”Taxa pe soare”, ordonanță emisă de Guvern, oamenii vor fi taxați pentru energia solară produsă de ei, consumată tot de ei. Surpriză neplăcută din partea Guvernului. Chiar acum, în minivacanță Guvernul PNL-PSD introduce o nouă taxă prin OUG, taxa pe soare.
Este vorba despre o taxă care ar putea fi introdusă prin OUG de către actualul Guvern, o ordonanță care ar fi fost dată cu o zi înainte data de 1 decembrie.
Acestă taxă pe soare face referire la prosumatori, acei oameni care folosesc panourile solare pentru energia regenerabilă și despre care statul român spune că în acest moment ar trebui să aibă un contor diferit față de cel care este deja conectat la energia electrică.
Aceștia motivează că, în funcție de consumul de energie pe care îl au aceste persoane, energie regenerabilă, trebuie să poată plăti o taxă către stat.
Până în anul 2024 ar trebui să fie montate astfel de contoare inteligente.
Reamintim faptul că, din anul 2024, aceste contoare vor deveni obligatorii.
Cei care folosesc energia regenerabilă vor fi nevoiți să aibă în locuințe astfel de contoare, dacă folosesc energia din panourile fotovoltaice.
Reprezentanții USR semnalează că Guvernul PSD-PNL a introdus o nouă taxă prin OUG, în plină criză energetică ”taxa pe soare”. Ordonanța a fost emisă chiar înaintea vacanței de Ziua Națională, ”noaptea ca hoții”, transmite USR.
Taxa pe soare vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă. Conform noii Ordonanțe, Cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.
”Cumulând puterea mică a celor mulți, vom putea asigura mai repede independența energetică a țării și vom crește potențialul de export de energie. În ultimii ani, 23.785 de prosumatorii au ridicat instalații cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiție în energie din România din ultimii ani și a fost făcută de mulți cetățeni și companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare)”, transmite USR, care mai arată că Ministerul Energiei nu este în stare să folosească banii europeni din două surse de finanțare importante:
– 500 de milioane de euro din PNRR (negociate de USR) pentru panouri fotovoltaice.
– 1,4 miliarde de euro are România din Fondul de Modernizare al UE.
Ministrul Energiei, ”liberalul” Virgil Popescu, acuză duminică o ”ticăloșie marca USR” după ce formațiunea de opoziție a semnalat că Guvernul a introdus ”taxa pe soare”, adică taxarea cetățenilor pentru energia produsă de ei prin panouri fotovoltaice. Liberalul afirmă că niciun consumator casnic nu este afectat în acest moment și că taxa respectivă se aplică doar în anumite condiții de care românii sunt foarte departe acum.
1. Doar în cazul în care România va atinge un grad de 8% din energie produsă prin panouri fotovoltaice, ANRE va putea să introducă o taxă pentru echilibrarea sistemului energetic național.
2. Această eventuală taxă, care în acest moment nu este plătită de nimeni, nu se va impune tuturor, ci doar acelor consumatori care au o putere instalată de 32 de kW, o cantitate foarte mare pentru o locuință. Prosumerii mici nu sunt afectați deloc.
3. Directiva se va aplica, doar dacă se vor întruni condițiile de mai sus, abia din anul 2026.
”USR minte cu bună stiință, e o transpunere obligatorie a unei Directive UE. Oamenii obișnuiți care și-au pus panouri fotovoltaice, micii prosumatori nu au nicio problemă, este o ticăloșie marca USR”, a adăugat ministrul Energiei.
Uniunea Salvaţi România solicită guvernanţilor oprirea publicării în Monitorul Oficial şi refacerea ordonanţei de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, acuzând faptul că Guvernul PSD-PNL a emis o ordonanţă de urgenţă care „inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare”. Ordonanța a fost emisă chiar înaintea de Ziua Națională, „noaptea ca hoții”, transmite USR.
Potrivit unui comunicat al USR, ”taxa pe soare” vizează cetăţenii şi firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent şi îl consumă în propria gospodărie sau firmă. ”Cetăţenii şi firmele vor fi obligaţi de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la reţelele naţionale de energie, doar pentru a putea fi taxaţi pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei„, se susţine în comunicat. În context, Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, afirmă că măsura a fost luată de Guvern pentru a proteja ”monopolul şi piaţa captivă a companiilor energetice„.
”România este un stat european care doreşte să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim şi o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD şi PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul şi piaţa captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu preţul sacrificării producţiei de energie în plină criză energetică„, spune Cristian Ghinea. Faţă de cele menţionate, USR cere oprirea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe de urgenţă, considerând că pune în pericol toate ţintele de investiţii în energie regenerabilă.
”Statul ar trebui să încurajeze cetăţenii şi firmele să devină prosumatori şi să elimine birocraţia în domeniu. Cumulând puterea mică a celor mulţi, vom putea asigura mai repede independenţa energetică a ţării şi vom creşte potenţialul de export de energie. În ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalaţii cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiţie în energie din România din ultimii ani şi a fost făcută de mulţi cetăţeni şi companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro.”, afirmă USR. În schimb, susţin reprezentanţii USR, Ministerul Energiei nu este în stare să folosească banii europeni din două surse de finanţare importante: „500 de milioane de euro din PNRR pentru panouri fotovoltaice; 1,4 miliarde de euro are România din Fondul de Modernizare al UE„.
Marţi, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile. ”Acest act normativ a contribuit la îndeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de seră într-un mod cât mai rentabil, cu mixuri energetice cu capacitatea specifică de producere a energiei din surse regenerabile de care ţara noastră dispune. În plus, pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru următorii ani până în 2030, se accelerează implementarea proiectelor de investiţii care sunt realizate prin finanţarea prevăzută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta 6, respectiv componenta energie”, motiveaza Guvernul. „Ordonanţa stabileşte scheme de sprijin pentru energia din surse regenerabile, stabilitatea sprijinului financiar, calcularea ponderii energiei din surse regenerabile, precum şi o procedură de notificare simplă pentru racordările la reţea ale instalaţiilor, alături de adoptarea pe scară largă a utilizării energiei din surse regenerabile în sectoare precum transporturi, prosumatori sau comunităţi de energie din surse regenerabile.”