Acasă Revoltător Pe strângerea curelei, tonere de 103.000 de euro pentru Administrația Prezidențială, furnizorul, contractat și de Primăria condusă de Clotilde Armand

Pe strângerea curelei, tonere de 103.000 de euro pentru Administrația Prezidențială, furnizorul, contractat și de Primăria condusă de Clotilde Armand

0
0
515

Ultima achiziție făcută de Administrația Prezidențială, a fost parafată la finalul lunii trecute și vizează achiziția de cartușe toner pentru imprimantele, copiatoarele și multifuncționalele care aparțin departamentelor din cadrul instituției conduse de președintele României, Klaus Iohannis.

O serie de coincidențe interesante, pe piața contractelor de achiziție publică, s-a finalizat pe 27 iulie, când aceeași firmă care a livrat Primăriei Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, 100 de calculatoare ”All in One” a fost contractată și de Administrația Prezidențială. Președinția a antamat cartușe toner pentru imprimantele instituției, în baza unui acord-cadru pentru care se vor plăti peste 103.000 de euro. Interesant este că, anul trecut, Primăria Sectorului 1 a contractat servicii de salubrizare de la aceeași companie care execută, de ani de zile, servicii de grădinărit, în curtea Palatului Cotroceni. Este vorba despre compania REBU, cu care și Sectorul 1 a încheiat, în vara trecută, odată cu declararea stării de alertă locale, un contract de 6,5 milioane de lei, pentru 20 de zile.

Concret, este vorba despre un acord-cadru, care a fost încheiat pentru o perioadă de doi ani (24 de luni), pentru care autoritatea contractantă a făcut cunoscut, prin intermediul unui anunț de participare simplificat, că era dispusă să pună la bătaie nu mai puțin de 546.218,49 de lei fără TVA.

Conform documentelor care au însoțit procedura de atribuire a acestui contract, Administrația Prezidențială are în vedere ca, în baza acestui acord-cadru, să achiziționeze între minimum 33 și maximum 950 de cartușe toner, iar, în baza contractelor subsecvente ce urmează a fi încheiate ulterior, pentru fiecare astfel de achiziție să se contracteze între minimum 10 bucăți și maximum 400 de bucăți de cartușe toner.

În data de 27 iulie 2022, pentru acest contract s-au arătat interesați să participe doi operatori economici. Oferta depusă de unul dintre aceștia a fost catalogată, însă, de către Administrația Prezidențială ca fiind neconformă. Drept pentru care oferta singurului agent economic rămas în cursă a fost declarată admisibilă și, ulterior, câștigătoare.

O singură ofertă admisibilă.

Astfel, în aceeași zi, Administrația Prezidențială a încheiat, cu SC Mida Soft Business SRL, contractul având numărul SG/9205/2022, la o valoare finală de 427.118,5 lei fără TVA, respectiv de 508.271 de lei cu tot cu TVA (103.728,8 euro). Un preț pentru care, în București, se poate achiziționa un apartament cu trei camere, într-o zonă decentă.

SC Mida Soft Business SRL, compania care va livra aceste cartușe toner pentru Administrația Prezidențială, este deținută, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, de soții Dumitru Daniel Moruz și Florentina Moruz. Societatea a fost înființată în anul 2003, iar, la data de 5 ianuarie 2022, cei doi asociați au decis extinderea obiectului de activitate al companiei. Astfel, au fost adăugate activități precum comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate cu vânzare predominantă de produse nealimentare, comerțul cu ridicata al altor mașini și echipamente, comerțul cu ridicata al mobilei de birou și comerțul cu amănuntul al altor bunuri în magazine specializate.

Mida Soft a lucrat și cu DNA, pe vremea Laurei Kovesi.

Compania apare cu foarte multe contracte încheiate cu instituțiile publice, însă unul atrage în mod deosebit atenția. Este vorba despre o afacere contractată de Direcția Națională Anticorupție în data de 27 septembrie 2017, pe ultima sută de metri a mandatului Laurei Codruța Kovesi, când DNA a plătit peste o jumătate de milion de euro pentru a cumpăra softuri ultraperformante capabile să urmărească și să intercepteze orice tip de telefon, dar care să poată extrage din aceste dispozitive listele de contacte, imaginile foto sau video sau mesaje, inclusiv fișierele care au fost șterse. Este vorba despre softuri care să extragă aceste date din telefoane, precum Apple, Alcatel, BlackBerry, Samsung, Sanyo, Sharp, Sony (Sony Ericsson).

De altfel, nu a fost pentru prima oară când compania soților Moruz a fost contractată de către Direcția Națională Anticorupție să livreze echipamente. Spre exemplu, în data de 16 iunie 2018, Parchetul Anticorupție a achiziționat mai multe echipamente informatice. Două loturi, în valoare de 11.659 de lei fără TVA, au ajuns tot la Mida Soft Business SRL. Atunci, compania a furnizat imprimante laser color A3 și A4, potrivit unui anunț de atribuire publicat de DNA pe SEAP.

Mai întâi contractează Cotroceniul, apoi Primăria Sectorului 1 și viceversa.

Așa cum arătam mai sus, este cel puțin interesant cum se ”aliniază” planetele în cadrul anumitor contracte cu statul. Spre exemplu, Mida Soft Business SRL nu este doar un client al DNA, care, întâmplător, anul acesta a fost contractat și cer către Președinția României. La finalul anului trecut, Primăria Sectorului 1, condusă de celebra Clotilde Armand, a achiziționat 100 de calculatoare ”All in One”, printr-o procedură simplificată, fără licitație. Iar singura ofertă pe care instituția a luat-o în calcul a fost cea a companiei Mida Soft Business SRL. Pentru achiziția celor 100 de computere, Primăria Sectorului 1 preciza că este dispusă să plătească suma de 277.300 de lei, fără TVA, adică 329.987 de lei cu TVA inclusă. Ceea ce însemna 3.299,87 de lei pentru fiecare calculator. La procedura de selecție s-au înscris doi ofertanți, însă autoritatea contractantă a stabilit că doar una dintre oferte este conformă. Astfel, la data de 12 decembrie 2021, instituția locală a încheiat contractul nr. 133/2021, cu compania SC Mida Soft Business SRL, la un preț de 266.500 de lei fără TVA, respectiv de 317.153 de lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă că prețul final al fiecărui astfel de calculator contractat se ridică la 3.171,34 de lei.

Și salubristul este același.

O altă coincidență la fel de interesantă este că dacă Administrația Prezidențială a contractat produse de la aceeași firmă contractată și de Primăria Sectorului 1, anul trecut, pentru servicii de salubrizare, lucrurile au stat exact invers. Adică, în lupta edilului USR Clotilde Armand cu salubriștii de la Romprest, în starea de alertă declarată la nivelul Sectorului 1, Primăria a încheiat un contract cu SC RER Ecologic Service București REBU SA. Conform acestui contract, firma nouă urma să presteze pentru o perioadă de 20 de zile, pentru o taxă de 6,5 milioane de lei.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, SC RER Ecologic Service REBU SA este deținută de doi acționari. Unul este Consiliul General al Municipiului București (CGMB), iar al doilea este compania SC RER București SRL, ambele având câte 50 la sută din capitalul social. Acționarul SC RER București SRL este controlat, la rândul său, cu o cotă de 94,99 la sută din părțile sociale, de către societatea germană RRR Remert Recycling România GMBH. Restul capitalului social este împărțit între SC RER Servicii de Administrare SRL, cu 0,01% din participații, și de offshore-ul cirpiot Kevil Enterprises Limited, cu 5 procente. Societatea este administrată de patronul grupului, cetățeanul german Alfred Remmert. La rândul său, acționarul RER Servicii de Administrare SRL este deținut de compania germană RRR Remmert Recycling GMBH, cu 99 la sută, și de Alfred Remmert, cu 1 la sută. Acesta din urmă este un prieten al fostului deputat PDL, ulterior PNL, Cezar Preda.

Ei bine, societatea este unul dintre prestatorii de servicii pentru Administrația Prezidențială. Reamintim că, la nici un an de la contractarea unor servicii similare, Președinția a încheiat noi contracte vizând amenajarea spațiilor verzi, furnizarea de material dendrologic, întreținerea arborilor și spălarea albiilor din incinta grădinii Palatului Cotroceni. Pentru aceste servicii, care sunt prestate de aceeași companie ca și anul trecut, autoritatea contractantă a pus bătaie aproape 100.000 de euro, din fonduri bugetare.

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător
Comments are closed.

Vezi Și

Ofticată că a fost scoasă de pe lista prezidențialelor, Șoșoacă a transmis live din cabina de vot și a făcut circ în secție: ”Blestemați să fiți tot sistemul”

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ofticată că a fost scoasă de pe list…