Vești proaste pentru românii care au centrale de apartament! În foarte multe țări din UE aceste centrale termice au fost interzise și se pare că și în România va fi implementată această directivă europeană.
Obiectivele Uniunii Europene privind reducerea emisiilor de carbon cu cel puțin 55% până în 2030, le dă mari bătăi de cap românilor care au centrale termice de apartament și asta pentru că urmează să rămână fără ele.
În prezent, Uniunea Europeană lucrează la o nouă legislație privind reducerea emisiilor de carbon care ar trebui să fie implementată în toate statele membre, până în anul 2050.
Programul ”Fit for 55” prin care oficialii UE vor să reducă emisiile de carbon cu cel puțin 55% până în 2030, conține un set de propuneri de revizuire și actualizare a legislației comunitare și de introducere de noi inițiative cu scopul de a asigura că politicile europene sunt în conformitate cu obiectivele climatice convenite de Consiliu și de Parlamentul European.
Una dintre măsurile impuse prin ”Fit for 55” vizează centralele termice de apartament ce folosesc combustibili fosili, cărbunele, sau gazele naturale, care deja au fost interzise în mai multe state europene precum Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța.
În România acest proiect ar urma să fie implementat până în anul 2050, iar acest lucru îi va afecta pe cei 2,6 milioane de români care folosesc deja aceste centrale termice de apartament.
”Există și în România o astfel de inițiativă la Cluj-Napoca, în care practic s-a discutat ca să fie o astfel de interdicție impusă pentru tot ceea ce înseamnă apartamente noi care se construiesc şi ele să aibă doar centrală de scară sau de bloc, să nu mai existe această situație.
În acelaşi timp, noi ar trebui să fim realiști și ceea ce construim să fie în concordanță cu situația care există la noi. Și v-aș da niște date statistice.
În momentul de față, în România încălzirea imobilelor se face doar în proporție de 1% cu resurse regenerabile, adică în mare parte avem biomasă, avem gaz și avem termoficare pentru încălzirea imobilă.
De asemenea, trebuie să avem în vedere că din energia primară, în momentul de față, doar 11% este energie regenerabilă, în rest este o energie fie fosilă, fie energie nucleară.
Toate aceste elemente particularizează situația României și cred că angajamentele care trebuie făcute și negocierile care trebuie duse în ceea ce privește aceste noi impuneri viitoare trebuie să fie unele foarte raționale pentru a nu ajunge în niște situații dramatice.
Ar putea fi foarte multe persoane afectate de această decizie. O să vedem când se va implementa exact”, a explicat Dumitru Chisăliță, preşedinte la Asociația Energia Inteligentă.