Dispută politică și ecologică pe șobolanii din centrul Brașovului. Consilier PSD: ”Reprezintă un pericol pentru sănătatea publică”. Lider local USR: ”Te invit la Paris, la Koln, la Madrid sau la Moieciu de Sus să vezi cum trăiesc Rattus norvegicus”.
O filmare ajunsă pe rețelele de socializare în care șoareci sunt filmați traversând o stradă din centrul istoric al Brașovului a provocat un val de reacții politice. Un consilier local PSD condamnă administrația USR pentru înmulțirea rozătoarelor, în timp ce aceștia transmit beneficiile pe care el aduc șobolanii ecosistemului.
”În plin sezon turistic, în plin centrul oraşului, colcăie şobolanii. Faptul că şobolanii se plimbă nestingheriţi pe străzile Braşovului ar trebui să ne îngrijoreze. Nu este vorba de nişte animăluţe inofensive, ci de unele care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică. Sper, totuşi, că sub administraţia USR, Braşovul nu va ajunge în situaţia Sectorului 1, administrat tot de USR”, se arată în mesajul postat pe Facebook de consilierul local PSD, Alexandra Crivineanu.
Mihai Orleanu, membru USR, preşedinte al Centrului de Ecologie Montană, iniţiator al proiectului Parcului Natural Brassovia, specialist citat de Primăria Braşov în comunicatele privind proiectele ce îi vizează pe biciclişti a avut a avut o reacție promptă.
”Rattus norvegicus sau Rattu rattus coabiteaza cu Homo sapiens sapiens. Membrii rattus se simt excelent în păduri, de exemplu în ANPIL Brassovia (Aria Naturală Protejată de Interes Local Brassovia – n.r.), acolo trăiesc ei de fapt. Homo sapiens sapiens, adică tu, Coliban şi cu mine inclusiv le asigurăm lor condiţii extraordinare de viaţă cu stilul nostru de viaţă urbană. Te invit la Paris, la Koln, la Madrid sau la Moieciu de Sus să vezi cum trăiesc Rattus norvegicus. Daca unii homo sapiens sapiens ca tine, care habar nu au de ecologie, aprobă distribuirea de zeci de mii de cyrse pentru şobolani, nu fac nimic altceva decât să distrugă populaţii de păsări, de alte vieţuitoare mici, dar nu rezolvă problema înmulţirii şobolanilor. Aaa, rezolva şi problema risipirii banilor din bugetul local pentru o oarecare firmă care vinde curse de şobolan în toata România”, i-a răspuns Orlean.
USR-istul susține că rezolvarea ține de existența unei păduri în jurul Braşovului.
”Da, exact ce voi aţi refuzat să creaţi la ultima şedinţa de Consiliului Local Braşov (aprobarea înfiinţării Ariei Naturale de Interes Local Brassovia – n.r.) – şi conex cu acest cadru, un management al deşeurilor şi al reciclării. Dar pentru asta este nevoie de surplus de competenţă în aparatul de specialitate al Primăriei şi la asta vă opuneţi voi, neacceptând modificarea organigramei”, a mai spus Orleanu.
În Bucureşti, „mai puţini şobolani ca acum doi-trei ani”. Nicuşor Dan: Pe oameni nu îi deranjează.
Nicușor Dan a sugerat că practic ar trebui să ne bucurăm că a scăzut „comunitatea” de șobolani. De când este primar, numărul acestora a scăzut.
”Nu sunt șobolani mai mulți decât acum doi ani sau decât acum trei ani”, a zis Nicușor Dan la Realitatea Plus.
Jurnalista Ionela Arcanu i-a spus, că pe bucureșteni nu-i interesează că sunt mai puțini acum ca în administrația precedentă, ci vor să nu mai fie deloc. „Bucureștenii vor să nu mai fie șobolani, nu să fie mai puțini ca data trecută!”, i-a spus ziarista.
”Și eu m-aș dori să nu mai fie șobolani, dar sunt mai puțini ca acum doi ani sau acum trei ani și nu este o problemă pentru bucureșteni pentru că există call-center-uri unde oamenii pot suna”, a repetat Nicușor Dan.
Ionela Arcanu l-a întrebat de ce nu dă el un exemplu personal privind rezolvarea problemei curățeniei din București, iar Nicușor Dan a spus: ”Totala atribuție în ceea ce privește salubrizarea revine primăriilor de sector, nu Primăriei Generale. Responsabilitatea în ceea ce privește salubrizarea le revine în totalitate și este bine să învățăm cine ce trebuie să facă pentru oraș”.