Tensiune mare în vămile din vestul ţării. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad (DSP) spune că medicii sunt de multe ori înjuraţi şi scuipaţi de cei care sunt carantinați. Ba mai mult, scandalul este aplanat doar cu ajutorul jandarmilor, mai spune şeful DSP Arad, Horea Timiş.
„Se întâmplă mai ales la triaj, când se cer documente şi se face decizia de carantinare, mulţi dintre cetăţenii noştri nu sunt de acord cu decizia carantinării, cu regulile actuale şi de multe ori se manifestă şi ostil faţă de cadrele medicale.
Dar avem suportul jandarmilor, poliţiştilor de la frontieră şi nu au fost situaţii care au scăpat de sub control, dar a fost acea presiune asupra medicilor„, a spus şeful DSP Arad, Horea Timiş.
Întrebat dacă se întâmplă des ca medicii să fie înjuraţi şi scuipaţi de cei care vin la frontieră, el a răspuns:
„Da, este zilnic pe fiecare tură, nu sunt lucruri izolate, este şi o normalitate să spun, deja. Dar facem faţă, e momentul de vârf înainte de sărbători.
În general, cei care reacţionează aşa sunt persoane nevaccinate care nu sunt de acord cu vaccinarea şi nici cu condiţiile restrictive care se impun persoanelor care intră în România.
De multe ori, ei nu ştiu de reguli şi nu sunt de acord cu regulile„, a precizat Horea Timiş.
În acest sens, în ultimele zile a fost suplimentat numărul jandarmilor pentru că dau un sentiment de securitate.
Zeci de mii de români care vor să fie acasă de sărbători, au ajuns în ultimele zile la punctele de trecere a frontierei. Cele mai multe persoane nu sunt vaccinate şi, conform procedurilor, trebuie să intre în carantină.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dezvăluit că, în weekend, aproximativ 16.000 de persoane au ajuns în România şi trebuie să intre în carantină. Demnitarul i-a sfătuit pe români să respecte regulile privind carantina.
”Oamenii trebuie să ştie că, aşa cum respectă regulile în ţările din care vin, aceeaşi abordare trebuie să fie şi acasă… Controlul respectării carantinei revine în mare măsură colegilor de la MAI… Trebuie să fim serioşi… prin decizia nerespectării măsurii carantinei punem în pericol alte persoane. Este o măsură de sănătate publică menită să protejeze comunitatea, nu cred că suntem inconştienţi ca să raspândim cu bună ştiinţă o boală care poate să fie fatală”, a declarat, duminică, la un post de televiziune, Alexandru Rafila.
Formularul digital de intrare în România (PLF) va fi obligatoriu începând de luni. Documentul poate fi completat electronic în aplicație începând de duminică astfel încât toți cei care vin în țară să aibă timp să îl acceseze. Potrivit primelor informații, până la ora 18.00, peste 14.000 de persoane au completat formularul.
Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre tensiunile de la frontiere unde oamenii aşteaptă ore întregi şi, uneori, îşi varsă nervii pe angajaţii DSP care verifică documentele medicale.
”De la lansarea aplicației și până la 18:00, au fost create 35.549 de conturi în platformă și 14.212 persoane au generat formulare digitale de intrare în România (PLF). Diferența dintre numărul persoanelor care și-au creat cont în platformă și al celor care au generat formular este reprezentat de cei care au dorit să vadă cum arată aplicația, ce informații sunt solicitate sau care sunt pașii necesari pentru completare”, au anunțat autoritățile.
”Când o să vină un nou val pandemic, o să avem mari probleme dacă nu-i respectăm pe funcţionari. În vestul Europei respectă (n.r. regulile), nu o fac şi când vin acasă”, a precizat Rafila.
Măsura privind intrarea în carantină se aplică şi persoanelor care vin dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, chiar dacă ţara respectivă nu se află în zona roşie. Sunt vizate toate persoanele care nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării negative RT-PCR pentru COVID-19, efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii.
Lucian Bode: Nu înțeleg de ce vine românul din zona roșie nevaccinat, fără test și se miră că e trimis în carantină
În jur de 16.000 de persoane, adică aproape 10 la sută dintre românii care au intrat în țară în ultimele 24 de ore, nu aveau nici test, nu își făcuseră nici vaccinul anti-COVID-19 și nici nu au putut dovedi că au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, prin urmare au fost carantinați, a anunțat duminică seara ministrul de interne, Lucian Bode. El a avertizat că orice nerespectare a deciziei de carantinare înseamnă infracțiune și dosar penal.
”Vreau să vă spun că din cei 120.000 de români care au intrat în ultimele 24 de ore în România 12.801, aproape 13.000 nu au avut nici test, nici vaccin, nici n-au putut face dovada că au trecut prin boală. În consecință, angajații Direcției de Sănătate Publică au procedat la întocmirea dosarului de carantinare. (…) Sigur, este absolut normal și îl înțeleg sufletește pe orice român care vrea să fie de sărbători acasă. Nu îl înțeleg însă de ce vine știind că nu este vaccinat și vine din zonă roșie, nu are nici testul PCR făcut și vine în frontieră și se miră că este trimis în carantină”, a declarat Lucian Bode, duminică seară.
Din cele peste 120.000 de persoane care au intrat în România în ultimele 24 de ore, aproape 80.000 au făcut-o prin punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria. Dacă se păstrează ritmul actual, a arătat șeful MAI, numărul românilor care vor fi nevoiți să intre în carantină la sosirea în țară ar putea trece de 100.000 într-o săptămână.
Întrebat unde sunt carantinate persoanele aflate în această situație, ministrul a precizat că la adresa pe care o declară ”în fața organelor statului”, în fața reprezentanților DSP. ”Ei sunt luați în evidență la nivelul fiecărui județ. (…) Se procedează la verificarea lor. În momentul în care nu sunt identificați la adresa la care au declarat că vor să stea în carantină sau la adresa instituțională – pentru că dacă nu declară o adresă, li se pune la dispoziție un spațiu și trebuie să meargă acolo în crantină – instituțiile statului cu rol de a controla acest lucru, DSP și Poliția, verifică”, a explicat ministrul.
Este în continuare scandal în vama Nădlac. Oamenii sunt nervoşi din cauză că au aşteptat ore întregi pentru a intra în ţară. Majoritatea românilor sunt nemulţumiţi când află că vor fi obligaţi să stea în carantină.
Nervi, jigniri, înjurături şi scuipături la propriu, azi, în vămile din vestul ţării. Românii nevaccinaţi care se întorc acasă refuză carantina, în condiţiile în care în ţările de unde ei vin este impus deja lockdown.
Cei vaccinaţi acuză că timpul de aşteptare pentru completarea formularelor este prea mare.
Se schimbă regulile de intrare în ţară. Sute de mii de români se întorc în ţară în perioada sărbătorilor de iarnă.
Începând de azi, toţi cei care intră în ţară trebuie să completeze formularul digital de intrare în ţară.
Ce spun cei care ajung în vamă si nu au completat formularul digital.
„Nu ne-au dat niciun formular, absolut nimic (…) Cum să ne pună pe carantină? Numai la noi la români se întâmplă chestia asta. De ce? Germania, Franța, Belgia, în alte părți te pune pe carantină, numai la noi. Eu vin Elveția vin, de la muncă. Nu sunt vaccinat, dar care faza cu vaccinul? Dacă dumneavoastră sunteți vaccinată, nu vă îmbolnăviți, nu mai luaţi virusul ăsta sau care e problema? Ce dă vaccinul ăsta? Se bagă cipuri în oameni!„, spune unul dintre românii revoltaţi de la Vama Nădlac.
Tot de astăzi, Italia şi Spania se află în zona roşie.
Românii care se întorc acasă din aceste ţări intră în carantină dacă nu sunt vaccinaţi.
În plus, de astăzi este obligatoriu şi formularul online.
Ce trebuie să ştie românii despre formularul digital de intrare în ţară.
Documentul conţine date despre ţara din care se vine şi despre destinaţia din România.
Potrivit Guvernului, cu ajutorul informațiilor din formular, direcţiile de sănătate publică vor putea identifica şi lua legătura mai uşor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetăţean infectat cu virusul SARS-CoV-2.
Documentul trebuie să fie completat de toate persoanele care intră în România şi călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale.
Pentru eliberarea formularului este necesară autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primeşte un link de acces. Ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate.
Ce conţine PLF-UL:
Numele şi prenumele, datele de identificare şi de contact; țara, regiunea şi localitatea de unde călătoreşte spre România, inclusiv cele tranzitate; localitatea şi adresa de destinaţie în România; mijlocul de transport cu care călătoreşte spre România; data intrării în România;
Formularul se completează cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România şi va fi verificat odată cu cartea de identitate sau a paşaportului în sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră
Persoanele care se prezintă la punctele de trecere a frontierei fără formular vor avea obligativitatea de a-l completa într-un termen de 24 de ore.
Cei care nu completează documentul riscă o amendă cuprinsă între 2.000 de lei și 3.000 de lei
Paşii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID.
Platforma https:/plf.gov.ro va putea fi accesată de orice persoană, începând cu data de 20 decembrie 2021
Potrivit datelor furnizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale, de la lansarea aplicației https:/plf.gov.ro și până la 18:00, au fost create 35.549 de conturi în platformă și 14.212 persoane au generat formulare digitale de intrare în România.
Diferența dintre numărul persoanelor care și-au creat cont în platformă și al celor care au generat formular este reprezentat de cei care au dorit să vadă cum arată aplicația, ce informații sunt solicitate sau care sunt pașii necesari pentru completare.
Reamintim că în această dimineață Serviciul de Telecomunicații Speciale a operaționalizat platforma https:/plf.gov.ro, astfel încât persoanele care vor intra în țară în cursul zilei de mâine să aibă timpul necesar să completeze formularul digital.
Începând cu 20 decembrie 2021, toate persoanele care sosesc în țară trebuie să completeze formularul digital de intrare în România , document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană și reglementat de Guvernul României.