Reprezentanții Poliției, din Ilfov împreună cu pompierii din cadrul ISU B-IF, au găsit într-o clădire din Tunari, județul Ilfov, aflată în plin proces de construcție, 11 persoane vârstnice vulnerabile, unele dintre acestea, cu dizabilități. Vârstnicii erau însoțiți de către o singură persoană. Autoritățile i-au descoperit pe după o reclamație făcută de reporterii Observator.
Momentan, autoritățile susțin că cei 11 vârstnici vulnerabili au fost relocați dintr-un centru din proximitate pentru ca autoritățile să nu-i identifice. Polițiștii au declanșat o anchetă și au sesizat și instituțiile competente să facă verificări.
La fața locului s-a deplasat și personal medical din cadrul SMURD si SABIF. Cele 11 persoane sunt evaluate medical, urmând a fi relocate într-o alta locatie adecvata.
În urma dezvăluirilor reporterilor Buletin de București și Centrul pentru Investigații Media, procurorii DIICOT au deschis o anchetă prin care au verificat centrele de bătrâni și persoane cu dizabilități din Voluntari, localitate aflată la granița comunei Tunari. Acolo au descoperit cum beneficiarii centrelor erau supuși unor tratamente inumane.
La scurt timp după ce ancheta DIICOT a fost deschisă, în București și Ilfov au avut loc mai multe controale la zeci de centre private care-i adăposteau pe cei mai vulnerabili. În urma acestor verificări, multe dintre aceste stabilimente au fost închise.
Poliția și ISU București Ilfov au transmis luni seara că 11 persoane vârstnice, vulnerabile, dintr-un centru din Voluntari au fost descoperite în Tunari, într-un imobil în construcție.
Poliția a fost sesizată de jurnaliști cu privire la faptul că mai multe persoane vârstnice se află într-o clădire dezafectată din localitatea Tunari.
Pacienții proveneau dintr-un centru din Voluntari și au fost duși la un cetățean acasă ca să nu fie găsiți de autorități.
La fața locului au fost trimiși și echipaje SMURD.
Premierul Marcel Ciolacu a fost informat de noul azil al groazei.
”În această seară, în urma unei sesizări a reprezentanților mass-media (Observator-Antena 1), polițiștii IPJ Ilfov, împreună cu pompierii din cadrul ISU B-IF și personal medical din cadrul SABIF, au depistat, în Tunari, într-un imobil în construcție, 11 persoane vârstnice, vulnerabile (unele dintre acestea, cu dizabilități), precum și o altă persoană, care le însoțea.
La activități participă și echipaj SMURD, o ambulanță de terapie intensivă mobilă, cu medic.
Din primele date, se pare că aceste persoane au fost relocate dintr-un centru din municipiul București, pentru a nu fi identificate de autorități.
Cele 11 persoane sunt evaluate medical, urmând a fi relocate intr-o alta locatie adecvată.
Polițiștii au demarat verificări.
De asemenea, IPJ Ilfov a sesizat autoritățile cu atribuții în domeniu, pentru verificări specifice.
În continuarea cercetărilor, femeia care însoțea cele 11 persoane afirmă că persoanele au fost aduse dintr-un centru din Voluntari, județul Ilfov.
Cele 11 persoane sunt evaluate medical, urmând a fi relocate intr-o alta locatie adecvată.
Se continuă cercetările, pentru stabilirea situației de fapt și dispunerea măsurilor legale”, au transmis IGPR și ISU B-IF luni seara.
”La caz sunt angrenate urmatoarele resurse medicale SMURD:
1 echipaj SMURD tip B, 1 unitate de terapie intensiva mobila (echipaj cu medic) si 2 autospeciale pentru transport personal si victime multiple”, arată autoritățile.
O televiziune a fost sesizată de către un aparținător care a mers să-și caute copilul la unul dintre aceste centre ale groazei.
În momentul în care nu şi-a mai găsit copilul, aparținătorul a alertat presa şi poliţia. Totodată, locuitorii din acest bloc aflat în construcție au sesizat mișcare și au sesizat la rândul lor poliția.
Căminul ”Sfântul Dumitru” din Pipera – Voluntari, de unde ar fi fost duși cei 11 bătrâni găsiți într-o casă în construcții din Tunari, este, potrivit prezentării de pe site, ”un azil privat, destinat atât îngrijirii persoanelor în vârstă, cât și a bolnavilor de Alzheimer, Parkinson și alte afecțiuni, oferind servicii de asistență permanentă, post-spitalizare și tratament”.
Conform procurorilor DIICOT, Ștefan Godei, liderul și coordonatorul grupului responsabil de afacerea ilegală cu azilele de bătrâni, a obținut ilegal peste 3,7 milioane de lei din această schemă. Surprinzător, o parte semnificativă din acești bani a fost cheltuită de către Godei în mod iresponsabil pe droguri, prostituate și lăutari.
Directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 a fost suspendat din funcție, vineri, în urma scandalului provocat de descoperirile înfiorătoare din azilele groazei. Este al doilea funcționar cu grad înalt care face un pas înapoi, după ce, tot vineri, consiliera Gabrielei Firea la Ministerul Familiei a anunțat că s-a autosuspendat din funcție.