Românii traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimul deceniu, confruntandu-se cu o explozie a prețurilor la carburanți, utilități, alimente si servicii. Fluctuațiile de pe piețele internaționale si majorarea accizelor la carburanți se resimt puternic in buzunarele românilor.
Pretul mediu la pompe a unui litru de motorina 95 a ajuns astazi la 6,59 lei in crestere cu 0,03 fata de ieri. De la inceputul anului, pretul a crescut constant, la 31 decembrie, soferii alimentand cu 6,06 lei per litru. Fata de 29 ianuarie 2021, motorina este mai scumpa cu 1,57 lei per litru, adica 31,46 la suta.
La Diesel Premium, pretul a ajuns la 6,96 lei per litru si aici fiind inregistrata o crestere semnificativa de la 5,27 lei cat se inregistra in urma cu un an. Si posesorii masinilor pe benzina sunt afectati de scumpirile din ultimii ani. Astfel, pretul la benzina 98 a sarit de la 5,53 lei in aceeasi perioada a anului trecut pana la 7,24 cat costa acum.
In cazul GPL-ului, pretul a scazut de la 3,71 la inceputul anului pana la 3,55 inregistrat astazi. Cu toate acestea, in ultimul an s-a inregistrat o crestere cu aproape 40 la suta si aici, de la 2,54 lei cat s-a inregistrat pe 29 ianuarie 2021.
În ultima lună, prețurile la benzină și motorină au crescut cu 80 de bani. Analiștii economici avertizează ca în doar câteva luni pragul de 7 lei va fi depășit, dacă ritmul acestor creșteri se va menține.
Astfel, pe 1 ianuarie 2022, prețul mediu al unui litru de benzină era de 6.16 lei, iar pentru motorina – 6.11 lei/litru. După doar 29 de zile, prețul mediu pentru benzină a ajuns la 6.63 lei/litru, iar pentru motorină – 6.57 lei/ litru.
Creșterea este una de 9, 8%, ceea ce se va răsfrânge în toata economia. De la banala pâine care trebuie transportată de la brutărie la magazin, până la orice alt produs, va exista o creștere de prețuri în toată economia românească. Tradus în termeni economici, doar pentru un plin de benzină românii plătesc mai mult cu 29.5 lei mai mult decât în urma cu 30 de zile.
În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 8.8%, ceea ce înseamnă că un plin costă astăzi cu 26.5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.
Astăzi, cel mai mare preț pentru benzina standard este de 6.86 lei/litru, iar motorina standard – 6.68lei/litru. Benzina superioară a ajuns însă la 7.51 lei/ litru, iar motorina superioară – 7.17lei/ litru.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu a transmis că Guvernul Ciucă monitorizează situația creșterilor de prețuri la carburanți.
Prețul petrolului la bursă a explodat. Pe fondul tensiunilor provocate de Rusia, care amenință cu un război împotriva Ucrainei, cotația petrolului la bursă a explodat.
Toate aceste scumpiri au fost provocate de cotațiile petrolului, care au depășit pragul de 90 de dolari/baril pentru prima dată în ultimii 7 ani.
În plus, de la 1 ianuarie 2022, accizele pentru carburanți au fost majorate de către Guvern. Carburanții s-au scumpit cu peste 7 bani pe litru, din cauza creșterii accizelor de la 1 ianuarie 2022, ca urmare a ajustării cu creșterea inflației. Acciza la benzina standard va crește până la 1.892,72 lei / 1.000 litri (+3,60%), iar cea la motorină până la 1.734,66 lei / 1.000 litri (+ 3,62%).
”Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare”, se arată în Codul Fiscal.
Specialiştii cred că mai mulţi factori stau la baza creşterilor din ultima perioadă. Pe de-o parte, dolarul s-a apreciat. Pe de altă parte, preţul barilului a crescut pe măsură ce economia globală îşi revine după impactul economic iniţial al pandemiei.
Conform indexului Global Petrol Prices, actualizat acum câteva zile, România are preţuri mai mari la benzină şi motorină decât Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova, sau Ungaria. În Germania, în schimb, un litru de benzină costă 8,1 lei. Iar italienii plătesc echivalentul a 8,7 lei pentru un litru de carburant. Preţuri similare, mai mari decât la noi, sunt şi în Grecia sau Suedia.
Claudiu Cazacu, analist economic: În general suntem în zona relativ mai ieftină faţă de vestul Europei. Dacă mergem pe preţuri în valoarea absolută, stăm relativ bine, dacă e să comparăm relativ la venituri acolo e dificultatea.
Economiştii spun că preţurile vor continua să crească dacă tensiunile dintre Rusia şi Occident se vor amplifica în perioada următoare, şi este posibil să vedem un vârf al preţurilor în viitorul apropiat. Pe scurt, preţul mediu al benzinei standard ar putea să treacă de 7 lei.