Acasă Revoltător În timp ce șterge mesajele neprietenoase, Ministerul Muncii anunţă că a finalizat la timp recalcularea pensiilor: ”Peste 3,8 milioane de pensii cresc de luna aceasta”

În timp ce șterge mesajele neprietenoase, Ministerul Muncii anunţă că a finalizat la timp recalcularea pensiilor: ”Peste 3,8 milioane de pensii cresc de luna aceasta”

0
0
8

În timp ce șterge mesajele neprietenoase de pe pagina de facebook și lasă doar felicitările, Ministerul Muncii anunţă că a finalizat la timp recalcularea pensiilor: ”Peste 3,8 milioane de pensii cresc de luna aceasta”.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale anunţă că a finalizat, prin Casa Naţională de Pensii Publice, recalcularea pensiilor din sistemul public la timp. Astfel, peste 82% dintre pensionarii din sistemul public vor beneficia de o creştere a pensiei începând din această lună.

”Concret, peste 3,8 milioane de pensionari vor avea o majorare a pensiei din septembrie 2024, media de creştere fiind de 26,65%. Această creştere se adaugă indexării de 13,8% aplicată la 1 ianuarie 2024 tuturor pensiilor, rezultând într-o creştere cumulată de peste 40% pentru cei mai mulţi dintre pensionari în acest an”, spune Ministerul Muncii.

”Subliniem cănicio pensie nu scade. Chiar dacă în decizia de recalculare primită recent apare o sumă mai mică decât #pensia din luna august 2024, se menţine cuantumul cel mai favorabil, adică pensia în plată”, adaugă ministerul.

”Pentru cei care beneficiază de indemnizaţia socială pentru pensionari, dacă decizia de recalculare indică o valoare mai mică de 1.281 de lei, aceştia vor continua să primească suma de 1.281 de lei. Recalcularea pensiilor s-a realizat pe baza a trei componente esenţiale: punctele de contributivitate, punctele de stabilitate şi punctele asimilate. Punctele de contributivitate, determinate de valoarea contribuţiilor plătite pe parcursul carierei, au avut cea mai mare influenţă asupra cuantumului final al pensiei”, subliniază MInisterul Muncii.

Potrivit instituţiei, scopul Legii 360/2023 a fost recalcularea pe contributivitate şi predictibilitatea pentru stagiile complete de cotizare care să asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii.

”Tuturor pensionarilor le dorim să aibă parte de sănătate şi să se bucure de o pensie cât mai îndelungată!”, afirmă ministerul în mesaj.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat sâmbătă că cea mai mare pensie în România e de 100.000 de lei lunar, aproximativ 20.000 de euro.

Ministrul Muncii răspunde pensionarilor nemulțumiți de recalculare: ”Unii români au avut beneficii suplimentare, prin indicele de corecție”.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, susține că legea care stă la baza recalculării pensiilor este corectă și echitabilă, având în vedere că pensiile vor fi raportate la contribuțiile individuale, indiferent de momentul ieșirii la pensie. Această măsură urmărește să asigure o distribuție echitabilă a beneficiilor, bazată pe contribuțiile efectuate pe parcursul carierei profesionale.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat, că majoritatea pensionarilor vor beneficia de creșteri ale pensiilor, în urma acestei recalculări. Deși aproximativ 200.000 de persoane nu vor vedea schimbări în cuantumul pensiei, oficialii asigură că niciun pensionar nu va pierde din drepturile dobândite.

”Legea este bună. Cred ca romanii sunt multumiti, cu atat mai mult cu cat de maine vor incepe sa primeasca pensiile recalculate. Din pacate nu auzim prea des si vocea celor multumiti. Poate nici noi nu am comunicat destul.

De ani de zile s-a spus ca vrem pensii care sa fie raportate la cat am contribuit, indiferent de momentul in acre am ajuns la pensie. Avem peste 3,8 milioane de pensionari care, datorita recalcularii, au primit mariri ale pensiilor. Da, avem si circa 200.000 de pensionari care raman la aceeasi suma, dar nimeni nu pierde.

In cazul acestor romani, ei au avut beneficii suplimentare fata de romanii care au muncit si au contribuit la fel ca si ei. Este incorect fata de romanii care au iesit la pensie pe legi mai vechi, ca cei care au iesit dupa 2010 sa aiba indice de corectie. Pe noua lege nu mai avem acest indice, astfel ca suntem intr-o zona de echilibru. Fiecare ne dorim dreptate si corectitudine in calitatea de asigurat.”, a declarat miistrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Cele cinci greșeli identificate la recalcularea pensiilor. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii.

Casa Națională de Pensii a identificat cinci posibile greșeli în procesul de recalculare a pensiilor. Iată cum vor fi corectate aceste erori și cu ce sume au fost despăgubiți pensionarii.

Casa Națională de Pensii a precizat că prima greșeală în procesul de recalculare a fost preluarea incorectă a datelor din documentele justificative.

”Aceasta se poate referi la stagii de cotizare, stagii asimilate, stagii în condiții speciale, venituri (salarii și sporuri), gradele de invaliditate/dizabilitate”, au declarat reprezentanții de la Casa Națională de Pensii.

O altă greșeală care a dat peste cap procesul de recalculare a pensiilor a fost interpretarea greșită a legislației, care ar fi produs erori în determinarea stagiilor contributive/necontributive, a punctajelor, a datelor de referință pentru calculul pensiilor.

De asemenea, există o altă greșeală care face referire la declararea incorectă a datelor de către angajatori, spun reprezentații Casei de Pensii. Ei susțin că informațiile furnizate de angajatori sunt esențiale pentru calculul corect al pensilor românilor.

În plus, faptul că nu a existat o comunicarea din partea beneficiarilor ar fi produs a patra greșeală, au spus cei de la Casa de Pensii. ”Beneficiarii au obligația de a comunica orice modificare ce poate influența cuantumul pensiei”, au transmis reprezentanții instituției, potrivit avocat.net.

A cincea eroare este ”calculul eronat al diferențelor dintre pensiile cuvenite și cele încasate”. Casa de Pensii spune că ”această eroare poate apărea în cazul recalculărilor și revizuirilor pensiilor”.

Pensionarii care s-au trezit că pensiile lor au scăzut după recalculare pot să-și facă dreptate în mai multe feluri:

– o petiție de reivizuire la Casa de Pensii;

– o cale de atac în justiție, la 45 de zile de la primirea deciziei cu pensia recalculată;

– atacarea legii la CCR și poate fi declarată neconstituțională, deci anulată.

În ceea ce privește despăgubirile penionarilor, Casa de Pensii spune că 2.000.000 de români vor primi creșteri de până în 500 de lei, în timp ce alți 1.000.000 vor avea creșteri între 500 și 1.000 de lei. Totuși, 800.000 de pensionari nu vor avea pensia mărită după recalculare și vor rămâne cu pensia în plată.

Simona Bucura-Oprescu, ministra Muncii, a transmis că erorile din deciziile de recalculare a pensiilor vor fi îndreptate. Aceasta a menţionat că deciziile de recalculare pot fi revizuite atât din oficiu, cât şi în urma solicitării.

Simona Bucura-Oprescu îi liniștește pe pensionari, cărora le transmite că erorile de la recalculare vor fi îndreptate.

”Eu am un mod de a lucra în care mă concentrez pe ce e cu adevărat important şi în această perioadă cu adevărat important a fost să reuşim să scoatem 9,4 ceea ce aici îi întreb eu aici pe pensionari. Cum ar fi fost dacă n-am fi reuşit asta? Cum ar fi fost dacă n-am fi reuşit asta, să scoatem 9,4? Care 9,4 însemna îngheţarea pensiilor românilor până în 2070, adică inclusiv copiii noştri ar fi beneficiat de această situaţie. Am scos 9,4 şi le mulţumesc tuturor celor implicaţi.

A fost adoptată legea în guvern. A fost aprobată legea de Parlament. Am elaborat şi aprobat normele. Am finalizat recalcularea. În momentul în care am devenit ministru al Muncii şi Solidarităţii Sociale, în procesul de evaluare a dosarelor de pensie, adică trecerea lor în format electronic, am găsit un număr de peste 1000 de dosare care nu erau finalizate şi circa 70% dintre dosare erau deja evaluate.

Cu alte cuvinte, deşi au rămas dosarele cele mai vechi, cu complexitatea cea mai ridicată, în general cele pe Legea 27/1966 (n.r. – privind pensiile de asigurări sociale de stat şi pensia suplimentară) şi cele pe Legea 3/1977 (n.r. – privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenţa socială), colegii noştri, şi le mulţumesc pentru asta, de la evaluare şi colegii noştri din casele de pensii, au reuşit foarte rapid să se mobilizeze şi să finalizeze asta”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu.

Ministra a menţionat că deciziile de recalculare pot fi revizuite atât din oficiu, cât şi în baza solicitării: „Eu vă rog să ne concentrăm pe munca noastră şi să găsiţi înţelegerea pentru noi ca, dacă există şi erori, colegii mei spuneau joi că 0,025%, colegii noştri de la Casa Naţională de Pensii Publice, 0,025% din numărul deciziilor de recalculare sunt decizii care au avut erori. Dacă am avut erori, le îndreptăm. Avem în mod clar stipulat în lege că putem revizui deciziile de recalculare atât din oficiu, cât şi în baza solicitării pensionarului”.

Simona Bucura-Oprescu mai spus că pensionarii trebuie să stea liniştiţi deoarece greşelile vor fi îndreptate.

”Noi nu am tăiat pensii, noi nu am îngheţat pensii Noi nu am criticat pensionarii, din contră, am încercat să-i ascultăm cu atenţie şi să găsim soluţii. Nu ne-am plâns de timpul foarte scurt pe care l-am avut la dispoziţie. Suntem concentraţi pe munca noastră, iar dacă am greşit ceva, pensionarii au angajamentul meu ferm că vom îndrepta. Nu există lucru în viaţă care să nu poată fi îndreptat, cu atât mai mult într-o chestiune de politică publică atât de amplă.

În ceea ce priveşte o politică publică atât de amplă. Acum deja trecem la punerea în aplicarea legii. Vom evalua dacă sunt aspecte unde putem să îndreptăm şi le vom îndrepta. Dar important este ca pensionarii să ştie că am făcut acest lucru pentru dânşii şi că atât noua lege a pensiilor, cât şi procesul de recalculare sunt făcute cu gândul la dânşii şi la viaţa dânşilor şi că ne dorim să fie o formă de respect după o viaţă de muncă.

Dacă am greşit ceva, au angajamentul ferm că vom face tot ceea ce ţine de noi, astfel încât să îndreptăm”, a mai afirmat Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu răspunde atacurilor PNL: ”Am obosit un pic, prefer să vedem câți români au de câștigat.Să înțeleg că nu au citit legea, înainte să o voteze?”

Simona Bucura-Oprescu susține că noua lege a pensiilor a fost negociată îndelung, punct cu punct, atât în cadrul coaliției de guvernare, cât și la Comisia Europeană, iar în plus, aceasta a fost redactată în strânsă colaborare cu Banca Mondială.

Singura mea problema acum este aplicarea legii, iar acolo trebuie sa fim spate in spate, pentru a fi facuta si corect, si la timp. Eu lucrez cu toti colegii sile cer sa fie suta la suta integri si loiali statului roman, nu ministrului. Nu am avut timp de astfel de analiza, am avut un singur scopo: sa finalizam corect aplicarea legii si sa avem cat mai multi romani multumiti.

Cred ca am comunicat cat de mult s-a putut in conditiile date. Se putea mai bine, dar am avut foarte multe de facut, dar in istoria Romaniei dupa 1966 nu am avut nicio asemenea actiune de amploare in sistemul de pensii. Intr-un an de zile am facut o lege si oerationalizarea legii. Cu atatea pareri, eu am obosit un pic, as prefera sa vedem cati romani au de castigat.

Nu o sa mai avem situatii in ianuarie in care sa nu avem pensii majorate. Apoi am auzit ca am gasit legea asta facuta si nu e asa. Am gasit trei formule si niste pareri de la Banca Europeana.

În mai putin de un an s-a negociat cu Comisia, articol cu articol, apoi aprobarea legii in Parlament, si multumesc pentru asta. Legea este o lege buna, negociata articol cu articol, trecuta prin coalitie, iar acum spun unii ca sunt articole care nu sunt bune? Sa inteleg ca nu au citit legea inainte sa o voteze?”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

O persoană cu dizabilități, în ședința CGMB, Nicușor Dan nici nu s-a uitat la el: ”Domnule primar, vă uitați la mine, vă rog? Ăsta este respectul”

Facebook 25 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email O persoană cu dizabilități, în ședi…