Eliminarea restricțiilor şi ridicarea stării de alertă pe teritoriul României în perioada ce vine, s-ar putea dovedi mai dificile ca impact social, decât ne-am putea aștepta acum.
Asta în contextul în care nu există un plan pentru modul în care vom reveni la normalitatea de acum doi ani. De exemplu, furnizorii de energie vor putea să decupleze rău-platnicii, va fi oprită plata șomajului tehnic, iar cei angajați în spitale sau la DSP în contextul pandemiei își vor pierde locurile de muncă. Și asta nu e tot.
Se dau diferite date legate de ridicarea restricțiilor și eliminarea stării de alertă, dar nu sunt luate în considerare și alte aspecte, cum ar fi acelea legate de modul în care se vor întâmpla aceste modificări.
Președintele PSD Marcel Ciolacu vrea ca starea de alertă să nu mai fie prelungită. Asta ar însemna că de pe data de 7 martie să reintrăm în normal. Dar este pregătită România de așa ceva? Mai ales că există amenințarea unei eventuale alte tulpini. Medicul Alexandru Rafila spune că până de Paște vom reuși sa trăim fără restricții, dar nimeni nu prezintă vreun plan.
Măsuri care dispar odată cu încetarea stării de alertă:
– obligativitatea purtării măștii de protecție interior/ exterior
– limitarea numărului de spectatori la evenimente
– interdicția furnizorului să ne decupleze de la energie
– șomajul tehnic din motive de pandemie
– documente expirate – valabile 90 de zile după ridicarea stării de alertă
– cursurile școlare în sistem hibrid
– zile libere pentru părinții cu copii la școala online
– angajările fără concurs
– organizarea activităților de serviciu în regim de telemuncă
– achizițiile publice directe
Toate ”bune și frumoase”, doar că, în momentul în care lucrurile ar intra în ”normal”, nu există niciun un plan de bătaie care să ne arate cum se face asta. Rămâne de văzut în ce mod vor decurge lucrurile.