Acasă Social ”Liberalul” Florin Cîțu, îl vrea remaniat, Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță, că punctul de pensie ar putea crește în 2022

”Liberalul” Florin Cîțu, îl vrea remaniat, Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță, că punctul de pensie ar putea crește în 2022

0
1
3,959

Punctul de pensie ar putea crește în 2022. Există discuții pentru o nouă majorare a pensiilor, anunţă minsitrul Muncii, Marius Budăi a cărui remaniere este cerută din nou de către liderul ”liberal”, frustratul Florin Cîțu..

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat, sâmbătă, că sunt discuții, în interiorul Coaliției PNL-PSD-UDMR, pentru o nouă majorare a pensiilor. „Ce ține de reforma pensiilor în trimestrul acesta am îndeplinit și anume tot ceea ce înseamnă semnarea acordului cu Banca Mondială în vederea asigurării asistenței tehnice pentru o analiză asupra Legii pensiilor 127, legea existentă, și o eventuală îmbunătățire. Toate aceste lucruri sunt în grafic și se vor realiza”, a afirmat Marius Budăi.

Întrebat dacă este prevăzută o majorare pentru septembrie a punctului de pensie, ministrul Muncii a afirmat că se poartă discuții în acest sens, în interiorul Coaliției.

În acest moment avem discuții în coalițiie pentru a găsi cele mai bune soluții și căutăm soluții să vedem ce putem face în continuare pentru cetățenii români, pentru că eu aș apela un pic la memoria tuturor și aș adresa o întrebare retorică, dar cu o încărcătură foarte mare: ce s-ar fi întâmplat cu cei mai vulnerabili cetățeni români, dacă nu am fi impus acel pachet social la negocierea la preluarea guvernării.

Am prevăzut de atunci, noi, PSD, că se va întâmpla asta și a fost o linie roșie pentru noi dacă vom intra sau nu la guvernare dacă acel social social va fi sau nu acceptat.

A fost acceptat, în luna ianuarie l-am îndeplinit în totaliate și suntem în discuții acum să vedem ce mai putem face, ținând cont de prețurile din energie și impactul măsurilor luate cu ordonanța pentru energie pe care o vom da în Guvern”, a spus Budăi.

De mai multe ori, și președintele Ciolacu, și eu, și Lia Olguța Vasilescu am spus că nu este neapărat Legea PSD. Este o lege, într-adevăr, promovată de PSD, susținută de majoritatea PSD de atunci în Parlamentul României, promulgată de președintele României, dar trebuie să fie cunoscut faptul că este o lege lucrată împreună cu specialiștii din Casa Națională de Pensii Publice. Fiecare casă teritorială de pensii din fiecare județ al țării a avut, cel puțin, câte un reprezentant în acea Comisie de lucru a acestei legi. Au fost aleși cei mai buni oameni ai sistemului de pensii și, împreună cu ei, am lucrat la această lege. De aceea, și în programul de guvernare, am scris foarte clar că noi ne dorim modernizarea acestei legi, nicidecum o altă lege”, mai spune Marius Budăi.

Intenționăm să întreprindem orice efort pentru a face viața românilor cât mai bună. Acel 40% era prins în Lege. La un moment dat, știți că pensiile s-au mărit cu 14%. Noi acum am acordat pentru pensia minimă 25%, vorbim de o majorare de la 800 de lei la 1.000 de lei. Și, totodată, am majorat valoarea punctului de pensie, de la 1.442 de lei la 1.586 de lei. Nu ne vom opri aici, pentru că în România, încă, nivelul pensiilor este foarte mic, comparativ cu media UE. Suntem extrem de determinați să implementăm PNRR-ul. Facem eforturi în acest sens. La sfârșit de an (n.r. – 2021), am avut jaloane de îndeplinit, pe care le-am îndeplinit cu succes. De asemenea, și pentru anul 2022 avem jaloane de îndeplinit și o să le îndeplinim. Avem și această consultanță asumată prin PNRR. Avem discuții cu Banca Mondială în acest sens. Urmează să avem discuții și cu Comisia Europeană și vom alege în Coaliție varianta cea mai bună.”, a mai spus ministrul Muncii.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a spus, luni, 21 martie, că doreşte o evaluare a miniştrilor PNL şi a Guvernului în general, în special pentru a asigura reformele şi revenirea economiei.

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit, de la ora 11, la Palatul Parlamentului, pentru a discuta despre pachetul de măsuri economice anunţat de premierul Ciucă. De la ora 13, miniştrii sunt chemaţi pentru a fi evaluaţi.

Florin Cîţu ar vrea o remaniere guvernamentală. Preşedintele PNL a precizat că vrea o evaluare a miniştrilor PNL şi a Guvernului în general, pentru a asigura îndeosebi reformele din PNRR şi revenirea economiei.

Liderul liberal susţine că „nu este nimic special” întrucât evaluarea se face la doar câteva luni de la instalarea Guvernului.

Apar şi primele informaţii pe surse privind o posibilă remaniere. Primul ministru din guvernul Ciucă intrat în vizorul criticilor este şeful de la Energie, Virgil Popescu.

Lipsa de iniţiativă şi de reacţie în criza facturilor uriaşe i-au determinat pe social-democraţi să ceară schimbarea lui din funcţie.

Şi liberalii dau semne că sunt nemulţumiţi de prestaţia lui Virgil Popescu, inclusiv premierul Nicolae Ciucă.

Şi ministrul de Interne Lucian Bode ar fi vizat de o posibilă remaniere. La fel, Marius Budăi sau Vasile Dîncu.

La mai puţin de patru luni de la preluarea mandatelor, trebuie să explice ce proiecte de viitor au, cum stau cu implementarea bornelor din PNRR, dar mai ales ce soluţii au pentru a contracara creşterile de preţuri.

Scandal între Florin Cîţu şi Marius Budăi referitor la renegocierea PNRR pentru pensii. „Sper să nu fie un fake news. N-am minţit cu nimic!”.

Florin Cîţu, preşedintele PNL, a declarat luni că speră să „nu fie un fake news” afirmaţiile lui Marius Budăi, ministrul Muncii, cu privire la o posibilă renegociere a PNRR în privinţa procentului pentru pensii. De cealaltă parte, Budăi a spus că nu a minţit „cu nimic” şi „dacă cineva a greşit şi a trecut acolo un procent asumat până în 2070, nu înseamnă că trebuie să păstrăm acest lucru”.

Florin Cîţu a comentat declaraţiile făcute de Marius Budăi privind renegocierea PNRR, spunând că dacă promisiunile nu se vor concretiza, acest lucru înseamnă că ministrul Muncii îi amăgeşte pe români.

Din ce ştiu eu, negocierile cu Comisia Europeană de până acum, toţi aceşti indicatori au fost puşi acolo având în vedere tot contextul şi faptul că luăm şi bani din împrumuturi, şi faptul că avem o datorie publică care evoluează într-o anumită dinamică. Eu nu am aceste informaţii, nu am văzut să fi fost o discuţie la nivel de Comisie Europeană”, a afirmat liderul PNL, Florin Cîţu, conform Adevărul.

Preşedintele PNL a afirmat că e bizar să spună asta Ministerul Muncii, pentru că coordonatorul PNRR este ministerul Investiţiilor, premierul este cel care decide şi ar trebui să fie şi ei incluşi în discuţie”.

Repet, dacă Comisia Europeană spune, da domnule, România poate să renegocieze, ceea ce ar fi bizar, pentru că trebuie să o luăm de la zero cu toată procedura, dar e posibil să dea o derogare pentru România, special, nu ştiu, i-am convins cumva? Eu nu am auzit aşa ceva, sper să nu fie un fake news să ajungă să îi amăgească pe români. Până la urmă, dacă tot ceea ce spune ministrul Muncii nu se întâmplă, înseamnă că îi amăgeşte pe români şi este cea mai mare crimă, în aceste situaţii, să îi tot amăgeşti pe români că poţi să faci ceva şi să nu poţi să faci”, a mai precizat Cîţu.

Scandal între Florin Cîţu şi Marius Budăi referitor la renegocierea PNRR. ”Trebuie să ne permitem o nouă majorare a pensiilor”.

Replica lui Marius Budăi nu a întârziat să apără după ce Florin Cîţu l-a acuzat că ”îi amăgeşte pe români”.

Nu ştiu. Nu prea înţeleg la ce se referă. Chiar am încercat şi noi chiar încercăm de la nivel de Guvern să discutăm acest aspect (renegocierea PNRR). Dacă cineva a greşit şi a trecut acolo un procent asumat până în 2070, nu înseamnă că trebuie să păstrăm acest lucru.

Nu dau nimănui nicio speranţă pe care să nu o putem îndeplini. Ceea ce comunic tot timpul este că atunci când vom avea o decizie luată în coaliţie de eventuale majorări o vom comunica public. N-am minţit cu nimic!”, a precizat Marius Budăi.

Marius Budăi, despre o nouă creştere a pensiilor în 2022. ”Ăsta e rolul nostru la guvernare, însă într-adevăr nu e o situaţie confortantă”.

Nu cred că majorarea din ianuarie este nulă. Închipuiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă noi, PSD, am fi tras acea dungă roşie pentru programul social. Trebuie să reprezinte grija continuă a oricărui Guvern pentru îmbunătăţirea vieţii părinţilor şi bunicilor noştri, dar cu respect vă spun că voi comunica ceva după ce decizia va fi luată în coaliţia politică.

Trebuie să ne permitem o nouă majorare a pensiilor şi trebuie să facem ce putem noi, cât de puţin. Ăsta e rolul nostru la guvernare, însă într-adevăr nu e o situaţie confortantă pentru întreaga Europă, nu numai pentru România, pe o criză de securitate, un război la graniţele noastre, suprapusă această criză peste o criză financiară, suprapusă peste o criză din sănătate. Nu e o situaţie confortabilă, dar trebuie să reprezinte grija permanentă a oricărui Guvern”, a explicat ministrul Muncii.

Cum a evoluat valoarea punctului de pensie:

– ianuarie 2014 – 790,7 lei
– ianuarie 2015 – 830,2 lei
– ianuarie 2016 – 871,7 lei
– 917,5 lei (ianuarie) și 1.000 (iulie)
– ianuarie 2018: 1.000 și 1.100 (iulie)
– 2019: 1.1oo (ianuarie-august) și 1.265 (septembrie)
– 2020: 1.265 (ianuarie-august) și 1.442 (septembrie).
– 2021 – 1442 lei (nu a crescut)
– ianuarie 2022 – 1586 lei

Încarcă mai mult
Load More In Social
Comments are closed.

Vezi Și

A fost decis criteriul creșterii pensiilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere, Bucura Oprescu: ”Vor avea în continuare indexate veniturile”

Facebook 5 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email A fost decis criteriul creșterii pen…