Acasă Revoltător Sfidarea ”liberalilor” foști pedeliști la adresa arădenilor continuă, la 1 noiembrie au început demolările Pieței Catedralei din Arad, care ”mai rupe o bucată din organismul urbei”

Sfidarea ”liberalilor” foști pedeliști la adresa arădenilor continuă, la 1 noiembrie au început demolările Pieței Catedralei din Arad, care ”mai rupe o bucată din organismul urbei”

0
0
270

Contrar  voinței și intereselor arădenilor supărați, indignați și văduviți de deciziile actualei administrații locale care ar fi trebuit să lucreze în interesul lor și nu contrar, au început demolările în Piaţa Catedralei. Rapiditatea cu care se mişcă lucrurile este oarecum surprinzătoare dat fiind că, ani de zile, mai mult s-a vorbit decât s-a făcut pentru reamenajarea zonei.

La 1 noiembrie, însă, odată cu eliberarea pieţei şi mutarea comercianţilor şi producătorilor pe Rusu Şirianu, constructorul s-a pus pe treabă. Semn că avizele de care vorbea primarul în ultima conferinţă de presă au fost obţinute în regim de urgenţă, astfel încât s-a putut trece rapid la execuţie. Rămâne de văzut dacă se vor face doar demolări în acest sezon rece sau vor începe şi lucrările de construcţie….

De la 1 noiembrie 2022, comercianţii şi producătorii agricoli din Piaţa Catedralei au fost mutați în spaţiul amenajat 200 de metri mai încolo, pe strada Ioan Rusu Şirianu. Dezafectarea vechii pieţe agro-alimentare face loc proiectului de regenerare urbană a Pieţei Catedralei – un proiect grandios iniţial, care s-a tot restrâns de la un an la altul.

Hala noii pieți agroalimentare de pe strada Ioan Rusu Șirianu este finalizată și comercianții și producătorii din Piața Catedralei au fost mutați. Amplasamentul halei se află la 150 de vechea piaţă agroalimentară din faţa catedralei vechi.

Hala noii pieţi are două nivele şi trei sectoare: Sector A. Legume-fructe, Sector B. Lactate- brânzeturi și Sector C. Mezeluri-carne.

Conform prefecturii, comercianții mutați brutal din Piața Catedralei, vor avea condiții optime de a-și desfășura activitatea comercială pe toată perioada anului, într-o hală dotată cu sistem de încălzire și climatizare, chiuvete la fiecare stand și toalete.

Sunt o arădeancă din zona Aradului vechi. Mai mult de 5 generații din familia mea s-au bucurat de această piață, alături de mii și mii de alți concetățeni.

Era o placere să mergi în aer liber, să ai o vedere de ansamblu asupra ofertei colorate și variate din piață și să alegi fructe și legume proaspete de la micii producatori, să fii într-o atmosferă destinsă, să întâlnești cunoscuți, cu care să schimbi o vorbă. Cetățenii s-au opus în mod clar acestei mutări, mai ales că această piață este în acel loc de mai multe zeci de ani și face parte din decorul, respectiv tradiția arădeană.

Data de 1 noiembrie 2022, ziua în care piața a fost desființată și demolată cu o rapiditate atât de mare, va fi o zi de doliu pentru arădenii care locuiesc în zona Aradului vechi.

Am fost azi (4 noiembrie – n.r.) la piața nouă de pe Rusu Șirianu. Atât vânzătorii, cât și cumpărătorii sunt foarte, foarte triști și în același timp dezamăgiți. Credem că edilii noștri nu au suflet de arădean, pentru că de altfel nu ar fi luat această decizie. Ni s-a rupt o parte din «organism», ne simțim schilozi și neajutorați. Nu ni s-au luat în considerare părerea și dorințele. Oare edililor nostri nu le pasă de cei din voia cărora ei au ajuns la putere? Pe semne că nu. Lor le pasă doar de taxele, impozitele și amenzile pe care le plătim.

Să vedem, acum, ce au primit arădenii în schimb. O clădire ascunsă undeva pe Rusu Sirianu, în care se circulă foarte greu. Lumea trebuie să circule pe niște scări înguste și destul de abrupte cu căruciorul sau cumpărăturile. Există clar un risc de accident, mai ales pentru părinții cu copii mici, persoanele în vârstă sau cele cu handicap. Pentru transportul mărfii există instalat un lift, care de altfel azi (4 noiembrie -n.r.) a fost inaccesibil (închis cu lacătul). Vederea de ansamblu nu mai există, pentru că mesele sunt delimitate prin separeuri. Parcări sunt puține și greu accesibile.

Care sunt consecintele? Strada Mețianu, care leagă Piața Avram Iancu și implicit zona Bulevardului Revoluției de Piața Catedralei este pe moarte. Majoritatea oamenilor sunt de parere că această nouă piață nu va rezista mai mult de 3 luni. Oare aceasta a fost intenția edilior noștri? Să distrugă comunitatea, micii producători și moralul tuturor? Se zvonește că majoritatea clienților se îndreaptă spre Piața Spitalului Municipal (Piața Mică). Dar și acea piață are capacități limitate pentru vânzători, cumpărători și mașini. Persoanele în vârstă nu au posibilitatea să meargă atât de departe și să care cumpărăturile la tramvai și acasă.

Concluzia: Aradul se degradează pe zi ce trece, devine încet un sătucamărât, cu locuitori triștiși fără speranță”.

Noi avem acolo, stricto senso, două zone distincte: partea de piaţă din faţa Catedralei şi partea unde este actuala hală. Ele, practic, ar fi despărţite de prelungirea străzii Meţianu, care face legătura cu Rusu Şirianu. În momentul de faţă, acolo sunt 13 corpuri de clădire care vor fi demolate sau relocate – cum e cazul halei pe care vrem s-o relocăm la piaţa de afară, de la Obor. În proiectul gândit, punctul central este în zona de piaţă din faţa Catedralei. În mijlocul pieţei va fi ceva ce duce cu sigla Cetăţii, din fântână arteziană, să spunem. Vor ieşi din sol 144 de jeturi de apă, până la 7,5 metri, iluminate. Şi, din pavajul care va fi, vom avea şi respectiva <alfa> (în realitate <omega>, dacă e să facem o descriere după literele din alfabetul grecesc; în fapt, e vorba de bucla pe care râul Mureş o formează în municipiul Arad – n.r.). Au fost iniţial propuneri să fie chiar cu apă, cu bazin, dar până la urmă – din experienţă şi din durabilitate în timp – s-a mers pe varianta de a fi în pavaj partea de desen; şi tot din pavaj să fie ţâşnitoarea. Sunt prevăzute şi spaţii verzi – stânga, dreapta –, lucrări de iluminat arhitectural, instalaţii de irigat pentru spaţiile verzi. Pavarea se va face cu piatră naturală de culori diferite, vor fi dotări cu coşuri, suporţi de biciclete. Sunt făcute propuneri de către specialişti… cum să se modifice traficul pe respectivele străzi şi legăturile pietonale între Meţianu şi Rusu Şirianu, astfel încât ea să devină o piaţetă publică sperăm noi cât mai mult căutată şi folosită, evident nu cu maşina, ci mai mult cu piciorul, bicicleta sau trotineta” – a precizat Călin Bibarţ.

În partea actuală dreaptă, cum te uiţi către Catedrală, unde este hala… hala va fi relocată, se va reface şi acea zonă în integralitatea ei, cu pavaj, cu tot ce înseamnă posibilităţi de petrecere a timpului liber… băncuţe… Prindem şi o toaletă ecologică automată, din aceea cu fise. Aici, din discuţiile cu cei de la Monumente, a rămas ca în viitor să gândim împreună – de aceea ea nu este echipată cu nimic ce nu poate fi schimbat… clădiri sau altceva – să vedem dacă vom merge spre o variantă de piaţă permanentă sau volantă, într-o anumită structură şi o anumită parte a ei, evident, păstrând arhitectura zonei. Nu ne mai dorim să venim cu mese, cu acoperiş de plexiglas şi ceea ce avem în momentul de faţă. De aceea ea are, în forma în care rămâne acum, posibilităţile ca în timp să fie adaptată. Va putea fi folosită după ce se ia o decizie şi un alt proiect va putea să o aducă la servicii de utilitate publică, piaţă volantă spre permanentă sau permanentă spre volantă. Dar, încă o dată, strict cu arhitectură adaptată zonei”, a subliniat edilul ”liberal” al Aradului.

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător
Comments are closed.

Vezi Și

Ofticată că a fost scoasă de pe lista prezidențialelor, Șoșoacă a transmis live din cabina de vot și a făcut circ în secție: ”Blestemați să fiți tot sistemul”

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ofticată că a fost scoasă de pe list…