Acasă Revoltător Extremism, o jurnalistă de la Radio Târgu Mureș, amenințată cu moartea de un politician maghiar, Ciucă reacționează, poliția deschide dosar penal

Extremism, o jurnalistă de la Radio Târgu Mureș, amenințată cu moartea de un politician maghiar, Ciucă reacționează, poliția deschide dosar penal

0
0
188

Barna Bartha, un politician extremist din Ungaria, aflat în vizită în România, la Sfântu Gheorghe, a lansat ameninţări la adresa jurnalistei Boróka Parászka, redactor la Radio Târgu Mureş, și a făcut afirmații xenofobe la adresa altor etnii.

Barna Bartha, deputat al partidului extremist Patria Noastră din Ungaria, a numit-o pe jurnalista angajată a postului național de radio ”ticăloasă“ și a adăugat că oameni ca ea ar trebui ”spânzurați“ și eliminați astfel din cadrul comunității maghiare, potrivit Radio România Actualități.

Radio Târgu Mureș este post regional al Societății Române de Radiodifuziune și emite incuisv în limba maghiară.

Afirmațiile ar fi fost făcute într-o discuție care a avut loc la Sfântu Gheorghe și au fost înregistrate audio de un jurnalist aflat la fața locului.

Sau poți să te uiți la o Parászka Boróka, poți să o asculți la Radio Târgu Mureș, ei bine, (dacă) maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina dintre ei, atunci nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns”, ar fi declarat Bartha, potrivit Telex.hu.

Barta ar mai fi spus că, chiar dacă Ceaușescu ar fi trăit de două ori mai mult, nu ar fi putut face atâta rău poporului secuiesc ca ”RTL Klub și gașca lui”, dar acum include și Duna TV în această categorie. El ar fi adăugat că ”naivii și purii secui au vrut cuvântul maghiar” și ”atunci a apărut Televiziunea Maghiară cu mizeria ei, cu programele și mizeriile ei distructive, distructive, inventate tocmai de evrei”.

Contactați de Telex.hu, reprezentanții partidului Patria Noastră au spus că vor investiga cazul, dar că afirmațiile politicianului ungur nu reprezintă o infracțiune și că partidul nu-și asumă nicio responsabilitate.

Discuțiile s-ar fi purtat în sala unei biserici,

Din informațiile de până acum, discuția ar fi avut loc în sala Bisericii Unitariene din Sfântul Gheorghe, la aceasta fiind prezente șase persoane. În cadrul aceleiași discuții, politicianul ar mai fi spus că ”asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”. Zita Ágnes Péterfi, pastorul parohiei unitariene din Sfântu Gheorghe, a declarat pentru Transtelex că nu a știut în ce scop va fi folosită sala și că ”se distanțează complet de declarația făcută acolo”.

Jurnalista amenințată, Boróka Parászka, a spus că partidul al cărui reprezentant este Barna Bartha nu are niciun mesaj politic pentru transilvăneni sau secui, ci doar de un eveniment care să atragă atenția. ”Eu sunt iepurele în această cursă de ogar, dar nu aveam nicio intenție să alerg. Eu nu aș lua în serios această poveste, nici nu m-aș deranja cu ea, dar cert este că în acest caz nu persoana mea este importantă, ci faptul că Mi Hazánk (partidul Patria Noastră, n.r.), a atacat un jurnalist de la canalul în limba maghiară al presei publice românești. De acum înainte, acesta este un atac împotriva presei și a serviciului public, care trebuie luat în serios”, a spus Boróka Parászka.

Potrivit unui comunicat emis vineri de conducerea Societății Române de Radiodifuziune, amenințările xenofobe împotriva unui jurnalist maghiar al SRR și altor două etnii făcute de un politician ungar reprezintă un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației și sunt inacceptabile într-o Românie democratică și tolerantă.

O înregistrare audio difuzată de un jurnalist aflat la întâlnirea de la Sfântu Gheorghe probează faptul că, pe lângă aprecierile xenofobe la adresa etniei rrome și a comunității evreiești, este menţionat și numele jurnalistei de etnie maghiară, angajată a Societății Române de Radiodifuziune. Societatea Română de Radiodifuziune condamnă în aceste timpuri grele, cu fermitate, orice comportament extremist și manipulator care propagă și incită la violență și își exprimă dezacordul cu privire la acest tip de abordare. Luptând pentru echidistanță, imparțialitate și informare corectă, în conformitate cu misiunea sa publică, în spiritul apărării eticii și libertății jurnalistice, precum și în calitate de sursă credibilă și relevantă de știri, Societatea Română de Radiodifuziune dorește să condamne ferm și să descurajeze atitudinile părtinitoare și extremiste și continuă să facă parte din tabăra apărării adevărului și a valorilor descrise în Constituția României”, se mai arată în comunicatul SRR.

Tot vineri Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş a anunţat că s-a autosesizat în cazul afirmaţiilor atribuite unui reprezentant al formaţiunii ungare Patria Noastră, referitoare la „spânzurarea” unei jurnaliste de la Radio Târgu Mureş. „În continuare, se efectuează cercetări, pentru a se stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii evenimentului„, a arătat IPJ Mureş, într-un comunicat de presă.

Radio România Actualități a reacționat după acest incident, spunând că este ”un derapaj nepermis al unui politician maghiar aflat în România. Un jurnalist maghiar al Radio România și alte două etnii au fost amenințate în discursul unui politician extremist din Ungaria.

Pe lângă aprecierile xenofobe la adresa etniei rrome și a comunității evreiești, este menţionat și numele jurnalistei de etnie maghiară, angajată a Societății Române de Radiodifuziune.

Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile mai sus amintite drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației, ale statului de drept, declarațiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică și tolerantă.

Societatea Română de Radiodifuziune condamnă în aceste timpuri grele, cu fermitate, orice comportament extremist și manipulator care propagă și incită la violență și își exprimă dezacordul cu privire la acest tip de abordare.”

Barna Bartha este șeful biroului de politică națională al partidului parlamentar Mi Hazánk (Patria Noastră).

Contactată de publicația ungară Telex.hu, formațiunea politică a răspuns că nu consideră că ceea ce s-a spus este o infracțiune penală și că partidul nu își asumă nicio responsabilitate dacă Boroka Parászka sau oricare alt jurnalist este agresat, dar că va investiga cazul.

Potrivit Telex, partidul a fost prezentat la Sfântu Gheorghe de Barna Bartha, István Szabadi, jurnalist de televiziune devenit lider de partid și în prezent deputat în Ungaria, și László Kovács Nemes, fost membru al interzisei Gărzi Maghiare, care locuiește în Odorheiu, Tîrgu Mureș.

În afară de cei trei politicieni, la o discuție restrânsă, dar publică, din sala de ședințe a bisericii unitariene din localitate, au fost în total șase persoane. La un moment dat, s-a discutat despre ”țiganizarea” popoarelor secui și maghiari, deoarece în multe locuri romii sunt cei mai bogați și, prin urmare, tinerii maghiari îi imită deja, folosind tonul vocii și cuvintele lor.

Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Mureş s-a sesizat din oficiu cu privire la o infracţiune de ameninţare, referitor la persoana vătămată, jurnalist la Radio Târgu Mureş. În continuare, se efectuează cercetări, pentru a se stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii evenimentului”.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis vineri un mesaj în care condamnă public ameninţările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public – Redacţia Târgu-Mureş, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice. Şeful Executivului a solicitat instituţiilor abilitate ale statului să îşi exercite atribuţiile legale pentru protejarea jurnaliştilor şi tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură şi discriminare. Reacţia premierului vine după ce politicianul Barna Bartha, deputat al partidului extremist Patria Noastră, aflat la Sfântu Gheorghe, a ameninţat-o pe jurnalista Boróka Parászka, redactor la Radio Târgu Mureş, numind-o „ticăloasă” şi a afirmat că „astfel de oameni ar trebui spânzuraţi şi eliminaţi din cadrul comunităţii maghiare„.

Condamn public ameninţările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public – Redacţia Târgu-Mureş, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice. Libera exprimare a jurnaliştilor este o condiţie de bază a statului de drept şi o valoare fundamentală în orice democraţie”, se arată în mesajul premierului.

Şeful Executivului ”solicită instituţiilor abilitate ale statului să îşi exercite atribuţiile legale pentru protejarea jurnaliştilor şi tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură şi discriminare”.

Politicianul Barna Bartha, deputat al partidului extremist Patria Noastră, aflat la Sfântu Gheorghe, a ameninţat-o pe jurnalista Boróka Parászka, redactor la Radio Târgu Mureş, numind-o „ticăloasă” şi a afirmat că „astfel de oameni ar trebui spânzuraţi şi eliminaţi din cadrul comunităţii maghiare”, se arată pe site-ul romania-actualitati.ro.

Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democraţiei, ale statului de drept, declaraţiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică şi tolerantă. Poliţiştii din Mureş s-au autosesizat şi fac verificări în acest caz, fiind vizată infracţiunea de ameninţare.

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător
Comments are closed.

Vezi Și

Ofticată că a fost scoasă de pe lista prezidențialelor, Șoșoacă a transmis live din cabina de vot și a făcut circ în secție: ”Blestemați să fiți tot sistemul”

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ofticată că a fost scoasă de pe list…