Scandal şi circ în Capitală, pe tema palmierilor. După ce primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a plantat pomii exotici în Piaţa Unirii, Nicuşor Dan i-a scos din rădăcini pe motiv că nu aveau autorizaţie. Maşinile încărcate cu palmierii smulşi au fost trimise în faţa primăriei de sector.
După ce primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a plantat mai mulţi pomi exotici în Piaţa Unirii, primarul general, Nicuşor Dan, i-a scos. Practic, peisajul a durat doar două zile. „Centrul Capitalei nu e nici Dubai, nici grădină cu maimuțe„, a adăugat viceprimarul Horia Tomescu
Primarul general, Nicușor Dan, a anunțat, luni, că a dat dispoziție Administraţiei Lacuri și Parcuri (ALPAB) să ”extragă” palmierii ”plantați ilegal” în zona Unirii de angajații Primăriei Sector 3, condusă de Robert Negoiță.
Palmierii plantați de Robert Negoiță în zona Unirii și scoși luni de Nicușor Dan au ajuns înapoi la Primăria Sectorului 3. „Cu ce îl deranjau niște copaci? El nu e în stare să planteze nicio păpădie”, a replicat primarul Sectorului 3, spunând că primarul Capitalei a lipsit de la lecția privind fotosinteza.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, ”această acțiune se desfășura ilegal, fără aviz de la administratorul drumului (Administrația Străzilor București)”.
”Menționăm că Primăria Sectorului 3 a resistematizat zona fără a avea documente legale.” – a mai precizat administrația condusă de Nicușor Dan.
În weekend, primarul Robert Negoiță a plantat palmieri în Piața Unirii din București, în zona din dreptul magazinului Unirea, unde a amenajat trotuarele și câteva spații verzi fără acordul Primăriei Capitalei.
Luni, palmierii au fost scoși, după ce acolo au mers și primarul Capitalei, Nicușor Dan, și viceprimarul Horia Tomescu, care a acuzat că lucrările au fost ilegale. ”Centrul Capitalei nu e nici Dubai și nici grădina cu maimuțe a primarului Negoiță”, a spus viceprimarul Horia Tomescu.
În cursul după-amiezii, palmierii lui Negoiță, încărcați în camioane, au fost trimiși de Nicușor Dan la Primăria Sectorului 3.
Angajaţii ALPAB au început luni la prânz să scoată palmierii plantaţi sâmbătă în Piaţa Unirii de Robert Negoiţă. Vorbim de 26 de palmieri plantaţi de primăria de sector, fără aprobare şi ilegal, susţine Nicuşor Dan, care a dat dispoziţie ca pomii să fie scoşi şi duşi de aici.
Robert Negoiţă, mai plănuia să planteze alţi 10 pomi exotici, dar nu a mai apucat. Primarul de sector spunea că palmierii au fost aclimatizaţi să reziste şi la temperaturi de minus 20 de grade. Edilul şi-a asumat chiar că îi va acoperi dacă în Capitală se vor înregistra astfel de temperaturi pentru ca palmierii să nu sufere.
Palmierii au costat 1000 de lei bucata, dar primarul general acuză că lucrarea a fost făcută fără avizul municipalităţii. De altfel şi poliţia locală din Primăria Capitalei a amendat primăria de sector cu 10.000 de lei iar palmierii au fost duşi din Piaţa Unirii fix în faţa sediului primăriei de sector.
„Eu nu l-am văzut să planteze măcar o păpădie. Este foarte trist ce se întâmplă în acest oraș. O să plantăm acești palmieri în alte zone ale Sectorului 3.
Trebuie să înțeleagă toți oamenii din București și din întreaga țară că avem nevoie de copaci și îi invit pe toți cetățenii din Capitală să planteze copaci. Nu poate Nicușor Dan să taie cât putem noi să plantăm.
Eu sper că în acest oraș mai sunt și oameni care conștientizează faptul că avem nevoie de copaci. Legea nu cere niciun fel de aviz sau autorizație. Este o nebunie să ceri autorizație pentru plantarea unor copaci.
Noi îi vom planta din nou. Sunt niște copaci frumoși și valoroși„, a spus primarul Sectorului 3.
Primarul general, Nicușor Dan, a dat dispoziție ALPAB să extragă palmierii plantați ilegal în zona Unirii.
Palmierii au fost plantați sâmbătă, 13 mai, însă Poliția Locală a sistat acțiunea de plantare pentru că se desfășura ilegal, fără aviz de la administratorul drumului (Administrația Străzilor București).
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat luni că Poliţia locală a venit, sâmbătă, trimisă de el, în centrul Capitalei şi a găsit un cetăţean bulgar care coordona nişte cetăţeni nepalezi care nu aveau niciun act şi care plantau palmieri.
El a arătat că, în opinia sa, aceltia nu se potrivesc deloc, pentru că Bucureştiul nu este o ţară exotică. ”Aici este vorba de sfidare, în momentul în care primarul Municipiului a venit, i-a spus să se oprească şi el continuă, asta e sfidare, nu mai e dialog”, a mai spus primarul.
”Vă invit pe toţi să mergeţi să vedeţi ce mizerie de nedescris este pe străzile din partea dreaptă, începând de la Cocor şi până la Universitate. Aici, noi avem administrarea Primăriei Bucureşti, acest spaţiu aparţine Primăriei Bucureşti şi orice fel de intervenţie trebuie făcută cu avizul Administraţiei Străzilor”, a spus Nicuşor Dan despre palmierii plantaţi în centrul Capitalei, în zona Piaţa Unirii.
Primarul a precizat că ”este al treilea episod”, după ce s-a pus spaţiul verde şi nu au avut semafor în zonă pentru că s-au tăiat cablurile. Al doilea episod a fost când s-au trezit că lucrările făcute de Primăria Capitalei, pentru a stabiliza plăcile din faţa Magazinului Unirii, au fost sparte şi s-au înlocuit cu pasajul pe care îl vedem în tot sectorul 3.
”Acum, ne-am trezit din nou, fără să fim anunţaţi, cu aceşti copăcei. O să îi scoatem şi o să îi ducem domnului Negoiţă”, a arătat primarul Capitalei, precizând că ”suntem un stat de drept şi trebuie să respectăm legea”. Primarul a mai spus că există o hotărâre a Consiliului General care spune că sectoarele pot să intervină pe bulevardele care sunt administrate de Primăria Generală, cu condiţia să ceară voie, în mod logic. ”Nu au cerut niciodată, mai mult, în momentul în care au spart trotuarul din faţa Magazinului Unirea, au fost amendaţi şi li s-a spus să se oprească”, a mai arătat Nicuşor Dan.
El a menţionat că, există un litigiu iniţiat de Administraţia Străzilor, pentru că în zonă erau borduri şi piese care aparţineau Primăriei Municipiului Bucureşti şi care au fost sparte. ”Acum, că spaţiile verzi există, noi nu o să facem ceva împotriva lor. Pe trotuarul din faţa Magazinului Unirii o să intervenim noi şi o să cerem banii pe tot ce au stricat ei şi pe lucrările pe care noi le facem a treia oară (..) iar aici o să luăm copăceii şi o să în ducem”, a menţionat Nicuşor Dan. Primarul Capitalei a mai arătat că suntem la kilometrul 0 al Capitalei şi este nevoie să te consulţi cu specialişti, nu poţi ”să vii de capul tău să pui meri”.
”Spaţiul verde, aşa cum este, mai puţin palmierii, are şanse de a intra în legalitate, făcând toate actele care sunt necesare”, a mai spus el. Primarul a povestit că Poliţia locală a Municipiului a venit, trimisă de el, şi a găsit ”un cetăţean bulgar care coordona nişte cetăţeni nepalezi care nu aveau niciun act şi care plantau aceşti palmieri”. ”În opinia mea, de cetăţean, dar asta este dincolo de legea pe care trebuie să o respectăm cu toţii, nu se potrivesc deloc, Bucureştiul totuşi nu este o ţară exotică”, a mai spus Nicuşor Dan, afirmând că o soluţie de amenjare urbanistică a centrului Capitalei trebuie făcută de specialişti.
Primarul a mai afirmat că a avut o discuţie cu primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, în urmă cu aproximativ un an, în care i-a spus că vrea să pună nişte copaci în piaţa Unirii. ”Avea şi nişte planşe, l-am trimis la Direcţia de Urbanism din Primăria Municipiului, ei tot aşa, verbal, i-am spus cum ar trebui să fie şi toată lumea se aştepta ca Primăria Sectorului 3 să vină cu toate documentele necesare”, a explicat primarul.
”Aici este vorba de sfidare, în momentul în care primarul Municipiului a venit, i-a spus să se oprească şi el continuă, asta e sfidare, nu mai e dialog”, a completat el.
Robert Negoiță răspunde: ”Este circ ieftin. Bucureştenii nu au apă caldă, nu avem iluminat public, transportul public este vai de el. Nu trebuie şi primarul general să facă ceva?”
Primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă a precizat referitor la anunţul primarului Capitalei Nicuşor Dan potrivit căruia vor fi scoşi palmierii de la Piaţa Unirii, deoarece ar fi fost plantaţi ilegal, că este ”circ ieftin”, iar primarul general nu face nimic sau acţiunile sale nu se văd, în condiţiile în care bucureştenii nu au apă cald, iluminat public şi transport public corespunzătoare. El a reiterat faptul că acei palmieri sunt aclimatizaţi şi rezistă şi în sezonul rece.
”Este circ ieftin, dar atâta vreme cât bucureştenii nu au apă caldă, Doamne ajută că e căldură şi nu avem nevoie de căldură. Nu avem iluminat pe străzi, transportul public este vai de el de transport public. Nu trebuie şi primarul general să facă ceva? Iată că şi-a găsit ocupaţie – scoate copacii plantaţi de Primăria Sector 3 într-o zonă centrală unde este nevoie de verde, niciodată nu e prea mult verde şi unde noi ne-am ocupat să facem frumos. Eu îi învit lui Nicuşor Dan, ca să nu îi mai zic ticălos, între noi trebuie să fim decenţi, noi nu putem să alunecăm aşa cum face dumnealui într-o zonă de indecenţă, dar îi arăt eu sute de copaci pe care Primăria Sector 3 i-a plantat pe zonele administrate de Primăria generală. Şi ştiţi de ce? Pentru că mi-e jenă. Sunt în Sectorul 3 şi mi-e jenă pentru că Primăria generală nu face nimic. Sau, mă rog, poate că ei fac, dar nu se vede de la mine, nu se vede de la noi. Că aşa se vede – nimic”, a explicat Robert Negoiţă.
Chestionat dacă acei palmieri platanţi rezistă şi iarna, edilul Sectorului 3 a răspuns: ”Asta am spus. Nu. Ei rămân acolo. Dacă nu ar fi rezistat iarnă, atunci i-am fi pus în ghiveci”.
”Pe pasajul dinspre A2, acolo sunt în ghiveci pentru că sunt un alt tip de copaci care nu rezistă iarnă. Cei pe care i-am plantat la Unirii sunt un soi de palmier aclimatizat. Nu trebuie să fie scos”, a conchis Negoiţă.
Palmierii au costat ”până într-o mie de lei bucata”.
În cursul zilei de sâmbătă, 13 mai, din dispoziția primarului general, Poliția Locală a sistat acțiunea de plantare a palmierilor în sectorul lui Negoiță.
În urmă cu două zile, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, afirma că ”la Piaţa Unirii vom avea palmieri”, ”aceste plante minunate care ne plac atât de mult şi cu care ne pozăm de fiecare dată când plecăm în afara ţării”.
El susţinea că palmierii sunt aclimatizaţi şi vor rezista şi iarna şi că au costat ”până într-o mie de lei bucata”.