Instituția care păzește demnitarii, se dă în mașini electrice de 1,07 milioane de lei. Pe repede înainte la cumpărături, până nu vine ”austeritatea” bugetară, ”paznicii” lui Iohannis de la SPP, și-au achiziționat 29 de mașini.
Ei bine, chiar în ziua în care textul proiectului acestei ordonanțe de urgență era publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, pe un alt site – este vorba despre portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) – un anunț conform căruia Serviciul de Protecție și Pază (SPP) a atribuit un acord-cadru având ca obiect furnizarea de autoturisme cu propulsie electrică, pentru misiuni operative.
SPP a inițiat această achiziție în data de 1 februarie 2023, când instituția condusă de generalul Lucian Pahonțu a inițiat cumpărarea a patru astfel de mașini electrice, în baza programului național de stimulare a înnoirii parcului auto, pentru care a pus la bătaie un buget de 932.770 de lei fără TVA. La licitația deschisă organizată de SPP, au fost primite trei oferte, dintre care două au fost catalogate drept admisibile, iar ultima a fost retrasă.
La data de 21 aprilie 2023, SPP a încheiat cu Porsche România SRL un contract în valoare finală negociată de 900.000 de lei fără TVA, respectiv de 1.071.000 de lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă că, pentru fiecare dintre cele patru mașini electrice cumpărate, instituția va plăti 267.750 de lei cu TVA (54.642,9 euro).
Din caietul de sarcini, aflăm că autoturismele cumpărate sunt de tip M1, cu motor electric, având o putere a motorului de 170 CP, cu o capacitate a bateriei de 64 kwH, cu o autonomie de minimum 400 de kilometri și care pot atinge o viteză maximă de cel puțin 160 km/oră.
A mai cumpărat și autoturisme pe combustibil, de 2,74 milioane de lei.
Tot luna aceasta, pe SEAP a mai fost publicat un anunț de atribuire, conform căruia SPP a mai cumpărat 25 de mașini noi-nouțe, dar, de această dată, este vorba despre mașini cu motoare termice. Este vorba despre autovehicule cu tracțiune integrală pentru misiuni operative, pentru care s-a pus la bătaie un buget de 2.285.700 de lei fără TVA.
De această dată, a fost primită o singură ofertă, depusă de Renault Commercial Roumanie SRL, cu care, la data de 7 aprilie, a fost încheiat un acord-cadru în valoare finală negociată de 2.220.000 de lei fără TVA, respectiv de 2.741.800 de lei cu TVA inclusă. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare dintre cele 25 de mașini, SPP plătește 105.672 de lei (21.565,7 euro).
Tot pe data de 7 aprilie 2023, SPP a atribuit aceleiași companii un contract subsecvent în valoare de 2.219.112 lei cu TVA.
Conform caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții de mașini, se „urmărește creșterea gradului de performanță pentru îndeplinirea misiunilor operative, prin înlocuirea autoturismelor existente cu grad ridicat de uzură, cu unele noi”. Mașinile cumpărate sunt de tip M1, cu motor în patru cilindri cu puterea de 110 CP, cu norma de poluare Euro 6, caroserie break, cu tracțiune integrală și cutie de viteze mecanică.
O altă cumpărătură serioasă vizează antrenamentul de prim ajutor. Cheltuială de peste 132.000 de euro.
În aceeași perioadă în care antama achiziția celor două loturi de mașini, SPP mai pregătea cumpărarea unor echipamente pentru antrenamente specifice de prim ajutor și descarcerare, aferente celebrului proiect denumit ”sistem integrat de intervenții la dezastre, urgențe și crize”.
Este vorba despre două defibrilatoare, un electrocardiograf, un cos de gunoi, un dispenser pentru soluții de dezinfectare a mâinilor, un uscător de mâini, 8 defibrilatoare automate externe pentru intervenția la resuscitarea cardio-pulmonară la adulți și copii, 5 manechine cu siluetă umană necesare pentru antrenamentul transportului răniților sau două seturi de manechine suport vital de bază pentru adult, copil și nou-născut.
Mai departe, achiziția mai constă în câte un chit complet pentru adulți, copii și nou-născuți reprezentând un manechin SBV, cu capacitate de defibrilare a căii aeriene ce permite inserția tubului endotraheal, cu posibilitatea de simulare a monitorizării ECG și sistem electronic de monitorizare pentru procedurile efectuate. La acestea se adaugă o trusă pentru crearea de reglaje și echipamente de manechine în vederea simulării unor leziuni, două complete de mulaj de braț pentru simularea abordului venos, două complete manechin ce permit simularea procedurilor de management a căii aeriene superioare prin utilizarea dispozitivelor infra și supraglotice pentru adulți, un manechin pentru simularea obstrucției de căi aeriene și a procedurii de dezobstrucție a acestora, precum și un complet de echipamente și materiale pentru dotarea sălii de pregătire medicală.
În datele de 18 aprilie, 24 aprilie și 27 aprilie 2022, 12 din cele 14 loturi enumerate mai sus au fost atribuite de SPP, care a încheiat cu SC BTL România Aparatură Medicală SRl, cu SC Primera Med Technology SRL și cu SC Medimpact SRL contracte în valoare totală de 649.928,8 lei cu TVA inclusă (132.638,5 euro).
Ordonanța ”austerității”, pusă, luni seară, în transparență decizională de către Ministerul Finanțelor, interzice achiziția sau preluarea în leasing de mașini noi de către instituțiile și autoritățile publice în anul 2023. Interdicția face parte din planul Guvernului de a reduce cheltuielile publice cu 10 la sută. În aceeași zi, pe SEAP au fost publicate două anunțuri de atribuire care arată că Serviciul de Protecție și Pază tocmai a achiziționat 29 de mașini noi, dintre care patru cu motoare electrice (de peste 54.600 de euro bucata) și 25 cu motoare termice, (de peste 21.500 de euro bucata). SPP s-a mai dotat, luna trecută, cu echipamente necesare antrenamentului pentru misiuni de prim ajutor, în valoare de peste 132.000 de euro.
Guvernul, prin Ministerul Finanțelor Publice, a redactat textul mult anunțatei ordonanțe de urgență a austerității, menită să facă economii la bugetul statului evaluate la 5 miliarde de lei. Potrivit formei elaborate și care se află în dezbatere publică, această ordonanță de urgență impune conducătorilor autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, obligația de a dispune măsurile necesare în vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pentru anul 2023 la titlul ”Bunuri și servicii”.
Astfel, ”în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autorităților și instituțiilor publice (…) li se interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică”, cu mențiunea că ”asigurarea necesităților de astfel de bunuri se va putea face numai prin redistribuiri în cadrul aceleiași instituții sau de la alte instituții publice”.