Guvernul pregăteşte un pachet de măsuri de sprijin pentru românii aflaţi în mare dificultate financiară. Pentru această măsură, totalul beneficiarilor ar fi de 3.468.517 persoane, dar impactul bugetar de 693.734.000 milioane euro.
Vor fi măsuri care să atenueze creșterile de prețuri la carburanți și la alimente, însă deocamdată nu s-a decis ce soluții vor fi alese, așa că mai este nevoie de discuții în coaliția de guvernare, pe această temă la prima întâlnire ce ar putea avea loc chiar astăzi.
Şi tot astăzi, subiectul energiei va fi discutat și în Camera Deputaților, unde USR l-a chemat din nou pentru explicații pe ministrul energiei, Virgil Popescu.
Persoanele cu venituri mici ar urma să primească vouchere sociale cu care să-şi cumpere alimentele de bază. Vorbim de peste trei milioane şi jumătate de români care vor beneficia de aceste tichete sociale. În plus, şi elevii care primesc burse sociale ar putea să primească vouchere pentru mâncare şi rechizite.
Bonuri de masă 2022. Peste 3 milioane de români vor primi cupoane de la stat pentru alimentele de bază.
De măsurile anunţate de Guvern nu va beneficia toată lumea. Astfel, se dau voucherele pentru cei cu venituri reduse pentru achiziția de alimente de baza, o schemă de ajutor pentru marii consumatori de energie, subvenții pentru transportatori și reducerea RCA.
În curând, peste 3 milioane de români ar trebui să primească aceste vouchere, cupoane prin care ar putea să își achiziționeze acele alimente de bază precum carne, lactate, făină, zahăr, alimente extrem de necesare dar ale căror prețuri au crescut simțitor în ultima perioadă.
Pe de altă parte, există o discuție la nivelul ASF pentru plafonarea asigurărilor obligatorii pentru o perioadă de 6 luni.
Dacă anul trecut vorbeam despre prețuri de 200 – 300 de lei în medie pentru un motor 2.0, anul acesta, aceeași asigurare ajunsese la un preț de 800-1000 lei. Acesta este motivul pentru care guvernanții încearcă să intervină pe această piață cu plafonarea prețurilor.
Totodată, un set de măsuri sunt pregătite și vin în sprijinul marilor consumatori de energie, cei care nu erau vizați până acum de ordonanța de urgență care plafona prețul la gaze și energie electrică.
PSD propune, în pachetul de măsuri pentru susţinerea nivelului de trai al românilor cu venituri mici, acordarea de vouchere de 50 euro la fiecare 2 luni, pentru 6 alimente de bază, precum şi vouchere pentru elevii din familiile sărace, de 30 euro lunar, pentru 7 luni, pentru achiziţionarea de alimente, rechizite şi haine, au precizat surse din PSD.
Aceste vouchere ar urma să fie alocate pentru gospodăriile cu ambii părinţi şi cel puţin 2 copii dependenţi şi gospodării monoparentale cu un venit net mediu lunar mai mic de 600 lei ( în jur de 151.000 gospodarii), precum şi persoanele care primesc Venit Minim Garantat – 168.000 persoane, persoane cu dizabilitati – 800.000 persoane şi pensionarii cu un venit mai mic de 1500 lei, aici încadrându-se 2.349.517 pensionari.
Pentru această măsură, totalul beneficiarilor ar fi de 3.468.517 persoane, dar impactul bugetar de 693.734.000 milioane euro până la sfârsitul anului, adica 0,27% din PIB estimat de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul 2022.
O altă măsură propusă de PSD se referă la susţinerea elevilor care provin din familii cu venituri mici, prin acordarea de vouchere de 30 euro lunar pentru 7 luni (aprilie –iunie si septembrie – decembrie 2022).
Aceste vouchere ar urma să fie folosite pentru alimente, rechizite şi haine, de către cei 156.000 de elevi care primesc burse sociale. Impactul bugetar pentru această măsură este de 32.760.000 euro adică 0.012 % din PIB estimat de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul 2022, potrivit estimărilor celor de la PSD.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, săprămâna trecută, la Parlament, că în partid a fost finalizat pachetul de măsuri pentru economie, în contextul crizei legate de războiul din Ucraina şi cea energetică, şi că un prim draft a ajuns şi la premier.
Liderul PSD a ţinut să precizeze că, după măsurile luate şi care vor intra în vigoare de las 1 aprilie, în acest moment, avem un efort de 3,6% din PIB pe zona socială şi zona economică.
Sunt și măsuri care au fost discutate, însă la care guvernanții ar putea fi nevoiți să renunțe. Este vorba despre scăderea TVA-ului cu 2%, scăderea CAS cu 5% sau plafonarea prețului și accizelor la carburanți.
Ministrul Economiei a mai precizat că furnizorii care vor emite facturi mari, aşa cum s-a întâmplat la începutul acestui an, vor fi sancţionaţi.
”De asemenea, avem şi instrumentele , prin ANRE şi ANPC de a sancţiona, dacă avem o situaţie similară cu ceea ce s-a întâmplat în luna ianuarie, eu sper că nu se va mai întâmpla acest lucru pentru că nu mai avem probleme la furnizori, să îşi adapteze aplicaţiile”, a declarat Spătaru.
Florin Spătaru a mai declarat că va fi operaţională o platformă pentru consumatorii mari industriali prin care vor putea încheia direct contracte bilaterale.
”Din informaţiile pe care le-a primit de la ANRE va fi operaţională platforma pentru consumatorii mari industriali, pentru cei care vor beneficia de acea schemă de compensare valabilă din 2018 până în 2020 va fi valabilă şi în continuare şi vom avea această platformă operaţională prin care se vor putea încheia contracte bilaterale directe, astfel încât piaţa la energie să fie reglementată. Rămâne problema producţiei şi acolo, împreună cu ministrul Energiei facem demersuri pentru a avea acel gaz şi energia electrică necesară”, a declarat ministrul.
Întrebat ce se va întâmpla, dacă situaţia se schimbă având în vedere conflictul dintre Rusia şi Ucraina, Florin Spătaru a explicat că România este mai puţin dependentă energetic, comparativ cu alte ţări.
”România este mai puţin dependentă decât alte ţări. Dar trebuie să facem investiţii, haide să operaţionalizăm acel plan de modernizare pentru investiţii în panouri solare şi energie regenerabilă, să putem să exploatăm gazul şi gazul din Marea Neagră, dar şi cel terestru pentru a ne reduce această dependenţă. Această dependenţă poate fi redusă pas cu pas, dar trebuie să facem aceşti paşi”, a declarat Florin Spătaru.