Acasă Social Cod Rutier 2023, Poliţia locală poate da amenzi, legea a trecut de Senat. Lista completă a modificărilor pentru şoferii români din noua lege RCA

Cod Rutier 2023, Poliţia locală poate da amenzi, legea a trecut de Senat. Lista completă a modificărilor pentru şoferii români din noua lege RCA

0
0
347

Cod Rutier 2023. Poliţia locală poate da amenzi, legea a trecut de Senat. Polițiștii locali nu pot da amenzi pentru orice abatere rutieră, ci doar pentru câteva, inclusiv pentru cei care merg neregulamentar cu trotinetele electrice.

Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege al USR prin care autovehiculele care aparţin Poliţiei locale pot folosi dispozitivele de avertizare sonore şi luminoase de culoare albastră. Totodată, plenul Senatului a adoptat iniţiativa de lege a PNL prin care Poliţia locală are atribuţii de constatare şi aplicarea amenzilor pentru încălcarea normelor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice. Forul decizional pe ambele propuneri de lege este Camera Deputaţilor.

Astfel, senatorii au adoptat, în plenul de marţi, propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Legea 155/2010 a Poliţiei locale asigură cadrul legislativ pentru dotarea mijloacelor de transport ale Poliţiei locale cu astfel de dispozitive, însă ordonanţa de urgenţă 195/2002 nu include în lista utilizatorilor şi beneficiarilor de regim prioritar şi poliţia locală”, arată expunerea de motive a proiectului.

”Proiectul de lege unifică şi sistematizează cadrul legal în această materie, venind în sprijinul activităţilor şi competenţelor ce revin Poliţiei locale care va beneficia de un instrument normativ cuprinzător de către poliţiştii locali se exercită atribuţii de serviciu potrivit competenţelor ce le revin prin Legea 155/2010”.

De asemenea, Senatul a adoptat şi iniţiativa legislativă a PNL prin care Poliţiei locale îi sunt date atribuţii de constatare şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale pentru încălcarea normelor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice. Şi acest proiect de lege va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Cod rutier 2023: Amenzile sunt mari

Va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.000 de lei amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatori care nu au avizul Direcţiei Transporturi din cadrul PMB.

Staţionarea trotinetelor electrice în locuri interzise va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 200-400 de lei, conform unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei.

Proiectul de regulament vizează condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service, prin intermediul platformelor online, pe domeniul public al municipiului Bucureşti.

Amenzi cuprinse între 200-400 de lei urmează să fie aplicate şi pentru neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staționate neregulamentar.

Va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.000 de lei amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatori care nu au avizul Direcţiei Transporturi din cadrul PMB. Amenzi similare se vor acorda şi pentru amplasarea pe domeniul public a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către PMB, în baza documentației depuse. Totodată, în aceste situații, se va dispune ridicarea trotinetelor electrice de pe domeniul public.

După noile reglementări, șoferii care se aleg cu permisul suspendat își pot suspenda și polița de asigurare pe aceeași perioadă, doar dacă pot menține autoturismul în afara domeniului public.

Totodată, mașina ar putea fi verificată chiar și atunci când mașina este parcată sau în mișcare fără ca șoferul să fie oprit pentru un control clasic de rutină.

Condiții pentru suspendarea asigurării

Asiguratul trebuie să facă la asigurător o cerere, căruia să îi prezinte și dovada, în urma căreia perioada asigurării se va prelungi prin act adiționat. Cu toate acestea, proprietarul mașinii va fi obligat să țină mașina în afara părții carosabile.

Procedura de suspendare nu ar trebui să dureze mai mult de cinci zile.

Mașina poate fi verificată și când este parcată

O altă modificare importantă este legată de faptul că valabilitatea RCA-ului ar putea fi verificată chiar și atunci când autoturismul este staționat sau chiar dacă șoferul nu este oprit de polițiști în trafic.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România sau asigurătorul RCA vor putea elibera un istoric al autoturismelor legat de avariile suferite. Desigur, în acest caz vorbim de situațiile în care păgubitul își repară mașina pe baza asigurării. Toate aceste modificări ar putea să intre în vigoare din ianuarie 2024.

Încarcă mai mult
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

A fost decis criteriul creșterii pensiilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere, Bucura Oprescu: ”Vor avea în continuare indexate veniturile”

Facebook 5 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email A fost decis criteriul creșterii pen…