Ministresa pluseristă a ”nesănătății” Ioana Mihăilă, despre începerea şcolilor: ”Purtarea măştii va fi obligatorie în interior, dar nu şi în aer liber. La orele de sport din spaţii închise se va decide în funcţie de incidenţă”.
Ministrul Sănătăţii a susţinut vineri o conferinţă de presă, alături de ministrul Educaţiei şi de premierul Cîţu, în cadrul căreia a răspuns întrebărilor presei şi a explicat cum se va desfăşura noul an şcolar ce începe pe 13 septembrie.
Ioana Mihăilă a explicat că începutul anului şcolar în format fizic şi păstrarea acestuia cât mai mult timp sunt priorităţi absolute şi a afirmat că, în continuare, îşi doreşte să atragă cât mai multe persoane implicate spre vaccinare.
”Am agreat că prioritatea tuturor este menținerea școlilor deschise cât mai mult timp posibil și oferirea posibilității cursurilor în format fizic. De asemenea, acestor copii trebuie să le oferim un cadru sigur și continuarea anumitor măsuri de protecție, așa încât transmiterea să rămână cât mai mult posibil. Din acest motiv, purtarea măștii în școală va fi obligatorie pentru copii de peste 6 ani. Purtarea măștii în spații deschise nu va mai fi considerată obligatorie.
Activitățile sportive vor fi încurajate preponderent în spațiu deschis, iar pentru activități sportive în spații închise se va decide în funcție de incidența în comunitatea respectivă dacă se pot desfășura sau nu.
Despre vaccinarea în școli vom continua să avem discuții cu CNCAV și să adaptăm deciziile în funcție de particularitățile fiecărei școli”, a declarat ministrul Sănătății.
Ioana Mihăilă: ”Părinţii copiilor vaccinaţi nu trebuie să fie îngrijoraţi, ci cei ai copiilor nevaccinaţi”.
Ministrul Mihăilă a răspuns şi întrebărilor legate de personalul medical care nu s-a vaccinat, iar unul dintre scenariile prezentate i-ar lăsa pe respectivii angajaţi fără mai multe sporuri.
”Am avut mai multe ipoteze de lucru. Testarea să fie făcută în unitatea sanitară, iar costurile să fie suportare din fondul de sporuri al personalului medical care nu e vaccinat. E în propunere, dar trebuie să fie avizat și de alte ministere”, a spus ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
Având în vedere că rata de vaccinare între profesori este foarte mică, ministrul Ioana Mihăilă a fost întrebată şi dacă sunt în siguranţă copiii ai căror profesori sunt depistaţi pozitiv.
”Riscurile pentru persoanele vaccinate, indiferent de varsta, sunt mai mici si mult mai mici pentru copii, mai ales daca sunt si vaccinati. Parintii care au copiii vaccinati nu ar trebui sa fie ingrijorati in niciun fel, cei care au copiii nevaccinati ar trebui sa fie cei ingrijorati.”, a mai spus Ioana Mihăilă.
Premierul penal al României, Florin Cîțu, a avut o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi cel al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu pentru a discuta despre vaccinarea copiilor, iar în acest context el a vorit și despre începerea anului școlar.
Florin Cîţu a declarat că persoanele care lucrează în aparatul public trebuie să se vaccineze sau să se testeze pe banii lor, într-un efort de a impulsiona activitatea centrelor de imunizare, iar miniştrii Mihăilă şi Cîmpeanu au mers pe aceeaşi linie în declaraţii.
”O să facem tot posibilul ca școlile să fie cu prezență fizică, iar începutul anului școlar să ie normal. Personalul medical și din învățământ, dar nu numai, trebuie ori să se vaccineze, ori să se testeze. O să găsim soluțiile cele mai bune. N-am renunțat la gândul de a se testa personalul medical”, a spus premierul Cîțu.
”O discuţie foarte bună, foarte multe propuneri. Am avut o discuţie foarte bună referitoare la teste, la vaccinarea sau testarea personalului din sistemul de învăţământ. Eu mi-am exprimat, ca de fiecare dată, opinia că nu doar personalul din sistemul medical, dar şi cel din învăţământ şi aş spune mai departe şi din MAI şi din MapN şi din sistemul public trebuie ori să se vaccineze, ori să avem această variantă cu testarea. Nu putem să mergem mai departe aşa cum am mers până acum şi este important să se ştie acest lucru. Este opinia mea şi vom găsi soluţiile cele mai bune. Nu s-a renunţat la varianta în care personalul medical trebuie testat”, a explicat Florin Cîţu, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei de lucru de vineri pe tema măsurilor privind începerea anului şcolar de la Palatul Victoria.
Aceeaşi idee a fost exprimată şi de Sorin Cîmpeanu, care a explicat că, în cazul în care un oraş intră în scenariul roşu, profesorii va trebui să îşi întrerupă activitatea.