Acasă Politic Obraznicul Karner, numește condițiile ”Schengen aerian”, politicienii români despre ciozvârta austriacă: ”Austria nu face nicio favoare României”

Obraznicul Karner, numește condițiile ”Schengen aerian”, politicienii români despre ciozvârta austriacă: ”Austria nu face nicio favoare României”

0
0
414

”Liberalul” Rareș Bogdan, despre ciozvârta austriacă: „Nu trebuie să fim foarte entuziasmați, să fim rezervați, fericiți”, Karner numește condițiile. Rareș Bogdan a vorbit despre informațiile conform cărora Austria s-a răzgândit în privința aderării României la spațiul Schengen.

Nu trebuie să fim foarte entuziasmați, trebuie să fim rezervați, fericiți. Față de ce s-a întâmplat anul trecut este clar că este o schimbare totală și, chiar dacă deocamdată, potrivit informațiilor apărute neoficial, ci doar pe surse, este un fapt îmbucurător.

Noi am retras strategic de pe ordinea de zi pe data de 5 la consiliul jai subiectul România-Bulgaria, lumea s-a uitat puțin ciudat pentru că nu credea că este o mișcare strategică. Asta a fost și s-a dovedit a fi una de bun augur, deoarece Bulgaria, chiar dacă vine prima dată cu o ofertă parțială, este un început.

Nu trebuie să deschidem sticlele de șampanie. Trebuie să fim rezervați, trebuie să fim extrem de precauți, pentru că condițiile cu care a venit Austria nu sunt puține. Ele nu vizează atât de mult România, însă pentru Bulgaria ele sunt ceva mai dure.

Ne doare terestrul, ne doare feroviarul, pentru că acolo e vorba de mulți bani, dincoace e vorba de self respect și de ceva timp pentru pasagerii români.

Aici vorbim de spațiul aerian. Spațiul aerian înseamnă zborurile pe care colegii mei europarlamentari le fac împreună cu mine neavând zbor direct spre Sofia. Faptul că ei nu vor mai avea control la București respectiv la Sofia, este o realitate. Faptul că pe Giurgiu s-ar putea ca granița să existe în continuare, este până în momentul ridicării restricțiilor pe spațiul terestru.

Subiectul-cheie este ca Austria să accepte un vot, un singur vot, pentru deschiderea tuturor granițelor, chiar dacă etapizat. Odată cu votul pe care îl dă cu votul pentru zona aeriană, să permită să dea și vot pentru ca a doua etapă să se întâmple într-un anumit timp care să fie numit în cadrul acestui vot și acestei hotărâri pentru zona rutieră și feroviară, chiar dacă acest lucru se întâmplă în toamnă sau în vară.

Dacă se dă un vot privitor exclusiv la spațiul aerian și urmează să spunem mai vedem ce facem cu spațiul rutier și feroviar, lucrurile nu sunt la fel de dramatice cum au fost anul trecut, dar devin mai complicate. Ca să simplificăm lucrurile, atunci ar trebui să obținem în cadrul negocierilor acest vot singular dat pentru toate cele trei granițe.”, a declarat Rareș Bogdan.

Ministerul austriac de Interne a transmis, care sunt condițiile Austriei pentru a accepta România în Schengen, însă – important – doar pentru transportul pe cale aeriană. Ridicarea controalelor la fontierele terestre este subiectul unor discuții separate.

Austria a formulat trei condiții pentru a ridica controalele la frontierele aeriene pentru țara noastră:

1) Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene – n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată.

De asemenea, trebuia crescut ”substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.

2) Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.

3) Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria” – este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne.

Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, Austria poate fi de acord cu (primirea României în) Air Schengen” (pentru spațiul aerian – n.r.), se mai arată în răspunsul de la Viena.

Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner este gata să accepte intrarea României în Spațiul Schengen în ceea ce privește aeroporturile, cu condiția ca România și Bulgaria să accepte migranți din Siria și Afganistan și controale sporite la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România, au scris publicațiile austriece sâmbătă.

Europarlamentarul Victor Negrescu susține că România că are ”toate şansele să intre în spaţiul Schengen pe cale aeriană”, soluţia identificată fiind ”o victorie importantă de etapă”. „Cerinţele vehiculate de Austria în spaţiul public nu sunt o problemă, deşi nu erau necesare în cazul României”, a scris acesta, duminică, într-o postare pe Facebook.

România are astăzi toate şansele să intre în spaţiul Schengen pe cale aeriană. După aproape 13 ani de aşteptare, în sfârşit se produce o schimbare pe care mulţi o considerau imposibilă după dezastrul înregistrat acum un an. Prin discuţiile avute de premierul Marcel Ciolacu cu liderii europeni, la care am avut plăcerea să particip, în mod special cu cancelarul social-democrat german Olaf Scholz, dar şi ca urmare a vizitei efectuate recent la Viena, am reuşit să convingem partenerii austrieci că argumentele României sunt solide”, a arătat Victor Negrescu, duminică, într-o postare pe Facebook.

El a adăugat că este convins că România respectă complet standardele Schengen.

Soluţia identificată reprezintă o victorie importantă de etapă, în care puţini au crezut, dar care iată este pe cale să se realizeze. În curând, sperăm ca toţi românii să călătorească pe calea aeriană ca toţi ceilalţi cetăţeni din spaţiul Schengen. România este pregătită. Cerinţele vehiculate de Austria în spaţiul public nu sunt o problemă deşi nu erau necesare în cazul României. Evident, sperăm să demonstrăm în scurt timp şi că partenerii noştri bulgari, cu care suntem în continuare cuplaţi în acest demers, sunt pregătiţi şi pentru intrarea pe cale terestră. Sunt convins că România are frontierele terestre sigure şi respectă complet standardele Schengen”, a afirmat europarlamentarul.

Potrivit acestuia, după votul care ar urma să aibă loc curând în parlamentul olandez privind ridicarea veto-ului pentru Bulgaria, urmează următoarele etape de negociere şi finalizare a textului deciziei.

Doresc să profit de ocazie pentru a le mulţumi tuturor celor care în ultimii ani au sprijinit iniţiativele noastre #RomâniaCereSchengen şi #RomâniiMerităÎnSchengen, realizate împreună cu colegii mei din PES activists Romania şi Partidul Social Democrat, care au crezut în demersurile noastre la Bruxelles şi în capitalele europene, care au susţinut dreptul României şi au sprijinit toate eforturile noastre, inclusiv cu ocazia vizitei de lucru pe care am avut-o la Viena pe 24 noiembrie”, a conchis el.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”. ”Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a explicat el.

Fostul premier Dacian Cioloş, actual europarlamentar, afirmă că premierul Marcel Ciolacu „se bate cu pumnii-n piept pentru negocierea «flexibilizării» poziţiei Austriei pe Schengen” şi „se laudă cu eforturile care s-au făcut ca românii să primească jumătate din dreptul pe care îl au”.

Da, este un început bun această veste, dar nu avem de ce să fim fericiţi că acceptăm mila„, consideră Cioloş.

Văd că premierul Ciolacu se bate cu pumnii-n piept pentru negocierea „flexibilizării„ poziţiei Austriei pe Schengen. Se laudă cu eforturile care s-au făcut ca românii să primească jumătate din dreptul pe care îl au. Eu aş vrea să ştiu care a fost negocierea pentru aderarea completă la Schengen. Şi când va avea loc etapa a doua, cu frontierele terestre? Pentru că marile pierderi de timp, bani şi nervi la graniţe sunt la frontierele terestre nu la cele aeriene„, a declarat Dacian Cioloş, duminică, într-o postare pe Facebook.

El a subliniat că România nu are de ce să fie fericită pentur că acceptă „mila”.

Da, este un început bun această veste, dar nu avem de ce să fim fericiţi că acceptăm mila, nu sărim în sus de bucurie pentru «osciorul» austriac atunci cand vorbim de dreptul nostru european. Responsabilitatea guvernului şi a preşedintelui este să obţină un calendar precis pentru întregul proces de aderare„, a punctat fostul premier.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România„. „Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene„, a explicat el.

Eugen Tomac, după ce Marcel Ciolacu a anunțat ridicarea granițelor aeriene pentru Schengen: ”Austria nu face nicio favoare României”.

Europarlamentarul Eugen Tomac afirmă că anunţul premierului Marcel Ciolacu privind ”flexibilizarea” poziţiei Austriei în ceea ce priveşte Spaţiul Schengen trebuie privit ”cu multă rezervă”. El spune că Austria nu face nicio favoare României și că decizia privind primirea în spațiul Schengen este o ”problemă europeană”, care nu mai ține doar de relația directă dintre două țări.

Anunțul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă. Premierul este în campanie de comunicare, să nu zic electorală, și a vrut să anunțe ceva în plus față de Președintele Iohannis, care tace și nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European, unde trebuie dus dosarul Schengen”, a scris Eugen Tomac duminică într-un mesaj pe Facebook.

El spune că subiectul extinderii Spaţiului Schengen este o problemă europeană, nu mai ține de relația directă România – Austria.

Subiectul extinderii spaţiului Schengen nu mai este o problemă între România şi Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranşat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene şi al acordului Schengen. Nicio ţară din Europa nu a fost pusă într-o situaţie atât de umilitoare precum suntem noi şi vecinii bulgari trataţi”, a continuat europarlamentarul, amintind că nicio țară nu a așteptat cât România și Bulgaria să fie primită în Schengen.

Austria a intrat în Uniunea Europeană în 1997 și a fost primită în Schengen în 1999. Vecinii maghiari, la fel ca toate celelalte state din est, au intrat în Uniunea Europeană în 2004 și au fost integrați deplin în Schengen în 2008. Croația a fost primită în Uniunea Europeană în 2013 și are libera circulație deplină atât aeriană, terestră, cât și maritimă începând cu 1 ianuarie 2023. Noi așteptăm de 16 ani și negociem doar când există presiune publică, pe care o exercită românii uimiți de obrăznicia cu care unele state disprețuiesc regulile Uniunii Europene”, a mai arătat Tomac.

Europarlamentarul mai susține că, pentru a avea valoare, un anunț privind spațiul Schengen trebuie însoțit de o ”agendă clară” pentru a putea fi luat în considerare.

 


Încarcă mai mult
Load More In Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Ciucă ”Ostașul”, și-a lansat programul prezidențial: ”România are nevoie de un președinte adevărat, nu mai există niciun fel de încredere în PSD”

Facebook 160 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ciucă ”Ostașul”, și-a lansat progr…