Acasă Revoltător Scandalul stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre, medicul Tesloianu, arestat preventiv 30 de zile, a contestat măsura, dar a recunoscut faptele

Scandalul stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre, medicul Tesloianu, arestat preventiv 30 de zile, a contestat măsura, dar a recunoscut faptele

0
0
196

Medicul Tesloianu, a fost arestat preventiv 30 de zile și a contestat măsura, dar a recunoscut faptele susține avocatul: ”A făcut asta pentru a salva vieți”. Medicul ar fi implantat 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște. O mare parte dintre intervenții nu erau necesare.

Procurorii susțin că medicul de la spitalul Sf Spiridon din Iași care a fost reținut în cursul nopții ar fi implantat, în perioada 2017 – august 2022, un număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște. Este vorba despre doctorul Nicolae Dan Tesloianu. De asemenea, procurorii afirmă că o mare parte dintre aceste intervenții ”nu erau necesare”, fiind efectuate fie în urma unor ”diagnostice fictive”, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică. Ar fi vorba de medicamentul Neoton. În acest dosar, sunt vizați în total șase medici și patru pacienți, arată un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), publicat sâmbătă.

Acesta este acuzat de procurori că ”și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară”.

Procurorii notează că ”producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora”.

Potrivit sursei citate, doctorul ”a operaționalizat o rețea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor”.

Ulterior, acesta ar fi executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de proveniență) și, în consecință, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare.

O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică”, mai susțin procurorii.

Acesta este acuzat de procurori că ”și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară”. Procurorii notează că ”producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora”.

Tot în acest dosar, procurorii urmăresc penal alte cinci persoane fizice (inclusiv suspectul menționat mai sus), având calitatea de medici la spitalul din Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, precum și față de alte patru persoane fizice, având calitatea de pacienți, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită. Față de unul dintre suspecții medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligația de a nu mai exercita profesia de medic.

Cei cinci suspecți medici, cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultații de specialitate unor pacienți, ar fi primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activitățile prestate. În ceea ce îi privește pe cei patru suspecți pacienți, s-a reținut că aceștia ar fi oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite.

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, medicul Cătălina Poiană, afirmă că este inadmisibil ca un medic să recurgă la astfel de acţiuni, referindu-se la cazul cardiologului care a reimplantat pacienţilor stimulatoare prelevate de la cadavre. ”Acest caz loveşte în temelia încrederii unei părţi a populaţiei în corpul medical”, afirmă medicul, apreciind că aceste cazuri nu trebuie să existe. Ea face apel la populaţie să nu generalizeze, pentru că este doar presupusa faptă a unei singure persoane.

Dacă noi, medicii, vrem să fim respectaţi de societate şi să creştem gradul de încredere al populaţiei în profesia medicală, trebuie să continuăm să fim serioşi, profesionişti şi corecţi. Să nu ne fie frică să spunem când greşim şi, poate, cel mai important, să nu închidem ochii când aflăm de cazuri care şochează şi creează reacţii negative în opinia publică”, a transmis, duminică, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.

Aceasta a precizat că nu cunoaşte detalii despre dosarul stimulatoarelor reimplantate, dar a văzut cum ”şi acest caz loveşte şi zdruncină în temelia încrederii unei părţi a populaţiei în corpul medical”.

Poziţia mea este tranşantă în această situaţie: dacă, bineînţeles, justiţia va confirma existenţa faptelor prezentate în spaţiul public, consider că este inadmisibil ca un medic să recurgă la aceste acţiuni. NU este etic şi deontologic, nu este legal, nu asta înseamnă să profesezi ca medic”, a mai transmis medicul.

Cătălina Poiană afirmă că medicul trebuie să îşi exercite profesia corect şi în slujba sănătăţii pe criterii etice, având consimţământul şi informând pacientul.

Ca medic şi din poziţia de profesor de medicină am fost total bulversată de acest caz, pentru mine repet, dacă faptele sunt cum au fost prezentate public, dar prima dată trebuie aşteptată decizia justiţiei. Aceste cazuri NU trebuie să existe. Iar dacă există medici cu astfel de practici, aceştia trebuie să răspundă în faţa legii şi cu siguranţă la nivel moral ei nu trebuie să reprezinte profesia medicală, pe mine şi cu siguranţă pe majoritatea medicilor corecţi din această ţară NU îi reprezintă”, a mai transmis edicul.

Aceasta face apel, însă, la opinia publică ”să privească corect acest caz foarte grav din perspectiva încrederii în medici la nivel general şi să se aştepte decizia justiţiei”.

Dacă a greşit trebuie să răspundă şi va răspunde în faţa legii. Nu trebuie însă să generalizăm, acest caz dacă va fi confirmat de justiţie, reprezintă o pată, dar reprezintă acţiunile unei persoane, nu reprezintă modul de lucru al zecilor de mii de medici din sistemul medical românesc, indiferent de specialitatea medicală în care profesează. Cardiologia reprezintă o specialitate care presupune o foarte bună pregătire, iar atestatul de studii complementare de Cardiologie Intervenţională necesită foarte mult studiu, abilităţi personale, dar cu siguranţă cardiologul la fel ca şi medicul de orice specialitate în primul rând trebuie să pună pe primul plan sănătatea oamenilor şi umanitatea, care nu reprezintă doar cuvinte, trebuie şi sunt convinsă că reprezintă direcţiile care definesc profesia de medic”, a mai transmis Poiană.

Un cardiolog de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a fost areatat preventiv, fiind acuzat că a reimplantat la pacienţi stimulatoare cardiace şi defibrilatoare prelevate de la persoane decedate.

Uneori, operaţiile nu erau necesre, iar medicul prescria pacienţilor tratamente care să inducă anumite simptome pentru a se ajunge la operaţie.

Apar tot mai multe mărturii ale oamenilor operaţi de medicul din Iași, arestat pentu 30 de zile în dosarul stimulatoarelor cardiace luate de la cadavre și implantate altor pacienți.

O pacientă a cardiologului care a fost arestat pentru care folosea dispozitive cardiace preluate de la persoane decedate a rupt tăcerea.

Femeia a fost la un pas de moarte după ce medicul i-a implantat un aparat de resincronizare a ritmului cardiac.

Întâlnirea mea cu domnul doctor este pur și simplu întâmplătoare. Eu nu sunt pacienta dumnealui, eu sunt pacientă a altui medic, dar am fost recomandată pentru implantarea unui aparat cardiac, având în vedere că la probleme de sănătate privind inima trebuia să luăm o hotărâre să facem ceva pentru îmbunătățirea sănătății.

Din câte știu eu, ca să nu greșesc, la mine nu este un stimulator cardiac, este un aparat de sincronizare și defibrilizare„, a susținut pacienta care a ales să rămână anonimă.

Mai multe percheziții au avut loc în dosarul dispozitivelor cardiace prelevate de la cadavre și implantate unor pacienți. În urma acestora au fost ridicate multe tablouri celebre și sume uriașe de bani.

Apar noi informații în dosarul care vizeză stimulatoarele cardiace prelevate de la cadavre și refolosite pe alți pacienți. În urma perchezițiilor efectuate de autorități au fost ridicare sume uriașe de bani și 36 de tablouri ale unor pictori celebri. În acest dosar un medic din Iași a fost reținut și un altul a fost plasat sub control judiciar cu interdicția practicării profesiei.

Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcției de Investigații Criminale au efectuat 24 de percheziții în acest dosar, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În urma acestora au fost descoperiți și indisponibilizați 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvețieni, 3.500 de forinți, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri și 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace.

Tot în urma acestor percheziții au fost ridicate 36 de tablouri aparținând unor pictori naționali de celebri. Acestea au fost depuse la Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul de Artă, transmite, sâmbătă, Poliția Română. Medicul de 50 de ani implicat în acest dosar a fost reținut, iar un altul, de 28 de ani, se află sub control judiciar.

Au fost identificate mai multe bunuri mobile și imobile care aparțineau persoanelor cercetate. Urmează să fie dispusă măsura asiguratorie a sechestrului. De asemenea, polițiștii continuă cercetările în vederea completării probatoriului.

Medicul de 50 de ani a fost reținut într-un dosar care vizează prelevarea stimulatoarelor cardiace de la cadavre și implantate altor pacienți. Procurori au deja probe care atestă că din 2017 până în august 2022 medicul ar fi extras 238 de dispozitive de la cadavre sau din alte surse.

Patru medici de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, dar și din Brașov sunt vizați de percheziții. Procurorii au suspiciunea că luau aparatură medicală de la persoanele decedate pe care o montau apoi la pacienți în viață.

Printre instituţiile la care au loc percheziţii se află Primăria Movileni, Clădirea Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Spiridon” Iaşi şi Secţia Cardiologie Intervenţională din cadrul spitalului.

Anchetatorii vorbesc despre 171 de intervenţii pentru care bolnavii ar fi plătit între 2.000 și 10.000 euro. Cel puţin doi dintre pacienții operați au suferit complicații și au murit. Pacienții au plătit pentru aceste operații, deşi în mod normal sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Ulterior banii obţinuţi astfel ar fi introduşi în circuit printr-un ONG înfiinţat de doi dintre medici.

IGPR a anunţat că poliţiştii de la Economic şi procurorii Instanţei supreme efectuează, vineri, 24 de percheziţii în judeţele Iaşi, Braşov şi Neamţ într-o cauză complexă în care se efectuează cercetări pentru abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător
Comments are closed.

Vezi Și

Ofticată că a fost scoasă de pe lista prezidențialelor, Șoșoacă a transmis live din cabina de vot și a făcut circ în secție: ”Blestemați să fiți tot sistemul”

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ofticată că a fost scoasă de pe list…