Halucinant, judecătoarea din cazul Vlad Pascu, mută în faţa jurnaliştilor, sfidare, a stat mai bine de un minut încremenită, fără să răspundă la vreo întrebare.
Ancuța Popoviciu, autoarea unor gafe impardonabile la primul termen al procesului lui Vlad Pascu, a făcut un nou gest controversat! Judecătoarea a stat mută în fața jurnaliștilor, zâmbind sfidător, după audierea de la CSM, în timp ce îi erau puse întrebări pe bandă rulantă!
Atitudine halucinantă a controversatei judecătoare din dosasul 2 Mai. Ancuța Ioana Popoviciu, cea care a oripilat toată țara, când a întrebat la primul termen al procesului dacă este în sală Sebastian Olariu, unul dintre tinerii uciși în tragedia provocată de Vlad Pascu, a ajuns miercuri față în față cu jurnaliștii, după audierea de la CSM. Cu un zâmbet sfidător pe față, judecătoarea a tăcut mâlc în fața jurnaliștilor care i-au pus mai bine de 10 întrebări. Apoi a întors spatele și a plecat.
Judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu a fost azi audiată la CSM în legătură cu nemulțumirile exprimate de părinții vicrtimelor lui Vlad Pascu, privind gestionarea dosarului 2 Mai. la ieșire, ea a venit în fața jurnaliștilor adunați în fața instituției, dând de înțeles că vrea să spună ceva.
În mod bizar, judecătoarea, i-a lăsat pe jurnaliști să pună mai bine de 10 întrebări fără să răspundă la nicuna. A stat 70 de secunde în fața presei fără să spună ceva.
În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2024, judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu a fost audiată la Consiliului Superior al Magistraturii. La ieșire, aceasta a venit în fața jurnaliștilor, însă nu a răspuns la nicio întrebare care i-a fost adresată și, timp de 70 de secunde, a stat pur și simplu mută în fața camerelor.
Întrebări fără răspuns. Aşa a decurs astăzi întâlnirea jurnaliştilor cu judecătoarea Ancuţa Popoviciu, cea care se ocupă de procesul lui Vlad Pascu, după audierea la CSM. Magistratul a stat mai bine de un minut în faţa lor, însă nu a scos niciun cuvânt şi s-a uitat în gol în timp ce era reporterii au vrut să afle de ce a întrebat dacă unul dintre tinerii morţi se află în sala de judecată sau dacă are de gând să îşi ceară scuze de la părinţii victimelor.
„De ce mestecaţi gumă în sala de judecată? De ce aţi solicitat cartea de identitate a victimei decedate? Aveţi de gând să vă cereţi scuze părinţilor? Credeţi că veţi fi suspendată din funcţie? Aveţi ceva de spus pentru părinţii victimelor? Cum aţi explicat în faţa secţiei pentru judecători?”. Sunt întrebări care i-au fost adresate astăzi judecătoarei din cazul lui Vlad Pascu, Ancuţa Ioana Popoviciu, care ar putea fi suspendată din funcţie până la finalizarea cercetării disciplinare.
Mai bine de un minut de tăcere au primit jurnaliştii care au încercat să îi ceară explicaţii judecătoarei, după audierea la CSM, care va decide dacă va fi scoasă de pe caz, după ce inspecţia judiciară s-a autosesizat. Ancuţa Popoviciu nu a răspuns la nicio întrebare, iar apoi le-a întors pur şi simplu spatele reporterilor şi a plecat.
În cazul în care Consiliul Superior al Magistraturii va admite cererea inspecţiei judiciare, magistratul Ancuţa Ioana Popoviciu va fi suspendată din funcţie până la finalizarea cercetării disciplinare, ceea ce înseamnă că cel puţin în cazul dosarului 2 Mai va fi reluată judecata de la primul termen, atenţie, de la primul termen de la judecata pe fond.
Judecătoarea a întrebat dacă unul dintre tinerii care şi-a pierdut viaţa în accidentul de la 2 Mai se află în sală.
A fost, de altfel şi momentul în care inspecţia judiciară s-a autosesizat în cazul judecătoarei şi asta pentru că, ne amintim, aceasta a întrebat la începutul şedinţei dacă unul dintre tinerii care şi-a pierdut viaţa în accidentul de la 2 Mai se află în sală, iar la termenul următor, l-a întrebat pe tatăl lui Sebastian Olariu cine este, asta deşi conform procedurii l-a citat la începutul şedinţei. De altfel, de-a lungul acestor săptămâni în care inspecţia judiciară a început cercetarea disciplinară, magistratul Ancuţa Ioana Popoviciu a făcut cerere de recuzare, care i-a fost, însă, respinsă.
Pe de cealaltă parte şi familiile victimelor au ceruit ca dosarul să fie strămutat la o altă instanţă, însă şi această solicitare a fost respinsă. Rămâne, aşadar, de văzut ce va decide Consiliul Superior al Magistraturii, în cazul Ancuţei Ioana Popoviciu. Nu este pentru prima dată când aceasta este cercetată. A mai fost sancţionată disciplinar şi anterior, atunci când inspecţia judiciară a decis să îi fie diminuat din salariu, pentru o perioadă de câteva luni de zile, în urma unui incident similar.
Ancuța Popoviciu, care a venit la primul termen de judecată mestecând gumă și care a întrebat daca Sebastian Olariu, una dintre victimele lui Vlad Pascu, se află în sală, a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.
Judecătoarea nu a spus de ce nu a studiat dosarul înainte de a intra în sala de judecată și nici de ce a cerut buletinul băiatului ucis de șoferul drogat.
Secţia pentru Judecători a CSM a dezbătut miercuri cererea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Cauza a rămas în pronunţare, transmit oficialii CSM.
Conform CV-ului său, Ancuța Ioana Popoviciu a absolvit în 2006 Facultatea de Științe Juridice a Universității din Oradea, apoi a urmat un masterat în Drept Privat. A devenit judecător în 2011, când s-a angajat la Judecătoria Ineu (județul Arad), unde a lucrat până în 2022. De atunci, este judecător la Judecătoria Mangalia.
În 2023, judecătoarea a fost vizată de o acțiune a Inspecției Judiciare, fiind sancționată cu avertisment de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a scris Ziua de Constanța.
Judecătoarea a fost sancționată pentru ”exercitarea funcției cu gravă neglijență“, mai exact pentru încălcarea art.271 lit. s) teza a II a raportat la art. 272 alin.(2) din legea privind statutul judecatorilor si procurorilor:
”Exercitarea funcției cu gravă neglijență“. ”există gravă neglijență atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual“.
Inspecţia Judiciară a anunţat, în 16 martie, că a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o propunere de suspendare din magistratură a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, din cadrul Judecătoriei Mangalia.
”Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”, se preciza într-un comunicat al Inspecției Judiciare.
Judecătoarea din dosarul accidentului de la 2 Mai, Ioana Ancuţa Popoviciu, nu va fi suspendată din funcţie, a decis, miercuri, Consiliul Superior al Magistraturii, care a respins cererea Inspecţiei Judiciare ca neîntemeiată.
Înainte de ședința CSM, mai bine de un minut, Ioana Ancuţa Popoviciu a stat înlemnită, în faţa jurnaliştilor, într-o atitudine sfidătoare, în timp ce era bombardată cu întrebări.
Ea a refuzat să spună de ce nu a studiat dosarul înainte de a intra în sala de judecată, de ce a mestecat gumă în timpul şedinţei, dar şi de ce a cerut buletinul tânărului care a decedat în accident, neştiind că acesta a murit, sau de ce a întrebat dacă este în sală.
Amintim că Inspecţia Judiciară a trimis Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea de suspendare din funcţie a judecătorului Ioana Ancuţa Popoviciu, până la finalizarea procedurilor disciplinare.
Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.
Părinţii victimelor au acuzat comportamentul judecătoarei. Ei au declarat jurnaliştilor că, atunci când ea a intrat în sală, ar fi mestecat gumă. Ulterior, a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier, despre care nu ştia că a decedat.
Între timp, judecătoarea a formulat o cerere de abţinere, care însă a fost respinsă definitiv.
Şi avocaţii familiilor victimelor accidentului de la 2 Mai au cerut în urmă cu câteva săptămâni recuzarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popovociu, dar cererea lor a fost respinsă. De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au solicitat Curţii de Apel Constanţa strămutarea dosarului, dar şi această cerere a fost respinsă.
Următorul termen în acest dosar este 9 mai, atunci când ar putea fi audiaţi părinţii victimelor.