Supermarketurile ar putea fi închise în weekend: Micii comercianți, cer închiderea marilor magazine. Motivul, le scad vânzările la sfârșit de săptămână.
O iniţiativă neaşteptată a micilor comercianţi care cer ca marii comercianţi, adică supermarketurile să fie închise în weekend. De ce fac asta? Pentru că au văzut că la sfârşit de săptămână vânzările le scad semnificativ. Da, oamenii aleg să îşi facă cumpărăturile în marile magazine pentru că acolo găsesc de toate într-un singur loc. De aici propunerea, care va ajunge chiar azi la Guvern.
A fost discutată astăzi la Guvern propunerea controversată care vizează închiderea supermarketurilor în weekend. Este o propunere care a fost făcută de către micii comercianţi, care se plâng că în weekend vânzările le scad chiar şi cu 30%-40%.
Acesta este motivul pentru care au venit cu această propunere şi cer ca marile magazine, acelea care au o suprafaţă mai mare de 1000 de metri pătraţi să fie închise sâmbăta şi duminica, la fel cum se întâmplă în alte state.
Rămâne de văzut care va fi răspunsul Guvernului în ceea ce priveşte această propunere. La ora 13 sunt aceste discuţii pe această temă şi de asemenea Executivul poate veni cu un plan de măsuri prin care să-i sprijine pe micii comercianţi.
Marți, 19 martie, s-a discutat la Guvern o propunere controversată care vizează închiderea supermarketurilor în weekend. Este o propunere care a fost făcută de către micii comercianţi, care se plâng că în weekend vânzările le scad chiar şi cu 30%-40%. Acesta este motivul pentru care au venit cu această propunere şi cer ca marile magazine, acelea care au o suprafaţă mai mare de 1.000 de metri pătraţi să fie închise sâmbăta şi duminica, la fel cum se întâmplă în alte state.
Ce declară susținătorii proiectului.
Susținătorii proiectului argumentează că această măsură ar putea fi benefică magazinelor mai mici și pentru producătorii locali, urmând să stimuleze economia la nivel local. Cu toate acestea, criticii susțin că propunerea ar putea duce la concedieri semnificative și la scăderea veniturilor bugetare, având în vedere că mulți oameni preferă să facă cumpărăturile în weekend.
Potrivit proiectului de lege, marile magazine ar urma să aibă un program săptămânal de funcționare între orele 8-22 de luni până vineri, 8-14 sâmbăta și să fie închise în zilele de duminică. Această restricție ar putea schimba obiceiurile de cumpărături ale românilor, întrucât zilele de weekend sunt cele preferate pentru cumpărăturile la supermarket.
O altă prevedere a proiectului.
O altă prevedere importantă a proiectului legislativ este relocarea magazinelor mari în afara orașelor, la o distanță minimă de cinci kilometri de perimetrul urban. De asemenea, este prevăzut faptul că supermarketurile ar trebui să ofere producătorilor români zone distincte pentru promovarea și vânzarea produselor autohtone, separat de produsele importate.
România s-ar alinia la obiceiurile europene.
Propunerea de a închide supermarketurile în weekend nu este neobișnuită în Europa, mai multe țări având deja astfel de restricții. Supermarketurile sunt închise duminica în Belgia, Danemarca, Grecia, Italia, Norvegia și Austria. Alte câteva țări europene limitează strict orele de funcționare duminica.
Prețul pentru alimentele în prag de expirare va fi redus.
Amintim că în curând, restaurantele, cantinele și magazinele vor fi impuse să diminueze prețurile produselor alimentare apropiate de data expirării. În plus, acestea vor fi obligate să doneze sau să transforme alimentele nevândute în compost sau hrană pentru animale.
Cu toate acestea, aceste măsuri nu se aplică persoanelor fizice, care, în realitate, generează o cantitate mai mare de risipă în comparație cu magazinele și restaurantele.
Noul regulament impune proprietarilor de restaurante, cafenele și supermarketuri să pună în vânzare produsele apropiate de data expirării la prețuri reduse, să le doneze sau să le transforme în compost sau hrană pentru animale.
Unele magazine și cafenele au început deja să se adapteze, oferind reduceri de până la 90% pentru anumite produse. Lanțurile de supermarketuri din România au implementat deja strategii pentru reducerea risipei alimentare.
De exemplu, o bucată de slănină afumată este disponibilă la prețul de 8 lei, cu o reducere de 50%, având data expirării stabilită pentru 20 martie.
Ce se va întâmpla cu alimentele care nu se vând?
La o cofetărie sau cafenea, se înregistrează o pierdere zilnică de până la 5% din alimente, în timp ce la cantine această cifră poate ajunge chiar și la 15%, conform informațiilor din piață.
”Pentru noi este foarte bine că a ieşit o lege despre risipa alimentară. Consider că avem o responsabilitate socială. Este cu reducere foarte mare.
Între 50 şi 60% reducere. Le donăm la asociaţiile care se ocupă de copiii defavorizaţi” precizează Stephane Lahaye, manager de cofetărie.