Tupeu și impertinență, Maia Sandu: ”Am vorbit cu președintele Iohannis și cu premierul Ciucă și îi îndemn pe români să economisească energie pentru Republica Moldova. Maia Sandu îi îndeamnă pe români să economisească energie electrică pentru R. Moldova: ”Dacă ar face un efort, această cantitate ar fi suficientă!”.
Președintea Republicii Moldova susține că țara sa trece printr-o ”provocare zilnică” să asigure furnizarea energiei electrice „pentru ziua următoare”. Dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puțin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova, transmite Maia Sandu.
”Pentru că nu mai putem cumpăra energie electrică din Ucraina, așa cum cumpăram anterior, pentru că nu mai avem un contract pentru luna noiembrie cu Cuciurgan (n. r.: centrala de energie), inclusiv din cauză că Rusia a micșorat volumul de gaze furnizat Republicii Moldova, din aceste motive avem nevoie de surse alternative pentru energie electrică”, a spus Maia Sandu.
”Eu cred că dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puțin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova, pentru ca noi să putem să depășim care este consumul estimat de energie electrică al Republicii Moldova.
România ne furnizează anumite cantități, dar vom avea nevoie de cantități mai mari. Acest subiect l-am discutat cu domnul președinte Iohannis și cu domnul prim-ministru și ambii au promis să caute soluții”, a mai transmis Maia Sandu în interviu.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit-o marţi la Palatul Cotroceni pe Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită la Bucureşti. Discuţiile s-au concentrat, cu prioritate, asupra măsurilor consistente de sprijin din partea României pentru depăşirea crizei energetice din Republica Moldova. Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat sprijinul pentru demersurile autorităţilor de la Chişinău de reformare a sistemului energetic al Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană.
În timp ce furnizorii nu mai au energie electrică pentru români sau o comercializează la prețuri astronomice, fără precedent, falimentare, România asigură astăzi Republica Moldova cu energie electrică în proporție de aproape 90 la sută prin contractele comerciale, de pe bursa de electricitate și în baza contractului de avarie. România vinde Moldovei o cantitate de energie fără precedent, după cum a declarat pentru Radio Chișinău directorul companiei de stat Energocom, Victor Bânzari.
Potrivit acestuia, ar fi aproape de final și semnarea unei înțelegeri cu un alt producător de energie electrică din România.
Între timp Chișinăul continuă negocierile și cu Tiraspolul în vederea semnării unui contract cu centrala de la Cuciurgan pentru luna noiembrie, transmite Radio Chișinău, citat de Rador.
Malul drept al Nistrului nu mai primește de marți energie electrică de la centrala de la Cuciurgan după ce autoritățile de la Chișinău și Tiraspol nu au reușit să ajungă la un compromis ca să semneze contractul de livrare a energiei electrice pentru luna noiembrie. Negocierile sunt în continuare deschise, anunță oficialii de la Chișinău.
Între timp, miercuri, dincolo de producția internă de aproape 12% din consum, Rep. Moldova a procurat întreaga cantitate de energie din România, inclusiv pentru acoperirea deficitului care reprezintă 14%, după cum a declarat pentru Radio Chișinău, directorul Energocom, Victor Bânzari.
”Întreaga cantitate de energie este procurată din România, chiar și pentru acoperirea deficitului. Avem în prezent semnate contractele cu OMV Petrom și Nuclearelectrica. Astăzi am mai identificat un producător și până seară sper că vom reuși să semnăm contractul și cu ei. Da, e prima dată când cumpărăm așa o cantitate mare de energie din România. Ce nu am avut acoperit din contracte am procurat de la bursa OPCOM”, declară Victor Bânzari.
Contractul cu centrala de la Cuciurgan nu poate fi prelungit din lipsa de gaze, a fost răspunsul celor din stânga Nistrului pentru reprezentanții Energocom, a mai spus directorul instituției.
Jurnalistul specializat pe teme economice Ion Preașcă susține că în condițiile în care încă suntem dependenți de centrala de la Cuciurgan, negocierile trebuie să continue.
”Dacă reprezentanții centralei de la Cuciurgan vor continua pe linia aceasta dură și nu vor merge la anumite negocieri, cedări este evident că într-o bună zi am putea să renunțăm la energie lor. Și atunci, vor rămâne ca o insuliță fără rost. Dacă o izolezi și construim linia de la sud, ea își pierde importanța. Acum, din păcate, depindem mult de centrală. E un nod energetic acolo, sunt multe linii care trec pe acolo, importante pentru noi și Ucraina. Trebuie să ieșim din iarnă. În acest caz, evident, că este nevoie de a negocia, de găsi o soluție pentru a putea obține mai multă energie și de acolo”, susține Ion Preașcă
Fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, directorul Asociației Inițiativa pentru Pace susține că în acest șantaj energetic pus la cale de Moscova și nu de Tiraspol, Chișinăul ar fi o victimă colaterală. Principala țintă a ar fi de fapt sistemul de transport de gaze al Ucrainei.
”Ucraina refuză să accepte tranzitarea propriului teritoriul de către gazele rusești prin acea stație de măsurare aflată pe teritoriul ocupat din regiunea Luhansk. Există alte magistrale alternative care din punct de vedere tehnic ne pot da suficient gaz. E război între Moscova și Kiev. În joc este inclusiv forțarea Kievului să accepte ca și de iure că Moscova a preluat și controlează această infrastructură de transport de gaze. Lucru pe care, evident, Kievul și nimeni în depline capacități mentale, nu poate să îl accepte. Noi suntem doar o victimă colaterală dar care bine se pliază peste planul mai mare al Moscovei de utilizare a energiei ca și armă în acest război hibrid ”, susține Alexandru Flenchea.
Amintim că de la 1 octombrie concernul rus Gazprom a redus nejustificat livrările de gaze către Rep. Moldova. La scurt timp, pe motiv de diminuare a volumelor de gaze, Tiraspolul a anunțat reducerea livrărilor de energie către malul drept al Nistrului. De la 1 noiembrie Chișinăul nu mai primește energie de la Centrala de la Cuciurgan care asigura aproape 70 la sută din necesar după ce nu s-a ajuns la un compromis în vedere semnării unui acord pentru luna noiembrie.
”Este tot mai posibil scenariul unui blackout în România. Unul dintre cei mai mari furnizori din România recunoaşte că nu mai poate încheia contracte noi pentru că nu se găseşte energie şi nu le poate spune clienţilor ce preţuri vor avea.
Trebuie să fie găsită o soluție repede, pentru că suntem deja în noiembrie.
Pentru clienții noștri nu găsim energie în piață pentru anul viitor și nu putem să le spunem clienților noștri ce preț vor avea la energie electrică anul următor.
Cred că predictibilitatea e importantă, altfel cum îşi poate face planurile o firmă care foloseşte energie electrică la producţie, planuri de investiţii, de finanţare, de angajare, dacă nu-şi cunosc preţul la energie electrică? Sper să avem o soluţie curând”, a declarat Volker Raffel, directorul general al E.ON România.
Datele prezente într-un document transmis de Transelectrica arată că România ar putea trece printr-un blackout. Țara noastră va fi nevoită să importe energie electrică.
Potrivit unei discuții de la Bruxelles, până la finalul anului, România trebuie să închidă două grupuri de la Turceni și Rovinari, pentru că așa cere Comisia Europeană. România nu a fost în stare să negocieze pentru a le păstra.
Senatorul Daniel Zamfir a susținut în direct, în cadrul emisiunii Decisiv că au existat discuții cu Transelectrica, în ceea ce privește această problemă.
Potrivit documentului transmis de Transelectrica, consumul de energie electrică pentru vârful de sarcină în iarna 2022-2023 este estimat la aproximativ 9000-9500 de megawați.
În perioada de iarnă, respectiv în zilele în care nu sunt condiții pentru funcționarea centralelor cu surse regenerabile, la nivelul sistemului energetic național se pot produce maximum 7000 de megawați, asta înseamnă că România este nevoită să importe 2000-2500 de megawați.
Transelectrica atrage atenția că România nu are de unde să importe acești megawați, încă din luna august.