Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, mulțumiri pentru premierul olandez Mark Rutte: ”Dovadă clară pentru Rusia că alianţa noastră este solidă, unită şi capabilă să îşi apere teritoriul.”
Premierul Nicolae Ciucă s-a aflat, miercuri, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită, ”GETICA” din localitatea Cincu, judeţul Braşov, împreună cu preşedintele României, Klaus Iohannis, şi cu prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, care efectuează o vizită de lucru în România.
”În primul rând, permiteţi-mi să exprim recunoştinţa ţării mele pentru prezenţa în România a militarilor din Ţările de Jos, până la 200 de soldaţi. Eforturile lor, împreună cu colegii lor francezi, belgieni şi români, pentru a construi şi opera Grupul de luptă aliat sunt foarte apreciate de români. Această contribuţie la postura de descurajare şi apărare a NATO în România este extrem de semnificativă, deoarece reprezintă o dovadă clară pentru Rusia că Alianţa noastră este solidă, unită şi capabilă să îşi apere teritoriul şi valorile”, i-a transmis premierul Nicolae Ciucă prim-ministrului Mark Rutte.
”Războiul de agresiune neprovocat, ilegal şi premeditat împotriva Ucrainei este cea mai importantă ameninţare la adresa aliaţilor de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Trebuie să rămânem uniţi, solidari, să sprijinim Ucraina şi să împiedicăm extinderea războiului, în special în partea de sud a Ucrainei, la gurile Dunării, cu consecinţa blocării accesului Ucrainei la porturile de la Marea Neagră”, a mai afirmat Ciucă.
”O mare responsabilitate pe care o avem în calitate de aliaţi este să ne asigurăm că lecţia învăţată din această criză de către Rusia şi alţi actori globali şi regionali este că agresiunea are efecte negative semnificative. Am adoptat o poziţie fermă şi hotărâtă faţă de Rusia, în cadrul UE şi NATO, dar şi în formatele multilaterale, vizând izolarea Rusiei la nivel internaţional, susţinerea unor sancţiuni dure şi asigurarea punerii lor în aplicare, pledând pentru un sprijin mai larg din partea democraţiilor din întreaga lume. România a susţinut toate pachetele de sancţiuni ale UE, inclusiv cel mai recent – al optulea pachet”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, întâlnire cu premierul Olandei. Anunțul premierului: ”Trebuie să sprijinim Ucraina!”. Nimic despre Schengen.
Miercuri, Klaus Iohannis, președintele României, l-a primit în vizită pe premierul olandez, Mark Rutte. De la ora 17:00, cei doi oficiali au ieșit cu declarații.
Discursul lui Klaus Iohannis s-a concentrat pe războiul din Ucraina, respectiv cooperarea în cadrul NATO, prezența trupelor olandeze în țara noastră.
Oficialul de la Cotroceni nu a pomenit nimic despre aderarea României la Spațiul Schengen.
”Sunt bucuros că-l avem azi, aici, pe domnul Rutte, prim-ministrul Tărilor de Jos, într-un moment important și dificil pentru securitatea NATO. Țările noastre sunt prietene, împărtășesc aceleași valori democratice și au interese comune de securitate, pace și prosperitate.
Vizita dvs în România reprezintă expresia relațiilor aprofundate pe care România o are cu Țările de Jos, în special în domeniul securității și Apărării.
Întregul flanc estic, România, resimt amenințările de securitate fără precedent, generate de războiul brutal al Rusiei, împotriva Ucrainei.”
Despre cooperarea în cadrul NATO a vorbit și Mark Rutte. Premierul olandez a avut un scurt discurs.
”E o onoare să fiu aici. România, Belgia Franța și Țările de Jos lucrează sub steagul unei singure alizanțe. Când eram tânăr, acest tip de cooperare militară era de neconceput. Iată că acum se întâmplă atât de multe sub steagul unei alianțe. Astăzi, parteneriatul nostru e mai puternic decât oricând. Sunteți toți o legătură a flancului estic extins de la Marea Baltică la Marea Neagră. Cu toții îi susținem ferm pe prietenii noștri ucraineni.
Mulțumesc guvernului României pentru ospitalitatea extraordinară. Militarilor le mulțumesc pentru mobilizarea lor”, a declarat Rutte.
Iohannis: ”Am discutat cu premierul Olandei despre aşteptarea legitimă a României de a adera la Spaţiul Schengen. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru acest lucru”.
Klaus Iohannis a anunţat că printre temele abordate în discuţia cu premierul Olandei Mark Rutte s-a numărat şi aderarea României la Spaţiul Schengen, o aşteptare legitimă a românilor deoarece ţara noastră îndeplineşte toate condiţiile tehnice. ”Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Schengen”, a completat ”şeful statului.”
”Am discutat cu domnul premier şi despre aşteptarea legitimă a României de a adera la Spaţiul Schengen. Am reiterat toate argumentele că aderarea noastră este nu doar necesară, ci şi extrem de oportună. România acţionează deja ca un membru de facto pentru protecţia acestui Spaţiu. Suntem parte integrantă a reformei în Spaţiul Schengen. Aderarea României va contribui la securitatea şi consolidarea Spaţiului Schengen. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Schengen. Unitatea în acţiune şi solidaritatea sunt deosebit de importante. (…) Este un moment foarte bun ca să îl salut pe domnul premier Mark Rutte şi pe domnul premier Nicolae Ciucă. Suntem deja într-un format care a avut mai multe întâlniri. Sunt foarte bucuros că astăzi am avut ocazia să aprofundăm o serie de chestiune care ne privesc pe toţi. Am discutat chestiuni bilaterale şi europene. Vizita dvs reflectă solidaritatea într-un moment în care situaţia de securitate e profund afectată de războiul Rusiei în Ucraina”, a afirmat Klaus Iohannis, după vizita la Centrul Naţional de instruire întrunită, ”Getica” din localitatea Cincu, judeţul Braşov, împreună cu Mark Rutte şi premierul Nicolae Ciucă.
Preşedintele iohannis a adăugat că a evidenţiat în discuţiile cu prim-ministrul Olandei ”demersurile complexe ale României în sprijinul Ucrainei, a cetăţenilor ucraineni şi în contextul crizei alimentare”.
”Răspunsul nostru comun la contextul actual trebuie să fie în continuare ferm, bazat pe solidaritate. În plan bilateral vom continua să dezvoltăm dialogul politic, dar şi sectorială. Olanda este un investitor de top în România, peste 9 miliarde euro, şi un partener de top al ţării noastre, cu aproape 6,5 miliarde euro anul trecut. Susţinem promovarea dreptului internaţional şi a relaţiilor între state fundamentate pe reguli şi respect reciproc”, a mai spus şeful statului.
”Preşedintele” României a mai precizat, că o altă temă de discuţie a fost cea a securităţii energetice.
”Trebuie să identificăm împreună soluţii care să atenueze efectele negatice ale creşterii preţurilor la energie. Am agreat continuarea cooperării biletarale şi sectoriale, inclusiv din perspectiva asigurării securităţii energetice”, a conchis Klaus Iohannis.