important despre majorările de pensii pentru români: „Până în 2070 trebuie să fim săraci”. Potrivit ministrului, majorările de pensii pot fi blocate în următorii ani din cauza Planului Național de Redresare și Reziliență.

Marius Budăi declară că cei care au scris PNRR au vrut ca românii să fie săraci pentru următorii 50 de ani. Acesta susţine eliminarea din PNRR a procentului de 9,4% din PIB pentru pensii.

„Eu am primit o întrebare de la Comisia Europeană. „Domnule, ce ați avut în cap când ați scris acest procent și de ce până în 2070? Că noi nu înțelegem„. Din păcate le-am spus că nici eu nu înțeleg. Vedeți dumneavoastră, și acum nu că vorbim de 9,4. Putem spune 9,1 sau 18,9 sau 15 sau oricât vreți dumneavoastră.

Însă eu am studiat toate legislațiile din toate statele membre și toate PNRR-urile din statele membre ale Uniunii Europene. Niciun stat membru nu și-a impus o asemenea plafonare”, a spus Marius Budăi.

Conform ministrului Muncii, media europeană privind ponderea pensiilor în PIB este între 12,5% şi 13%.

Întrebarea ar putea continua. Domnule, de ce tu, ca și guvernant la acest moment, știind că în Uniunea Europeană 12,5-13 este media cu plata pensiilor din PIB în statele din Uniunea Europeană, tu îţi dorești ca țara ta să fie mai săracă, ca seniorii tăi să fie mai săraci cu 3% ca media Uniunii Europene? Doar dacă îi urăști, din punctul meu de vedere, poți să faci așa ceva, că altfel nu văd de ce să pui o asemenea plafonare.

Deci, niciun PNRR nu și-a propus să plafoneze așa ceva, să treacă vreun procent anume și nicio legislație a unor state membre nu cuprinde așa ceva„, a declarat ministrul Muncii.

Până în 2070 trebuie să fim săraci. Că așa au considerat unii la acel moment„, a mai spus Marius Budăi.

Având în vedere că din ce în ce mai julți români se descurcă foarte greu cu banii, din cauza inflației scăpate de sub control și a creșterii sumelor facturate pentru utilități, statul a hotărât acordarea unei indemnizații sociale de 425 de lei unei categorii de pensionari.

Anunțul privind această ”indemnizaţie socială pentru pensionari” era făcut încă din ianuarie anul trecut, în baza creșterii punctului de pensie din acel an cu 10%, ”precum și de prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificările ulterioare, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%.”, explicau oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Anul trecut indemnizația creștea la 330 de lei, dar odată cu creșterea punctului de pensie din acest an, inclusiv această valoarea a crescut la cel puțin 425 de lei. Este, de altfel, vestea momentului pentru un milion de pensionari.

Datele statistice ale INS și preluate de CNAS spun că aproximativ un milion de români cu pensii mici vor primi aceste sume majorate la 425 de lei. Conform statisticii, cei mai mulți pensionari se află în București, cifra ridicându-se la 48.297 de persoane, urmată de Suceava cu 41.811 de pensionari, Dolj cu 37.547 şi Iaşi 36.944 de pensionari.

Cu toate astea, mai spune CNAS, față de anul trecut, numărul viitorilor beneficiari ai acestor sume a scăzut, totalul fiind în 2023 de 1.142.497 de pensionari, înregistrați în luna martie a.c.

Din numărul total de pensionari, mai mult de jumătate sunt din sistemul public de pensii, iar restul, 112.923 de pensionari vin fostul sistem de pensii al agricultorilor.

Aici intervin diferențele când vorbim de această ”indemnizaţie socială pentru pensionari”, și anume cei din sistemul public primesc sumele majorate de 425 de lei, iar cei veniți din sistemul de pensii din agricultură vor primi între 303 lei și 435 de lei, aceasgta fiind cea mai mare valoare primită de un pensionar din județul Ilfov.

Indiferent de sistemul de pensii din care vin, majoritatea pensionarilor cu pensii mici, se mai arată în documentele oficiale, vor primi această ”indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform calculelor făcute de CNAS pentru anul 2023.

Efortul bugetar este extrem de mare, chiar dacă vorbim de un milion de pensionari, având în vedere că statul are de făcut plățile sociale și pentru restul de pensionari din sistemul național de pensii publice și din fostul sistem de pensii din agricultură care încasează sume ceva mai mari.

Încarcă mai mult
Load More In Social
Comments are closed.

Vezi Și

Pachetele de alimente 2024 de la UE înainte de sărbători, doar de ochii lumii, nu toate persoanele eligibile vor primi mult așteptatele ajutoare

Facebook 77 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Pachetele de alimente 2024 de la Un…