Ministerul Educaţiei, o altă gafă de proporții. A dat peste cap admiterea la liceu după ce a publicat o listă greşită cu ierarhia. Gafă de proporții la Ministerul Educației. A publicat o ierarhie greșită de admitere la liceu, apoi a șters-o de pe site. A revenit cu varianta corectată.
Ministerul Educației a făcut o gafă, însă și-a dat seama rapid de ea. A publicat greșit ierarhia de admitere la liceu a elevilor, stabilind ca și criteriu de departajare media de absolvire a claselor V-VIII și nu notele obținute la română și matematică. Ierarhia a fost rapid ștearsă de pe site, iar secretarul de stat în Ministerul Educației Florian Lixandru a spus că accesul la ierarhie va fi blocat până la finalizarea verificărilor.
După gafa de ieri, când a publicat o ordine greşită a candidaţilor pentru admiterea la liceu, Ministerul Educaţiei a reușit, într-un final, să publice ierarhia corectă (sperăm).
Instituția condusă de fostul consilier prezidențial Ligia Deca anunţase în cursul zilei că listele vor fi publicate la nivel judeţean şi pentru Bucureşti miercuri, la ora 18:00.
Însă a întârziat o oră și jumătate, fără a comunica nimic în tot acest timp.
La 19:25, instituția a transmis un comunicat în care spune că s-a dorit ultra-verificarea datelor, înainte de publicare, pentru evitarea altor erori.
„Menționăm că întârzierea față de momentul anunțat astăzi, 5 iulie, pentru publicarea ierarhiei, se datorează (sic!) verificărilor suplimentare efectuate înainte de publicare. Ne cerem scuze pentru situația creată și vă asigurăm că Ministerul Educației face toate demersurile pentru desfășurarea în bune condiții a activităților care vizează sistemul educațional și pentru remedierea erorilor, atunci când ele se produc”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.
Verifica AICI poziția ta în ierarhia de admitere la liceu 2023
Conform calendarului admiterii în învăţământul liceal, după afişarea rezultatelor finale la evaluarea naţională, se afişează ierarhia judeţeană/la nivelul municipiului Bucureşti, în vederea admiterii la liceu.
Ierarhizarea candidaţilor se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obţinute la evaluarea naţională) şi, pentru medii egale, prin aplicarea, în ordine, a criteriilor de departajare, respectiv:
- nota obţinută la proba de limba şi literatura română, în cadrul evaluării naţionale
- nota obţinută la proba de matematică, în cadrul evaluării naţionale
- nota obţinută la proba de limba şi literatura maternă, dacă este cazul
- media de absolvire a claselor V – VIII.
Ministerul Educaţiei s-a grăbit şi a publicat marţi o ierarhie eronată, și apoi a dat vina pe algoritm.
”Dat fiind că, marţi, 4 iulie, s-au identificat neconcordanţe în aplicaţia informatică în ceea ce priveşte ordinea de aplicare a criteriilor de departajare stabilită prin Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal, Ministerul Educaţiei a solicitat reprezentanţilor furnizorului de servicii informatice retragerea ierarhiei pentru verificarea corectitudinii aplicării criteriilor de departajare, respectiv remedierea erorilor şi, ulterior, publicarea actualizată”, explică Ministerul Educaţiei.
Dar putem sta liniştiţi: nu este afectată integritatea bazei de date şi situaţia a fost generată de o eroare a algoritmului pentru aplicarea ordinii criteriilor de departajare.
”De asemenea, menţionăm că situaţia creată nu afectează procesul de completare a opţiunilor şi repartizarea computerizată a candidaţilor, în cadrul admiterii la liceu. Totodată, precizăm că, în conformitate cu calendarul admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2023 – 2024, anunţarea ierarhiei la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti este prevăzută a se realiza în data de 5 iulie”, adaugă reprezentanţii ministerului.
„În prima fază nu am realizat despre ce e vorba, sperăm să nu fie o problemă de soft. Sunt emoții că repartizarea la licee ar putea fi făcută greșit, acum, că a apărut această informație pe un site oficial. Ne întrebăm dacă are instituția capacitatea de a furniza informații corecte pe care să se bazeze părinții, în condițiile în care mâine începe perioada de formulare a listelor cu opțiuni pentru licee„, a declarat Christine Demeter, reprezentanta Asociaţiei „Părinţii cer Schimbarea”.
Săptămâna trecută, ministrul Educaţiei anunţa că, după contestaţii, a crescut numărul celor care au luat peste nota 5 la Evaluarea Naţională.
„Din punct de vedere al rezultatelor, ceea ce putem constata este faptul că s-a dublat numărul candidaţilor cu media 10, sunt 429 anul acesta, faţă de 221 în 2022, iar în 2021 au fost 132 de candidaţi cu media 10. În acelaşi timp, din păcate a crescut procentul candidaţilor care au medii sub cinci, de la 17,7 anul trecut la 23,8. De reţinut însă că aceasta nu înseamnă că aceşti copii nu vor fi repartizaţi în învăţământul liceal sau nu pot opta pentru şcoli profesionale, învăţământul fiind obligatoriu până la clasa a XII-a sau până la finele şcolii profesionale„, a arătat ministrul.
„Am rugat deja în minister şi, împreună cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi cu experţii din Ministerul Educaţiei, vom realiza o analiză, atât cantitativă, cât şi din punct de vedere calitativ. Vom lua nişte eşantioane reprezentative să vedem totuşi de ce nu se înscriu unii elevi de clasa a VIII-a, de ce nu reuşesc să parcurgă etapele pentru a fi în Evaluarea Naţională şi, similar, pentru examenul de Bacalaureat. Avem o serie de programe, unele cu finanţare europeană, de exemplu Programul naţional de reducere a abandonului şcolar şi vrem ca măsurile pe care le avem finanţate să poată interveni exact acolo unde este nevoie. În mod clar avem nevoie să înţelegem mai bine motivele pentru care elevii nu intră în Evaluarea Naţională„, a mai spus Deca.