Hepatita cu origini necunoscute care afectează copiii și care a creat panică în lumea întreagă a apărut și la noi în țară. Cazurile au stârnit îngrijorare în multe state europene, dar și în America. Cel puțin un copil a murit din această cauză.
Cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută cu origine necunoscută la copii cu vârste cuprinse între 1 lună și 16 ani au fost identificate în 11 țări.
Dintre cazurile depistate cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic. Adică unul din 10 copii bolnavi.
Primele cazuri de hepatită cu origine necunoscută au fost depistate la zeci de copii din Marea Britanie iar numărul acestora a ajuns la 114.
Cazuri de hepatită infantilă de origine necunoscută, identificată pentru prima dată în Regatul Unit, au fost depistate la copii din alte opt ţări europene, printre care şi România, a anunţat Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC).
”Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate. Deși un adenovirus este o ipoteză, sunt în desfășurare investigații pentru a determina cauza”, a spus OMS într-un comunicat.
Sindromul clinic ”printre cazurile identificate este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice semnificativ crescute”, se arată în comunicat. Mulți pacienți au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături ”precedate de prezentare cu hepatită acută severă”, precum și niveluri crescute de enzime hepatice. Majoritatea cazurilor nu raportat febră, iar virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută – cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E – nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri, potrivit OMS.
OMS a anunțat în urmă cu două săptămâni că analizează cazuri de hepatită cu origine necunoscută depistate la zeci de copii din Marea Britanie. Numărul lor a ajuns acum la 114. Între timp, au apărut și 13 cazuri în Spania, 12 în Israel, 9 în Statele Unite și un număr mai mic de cazuri confirmate în Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franța, România și Belgia, potrivit OMS.
Joi, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a emis o alertă de sănătate pentru furnizorii de servicii medicale și autoritățile de sănătate publică cu privire la investigațiile recomandate în cazurile acute de hepatită cu cauze necunoscute.
CDC a recomandat testarea pentru adenovirus la copiii cu hepatită atunci când cauza este necunoscută, adăugând că testarea sângelui cu totul – nu doar a plasmei sanguine – poate da rezultate mai bune.
Între timp au apărut cazuri în Spania, Israel, Statele Unite, Italia, Franța și chiar și în România a fost descoperit un astfel de caz.
Cele mai frecvente simptome sunt cele gastrointestinale cum ar fi durerile abdominale, diaree, sau chiar vărsături.
Pentru a preveni răspândirea bolii specialiștii recomandă testarea pentru adenovirus la copii atunci când este vorba despre o cauză necunoscută iar testarea completă a sângelui, nu doar a plasmei sanguine, pentru a avea rezultate mult mai clare.