Fostul președinte, Traian Băsescu, zis și turnătorul Petrov, a cerut în instanță suspendarea deciziei de retragere a dispozitivului de protecție și pază emisă de SPP pe 28 martie. Acțiunea este pe rolul Curții de Apel București, care nu a stabilit încă un termen de judecată.
Decizia a fost luată în martie, după ce instanţa supremă a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei Securităţi, şi astfel şi-a pierdut toate privilegiile: paza şi protecţia SPP, casa de protocol de la RAAPPS şi indemnizaţia.
Acum, Traian Băsescu a deschis un proces împotriva ”Serviciului de Pază şi Protecţie”, ca să poată sesiza Curtea Constituţională în legătură cu legea adoptată în toamnă, prin care şi-a pierdut privilegiile.
În continuare este nevoie de un proces și urmează să fie stabilit primul termen la Curtea de Apel București.
Iar un proces similar ar urma să îl deschidă şi împotriva RAPPS, după ce va primi somaţia oficială de eliberare a vilei din Cartierul Primăverii, de unde Băsescu s-a mutat deja. În paralel, fostul preşedinte va da în judecată România, la CEDO.
Pe 28 aprilie, la Curtea de Apel București a fost înregistrată o acțiune prin care Traian Băsescu a solicitat ”suspendarea executării actului administrativ nr. 1029/28.03.2022”.
Traian Băsescu are calitatea de reclamant, iar pârâtul este Serviciul de Protecție și Pază (SPP), condus de Lucian Pahonțu, numit în funcție chiar de fostul președinte în decembrie 2005.
În urma deciziei ÎCCJ de colaborare cu Securitatea, Traian Băsescu a pierdut drepturile cuvenite foștilor șefi de stat, potrivit unei legi votate de parlament în 2021 și publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre: casa de protocol din cartierul Primăverii indemnizația lunară de 11.148 de lei, care înseamnă 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui Klaus Iohannis pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de SPP.
Fostul preşedinte Traian Băsescu ar urma să deschidă un proces similar şi împotriva RAPPS, după ce va primi somaţia oficială de eliberare a vilei din Cartierul Primăverii, de unde Băsescu s-a mutat deja. În paralel, fostul preşedinte a declarat de la aflarea sentinţei ICCJ că va da în judecată România, la CEDO.
Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit definitiv, pe 23 martie, că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă înainte de 1989. În urma verdictului instanței supreme, SPP l-a înștiințat pe Traian Băsescu de faptul că nu mai poate beneficia de serviciul de pază și protecție oferit foștilor șefi de stat.
În aceste condiții, pe 28 aprilie, la Curtea de Apel București a fost înregistrată o acțiune prin care Traian Băsescu a solicitat „suspendarea executării actului administrativ nr. 1029/28.03.2022”.
În urma deciziei ÎCCJ de colaborare cu Securitatea, Traian Băsescu a pierdut drepturile cuvenite foștilor șefi de stat, potrivit unei legi votate de parlament în 2021 și publicate în Monitorul Oficial.
Este vorba despre casa de protocol din cartierul Primăverii indemnizația lunară de 11.148 de lei, care înseamnă 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui Klaus Iohannis pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de SPP.