Acasă Revoltător După ce Geoană a fost luat la bani mărunți și terfelit de toți jurnaliștii Antena 3 CNN, Ciolacu s-a dezbătut singur prin teleconferință cu Mihai Gâdea

După ce Geoană a fost luat la bani mărunți și terfelit de toți jurnaliștii Antena 3 CNN, Ciolacu s-a dezbătut singur prin teleconferință cu Mihai Gâdea

0
0
41

După ce Geoană a fost luat la bani mărunți și terfelit de toți jurnaliștii Antena 3 CNN, Ciolacu s-a dezbătut singur prin teleconferință cu Mihai Gâdea. În același timp, împreună cu Nicolae Ciucă, erau așteptați la dezbaterea de la Digi 24, unde au ales să nu se prezinte.

Marcel Ciolacu, mesaj pentru Ciucă, Geoană și Lasconi: ”Românii vor soluții, nu vor vinovați”

Mihai Gâdea: ”Aveți ceva de comunicat în plus contracandidaților dumneavoastră, dl. Ciucă, dl. Geoană, dnei. Lasconi, în acest moment, în această ultimă săptămână de campanie, până la primul tur, în acest moment în care toți trei v-au cerut demisia? Ce le spuneți, în concluzie?”

Marcel Ciolacu: ”Eu o să-mi văd de drumul meu, o să încerc să comunic cât mai mult pentru români. O să încerc să îmi fac datoria față de români din funcția de prim-ministru, pentru că sunt plătit pentru a face acest lucru și sper să-mi închid demersurile cel puțin săptămâna aceasta în ceea ce privește direcția către aderare la spațiul Schengen. N-am să înțeleg această campanie electorală. Vom vedea dacă această campanie de denigrare și aceste atacuri împotriva mea, avute până acum și care vor mai urma, vor aduce vreun plus sau vreun minus cuiva. Eu nu cred. Eu cred că românii s-au săturat de aceste certuri, românii vor soluții, nu vor vinovați și românii vor o stabilitate și o predictibilitate pentru viitor.

Să nu credem că dacă românii n-au toate informațiile la ceea ce se întâmplă, nu observă și nu cunosc și nu știu să-și strângă informația și să înțeleagă contextul complicat în care trăim atât în Europa, cât și în lume. Mi-e foarte greu să cred că românii nu sesizează ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, ce se întâmplă în Ucraina, ce se întâmplă în Germania, care sunt trendurile, care sunt costurile vieții. Eu nu cred că românii n-au văzut efortul făcut de Guvern, de această coaliție PSD-PNL, pentru a mări nivelul de trai. Românii nu sunt proști ca să nu-și dea seama de penibilitatea discursului pe care îl ai sau penibilitatea că Mircea Geoană e un candidat de dreapta, doar că a fost vremelnic, la fel ca și mine, printr-o funcție, dânsul a NATO, eu prim-ministru.

De acum eu nu mai am nicio problemă. Pot să dea și pot să mintă cât vor ei. Dar cei care au furat din bani publici, cei care au folosit banii publici în interes personal, vor trebui să plătească pentru aceste lucruri. Eu n-am furat și n-am folosit bani publici în interes personal, dar cei care au făcut-o să răspundă în fața legii.”

Marcel Ciolacu: ”Eu nu cred că voi intra în turul doi cu Simion”

Mihai Gâdea: ”Am intrat în ultima săptămână de campanie în partea dreaptă. Domnul Ilie Bolojan, ieri, la Cluj, a spus haideți să ne unim toți, pentru că altfel intră în turul doi Marcel Ciolacu cu George Simion, să se retragă domnul Geoană, doamna Lasconi. În momentul de față, vedem că aici este o discuție care este complet moartă. Domnul Geoană spune să se retragă domnul Ciucă și doamna Lasconi spune să retragă Ciucă pentru că nu stau mai bine sondaje și tot așa. Credeți că există posibilitatea, în opinia dumneavoastră, ca cei care sunt în momentul de față în această zonă, cel puțin cei trei candidați, să se retragă unu-doi pentru a da mai multe șanse unui alt candidat să intre în turul doi cu dumneavoastră?”

Marcel Ciolacu: ”Domnule Mihai Gâdea, vedem același scenariu, același scenariu în care a câștigat și domnul Iohannis, același scenariu în care a câștigat și domnul Băsescu. Ce au câștigat românii după aceste scenarii? Eu nu cred, și vă spun pentru prima oară, că voi intra în turul doi cu domnul Simion.”

Mihai Gâdea: ”Dar cu cine?”

Marcel Ciolacu: ”Eu nu cred nici măcar că este hotărât că Marcel Ciolacu va intra cu certitudine în turul doi. Eu nu cred aceste lucruri. Nici nu pot să-i spun domnului Bolojan, să-i răspund. Și dacă o să ajung președintele României, cu certitudine dânsul va fi primul ministru, pentru că chiar e un om cu care eu aș putea colabora și implementa toate reformele.”

Mihai Gâdea: ”Puțin mai devreme ați făcut referire, de exemplu, ați spus: „probabil că o să mai apară un articol mâine, o să mai apară un articol, vineri, în ceea ce mă privește”. Aveți informații că se va încerca prin alte articole, prin alte lucruri, ca în această campanie electorală, în ultima săptămână, să fiți lovit mai semnificativ decât până acum?”

Marcel Ciolacu: ”Sunt ferm convins. Domnule Mihai Gâdea, este cea mai urâtă campanie și credeți-mă că am participat, ca și membru, la toate campaniile, unele ca și candidat. Eu nu am văzut o campanie mai urâtă decât această campanie pentru funcția de președinte”.

Mihai Gâdea: ”Domnule prim-ministru, vorbeați puțin mai devreme despre această săptămână, ați vorbit despre ceilalți candidați, spuneați „nu cred că voi intra cu George Simion în turul doi”. Aveți sondaje, aveți analize care vă indică că ați putea intra în turul al 2-lea cu altcineva? Dacă da, cu cine?”

Marcel Ciolacu: ”Eu cred că voi intra cu altcineva în turul doi. Cu adevărat sunt pe primul loc. Contează foarte mult în sondaje și trendurile cu care intri înaintea votului, lucru pe care îl știți și dumneavoastră la fel de bine, și uitându-mă, anticipând în funcție de aceste trenduri, eu vă spun în proporție de 99% că nu voi intra cu George Simion în turul doi.”

Mihai Gâdea: ”Ne puteți spune ce vă indică analizele, cu cine ați putea intra?”

Marcel Ciolacu: ”Nu. E o analiză făcută de către mine. Ce pot să vă spun cu certitudine e cu cine nu o să intru. Cu certitudine nu o să intru cu dl. Ciucă.”

Mihai Gâdea: ”Nu cu dl. Ciucă, deci mai rămân dna. Lasconi și dl. Geoană. E doamnă sau e domn?”

Marcel Ciolacu: ”Așa ne arată nouă cifrele pe care le avem.”

Ciolacu ”răspunde” în scandalul momentului: ”N-am mers niciodată pe banii nimănui în nicio călătorie”

Mihai Gâdea: ”Astăzi, partenerul dumneavoastră de coaliție, președintele PNL și președinte al Senatului, domnul Nicolae Ciucă, v-a cerut demisia. După domnul Ciucă, și doamna Lasconi, și domnul Geoană v-au cerut demisia. Cererea de demisie și atacurile dure din ultimele ore vin în contextul în care G4Media a publicat un articol în care spune că dumneavoastră ați călătorit cu un avion închiriat de compania Nordis, prezentând niște documente. Care este răspunsul dumneavoastră la cererea de demisie și la aceste acuzații?”

Marcel Ciolacu: ”Stați ușor. Să-mi dau demisia? Din ce anume să-mi dau demisia? Sau de ce să-mi dau demisia, că eu nu înțeleg? Dacă ar fi o asemenea călătorie, vorbim de o călătorie a mea în zona privată, pe banii privați ai mei, cu plăți ale mele din contul personal.”

Mihai Gâdea: ”Dl. Ciucă vorbește despre cererea de demisie pentru că ați spus inițial că n-ați călătorit și spune că este o minciună.”

Marcel Ciolacu: ”Da, eu nu am văzut niciun document care să ateste că acel avion a fost închiriat de o companie anume. Nu, eu nu am văzut. Eu sunt pus în timpul unei campanii electorale iarăși în fața unei neputințe a unor contracandidați care tot fac apel unul la altul să se unească împotriva cuiva. Eu spunând că nu voi face o astfel de campanie. Am văzut unde au dus aceste uniri împotriva cuiva timp de 20 de ani, mai ales în ultimul mandat al domnului Iohannis, eu n-am făcut. Poate domnul Iohannis a fost întrebat de călătorii, da, au fost călătorii din bani publici. Eu îmi aduc aminte că a fost întrebat de cheltuieli. Domnul Ciucă a fost întrebat de cheltuieli din bani publici în ceea ce privește reclama pentru cartea domniei sale. Acolo vorbim de vreo 2 milioane de euro din bani publici, adică și din banii mei și din banii dumneavoastră și a celorlalți români.”

Mi se cere demisia pentru o cheltuială din bani privați, pentru o suspiciune. Eu cred că au uitat rostul unei campanii electorale. Rostul unei campanii electorale este ca românii și candidații să vină să-și prezinte proiectele, să-și prezinte programele lor pe viitorii ani. Ce își doresc fiecare. Eu rezolv problemele României, aderarea la spațiul Schengen, scoaterea vizelor către America. Mie mi se face o contabilitate a familiei și a neamului meu. Eu mă bucur mult că fiul meu nu a fost suficient de afectat de toate aceste atacuri. Ieri a luat și examenul de rezidențiat, va fi doctor și promit familiei mele că niciodată nu o să-i mai atrag într-un asemenea tip de campanie. Și îmi cer scuze public acum la dumneavoastră și prietenilor mei și familiei mele că au de suferit în tot acest circ, de fapt, a unei neputințe a unor contracandidați. Am mai auzit apeluri: domnul candidat de dreapta Mircea Geoană să se retragă. De când e Mircea Geoană candidat de dreapta, după ce a fost 5 ani președintele Partidului Social Democrat?

Mihai Gâdea: ”E ocazia dumneavoastră ca să clarificați acest lucru. Deci, care este subiectul? Ați fost într-un avion, v-ați plătit aceste cheltuieli din banii dumneavoastră. Care sunt lucrurile pe care le puteți clarifica? Era un avion închiriat de Nordis?”

Marcel Ciolacu: ”Eu nu am ce să clarific. Eu nu am fost cu un avion închiriat de Nordis. Eu toate călătoriile, toate concediile mele și ale familiei mele, toate mesele la restaurant mi le-am plătit singur sau ne-am plătit fiecare în funcție de cât am consumat. N-am mers niciodată pe banii nimănui, în nicio călătorie, în niciun concediu, nici eu, nici vreun membru al familiei mele. Este o temă de campanie electorală. N-am ce lămuri. Ce am făcut eu cu banii privați cu adevărat. Am cerut și fiului meu și la toată familia. Am solicitat și la bancă să mi se scoată toate extrasele de cont. Voi căuta și eu în seara asta când ajung acasă toate facturile, toate chitanțele. Dar, repet, noi vorbim acum de viața mea privată și de banii mei privați și ai familiei mele.

Eu vreau să văd facturile lui domnul Ciucă, de la panourile de publicitate la o carte privată. Eu vreau să văd cheltuielile din banii publici a domnului Iohannis. Cât au costat călătoriile? Eu îmi fac călătoriile și totdeauna vedeți că ies și justific fiecare călătorie pe care o am în străinătate. Să iasă domnul Iohannis să spună ce a făcut dânsul în Africa, în călătoriile din Africa și pe unde a fost, ce elemente sunt comerciale, economice, unde a călătorit domnia sa?

Dânsul a făcut călătorii din bani publici, nu din bani privați. Asta este marea diferență. Ele sunt făcute acum, panourile lui domnul Ciucă sunt cheltuielile făcute acum din bani publici”.

Ciolacu, iritat de Ciucă și ”negocierile” sale pentru Schengen

Mihai Gâdea: ”Ați spus așa: săptămâna aceasta este despre aderarea României la Spațiul Schengen. A apărut astăzi o știre. Domnul Nicolae Ciucă și vice-premierul Cătălin Predoiu au fost la Viena, s-au întâlnit cu cancelarul Nehammer și cu ministrul Gerhard Karner, ministrul de Interne. Ce ne puteți spune mai mult de atât? Spuneți că este săptămâna în care putem să schimbăm lucrurile.”

Marcel Ciolacu: ”Întâlnirea domnului vicepremier Cătălin Predoiu era de mai mult timp stabilită cu ministrul de Interne al Austriei, pentru că ea este premergătoare întâlnirii după data de vineri, după data de 22, de la Budapesta, unde se vor întâlni toți cei patru miniștri de Interne din România, Bulgaria, Austria și Ungaria pentru a închide documentul în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen. Era un calendar deja convenit cu partenerii și din Austria, și din și din Ungaria. Nu mă bucură vizita domnului Nicolae Ciucă în Austria. Suntem într-o perioadă de campania electorală și toată lumea dorește să bage capul în această poză. Până la urmă este normal, nu este de acuzat, important este să tragem cu toții la aceeași căruță. Iar aderarea la Spațiu Schengen, adevărat, pentru mine este o mândrie că se va finaliza, în timp ce prim-ministrul României este Marcel Ciolacu. Dar este un efort comun al Guvernului României și este o victorie a României.”

Mihai Gâdea: ”Putem să vorbim despre faptul că este o victorie în momentul de față, nu e dubiu, vom adera la Spațiul Schengen. Puteți să spuneți când?”

Marcel Ciolacu: ”Da, eu spun de mai mult timp că vom adera la Spațiul Schengen. Foarte importantă este întâlnirea de vineri, pe data de 22, și de aceea am și convenit cu primul ministru al Ungariei, cu Viktor Orban, ca și eu să mă deplasez vineri în Ungaria și să am o vizită și o întâlnire în ziua în care miniștrii de Interne se întâlnesc și închid documentul final pe care, pe urmă, o să-l prezinte în Coreper. Asta înseamnă alături de ceilalți, de toți ambasadorii acreditați în cadrul Uniunii Europene, urmând ca pe data de 13 decembrie să se ia act în ședința JAI. Până atunci mai este un pas de urmat. El mai trebuie să treacă o dată prin Parlamentul din Olanda, fiindcă așa este traseul. Trebuie încă o dată dat acceptul, chiar dacă Guvernul și-a dat acceptul. Dar deja avem un calendar convenit și eu cred că după săptămâna viitoare o să avem și o ședință Coreper.”

Mihai Gâdea: ”În opinia dumneavoastră, în conformitate cu informațiile pe care le aveți, când va adera România la Spațiul Schengen în totalitate? Aveți în momentul de față un timp estimativ, un moment pe care îl vedeți ca fiind momentul aderării complet la Schengen?

Marcel Ciolacu: ”1 ianuarie 2025. Acest lucru se va definitiva în ziua de vineri, pe data de 22, la Budapesta.”

Mihai Gâdea: ”Este pentru prima dată când auzim o dată exactă în care România va adera complet la Schengen.”

Mihai Gâdea: ”Ați vorbit puțin mai devreme, când v-am spus că a existat și această întâlnire la Viena între domnul Ciucă și domnul Nehammer, între domnul Predoiu și domnul Karner, ați formulat că „bagă capul în poză”. În opinia dumneavoastră, de ce spuneți că a băgat capul în poză? E doar pentru campania electorală sau există și un rol în sensul ăsta?”

Marcel Ciolacu: ”Nu, nu, nu. Am spus acest lucru pentru că domnia sa a avut o șansă când a fost prim-ministru. România îndeplinește toate criteriile tehnice de 13 ani de zile. A avut și dânsul o șansă, când a fost prim-ministru, de a adera România la Spațiul Schengen. Eu m-am mișcat mai aplicat, am reușit întâi aerian și maritim și în acest moment duc până la capăt demersul, lucru pe care l-am și spus. Nu voi pleca din funcția de prim-ministru până nu avem acceptul cu scoaterea vizelor din Statele Unite și aderarea totală la spațiu Schengen. Vă mai spun un lucru. În acest moment, în Austria se face o majoritate, la fel ca și în România, între cele două mari familii, între S&D și EPP. Aici este toată schimbarea. Până acum, domnul Nehammer făcea parte din aceeași familie cu domnul Ciucă, din câte știu eu, și face în continuare. Dar haideți să lăsăm decizia să fie luată pe data de 22, să fie convenit textul și pe urmă să urmeze Coreper și votul din Parlamentul olandez.”

Ciolacu, despre întâlnirile externe: ”Românii încă îmi plătesc salariul să îmi fac treaba de prim-ministru”

Mihai Gâdea: ”Ați avut și alte întâlniri la Bruxelles cu președinta Parlamentul European, cu doamna Roberta Metsola, cu președintele Consiliul European, cu dl. Costa și aceste întâlniri vin într-un context mai larg. În ultima vreme, ați avut câteva întâlniri externe importante, extrem de importante cu premierul Marii Britanii, premierul francez. Au fost mai multe ieșiri pe care le-ați avut în ultima vreme. Haideți să vorbim un pic despre acest lucru. Ce înseamnă, în primul rând, pentru dumneavoastră și pentru România într-un moment ca acesta. N-am mai avut o întâlnire în Downing Street, cred că de 17-18 ani. Sunt alte discuții în spate legate de război sau altceva? Interesul pentru România, știm, a crescut foarte mult de când a început războiul din Ucraina. Care este, de fapt, în momentul de față, obiectul acestor discuții pe care l-ați avut și cu premierul Marii Britanii și cu premierul francez și, iată, și astăzi, noi întâlniri la Bruxelles?”

Marcel Ciolacu: ”Am pornit aceste întâlniri. Eu știu că e un context electoral, eu știu că sunt unul dintre candidați, dar cred că românii încă îmi plătesc salariul să-mi fac treaba de prim-ministru. Am avut o întâlnire în Franța cu noul prim-ministru, Michel Barnier, plus că, repet, Franța este țara-cadru, care e comanda trupelor multinaționale pe teritoriul României. Am vorbit foarte mult despre economie, nu neapărat despre înzestrarea Armatei Române, cu toate că și industria de apărare din România este foarte importantă și îmi doresc ca ceea ce am început să putem continua cu țări cu know-how important în ceea ce privește producția de armament. Am continuat în Marea Britanie, unde niciun prim-ministru al României n-a mai fost, așa cum spuneați dumneavoastră de 17 ani. Dar vă reamintesc că Marea Britanie, în acest moment, este a 2-a Românie. Românii din Marea Britanie, din Diaspora, depășesc numărul de români din Republica Moldova și acolo Guvernul a făcut anumite investiții în ultimul timp, implicându-se direct, cumpărând o biserică, anumite centre sociale. La fel am făcut și în Franța. Același lucru s-a întâmplat, pentru că liantul între români rămâne în continuare biserica și atașamentul de credința noastră. Au fost discuții și în ceea ce privește drepturile românilor din Diaspora. Marea Britanie știți că a ieșit din Uniunea Europeană și anumite lucruri se modifică începând de anul viitor și sistemul, astfel încât să ne asigurăm că sunt protejați toți românii din Marea Britanie și au în continuare aceleași drepturi pe care le-am avut și până acum. Iar agenda de săptămâna aceasta, cred că, în afară, totuși, domnul secretar general Mark Rutte a fost și primul ministru al Olandei, cu toate că prima oară a avut o anumită reținere în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, până la urmă și-a dat acest accept și, săptămâna aceasta, din punctul meu de vedere, în primul și în primul rând, este despre aderarea României la Spațiul Schengen terestru”.

Mihai Gâdea: ”Domnule prim-ministru, ne aducem aminte foarte bine cum a fost istoria alegerii secretarului general al NATO. Un număr important de aliați, peste 20 au fost de acord cu susținerea pentru fostul premier olandez, pentru actualul secretar general, Mark Rutte. De la București, președintele în exercițiu, domnul Klaus Iohannis, a anunțat că vrea să candideze, și-a depus candidatura și ne aducem aminte că a încercat să câștige aliați pentru această candidatură, ba în Ungaria, ba în Turcia. În cele din urmă, însă, și-a retras candidatura, însă a făcut-o în ultimul moment, chiar în momentul în care a fost la Casa Albă și președintele Biden l-a întrebat ce intenționează să obțină cu această candidatură și cumva, înțelegem că i-ar fi cerut să se retragă. Secretarul general are vreun resentiment față de faptul că România nu l-a susținut, ci doar în ultima clipă și-a dat acordul?”

Marcel Ciolacu: ”Nu, sub nicio formă. A fost o discuție foarte deschisă și, repet, am convenit ca prima vizită oficială de anul viitor să fie în România. Domnia sa a mai fost în România, a fost la Cincu, și cunoaște foarte bine importanța României în acest moment, în tot contextul acestei crize geostrategice. Și, nu, nici nu a adus vorba. A fost, repet, foarte, foarte deschis și bucuros că avem acest contact direct. Ne-am făcut schimb de numerele de telefon ca, din acest moment, să ținem legătura direct.”

Mihai Gâdea: ”V-ați întâlnit cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, cel pe care România nu l-a susținut, într-un moment extrem de complicat. Planeta, în ultimele 24h a vorbit despre decizia administrației Biden de a lăsa Ucraina să lovească cu rachete cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei și există reacții dure din partea Kremlinului. Amenințările cu începerea celui de-Al Treilea Război mondial au început să fie destul de clare. Ce ne puteți spune despre această întâlnire și dacă ați vorbit cu secretarul general despre acest subiect?”

Marcel Ciolacu: ”Nu e prima oară când o spun, politica în acest moment nu ține cont de cine-i de stânga și cine-i de dreapta. Politica în acest moment este despre securitate și despre economie. Am fost primul oficial care am avut o discuție cu Mark Rutte. A fost o discuție foarte deschisă de la început până la sfârșit. Am pus toate punctele și am reconfirmat faptul că România va continua să susțină necondiționat Ucraina în războiul cu Federația Rusă. Ne bucurăm de faptul că președinta Maia Sandu a recâștigat un mandat în R. Moldova, dar din punct de vedere al securității regionale, lucrurile sunt foarte încărcate. Am făcut o analiză la zi, am încercat și să anticipăm anumite lucruri în viitor. Există și o promisiune foarte clară că prima vizită oficială anul viitor a secretarului general Mark Rutte va fi în România. Până în luna mai oricum și țara gazdă, dar și Franța, care este țara cadru, vor înainta să ridicăm contingentul de militari la nivel de brigadă. Am vorbit foarte mult și despre înzestrare, despre faptul că România își menține promisiunea de a avea și în bugetul viitor 2,5% alocați pentru apărare. În ceea ce privește rachetele cu rază lungă de acțiune, până la 300 km. Acceptul nu trebuie să îl dea în mod direct vreo țară membră NATO. Acceptul îl dau țările care au contribuit și au donat Ucrainei acest tip de tehnică militară. Acele țări sunt SUA și Franța. Ele au trebuit să își dea acceptul. Și și-au dat acceptul dar ați văzut că a fost un accept condiționat ca țintele să fie anumite baze militare, mai ales cele care se doresc a fi cu soldați din Coreea de Nord. Vă reamintesc că niciun soldat din vreo țară membră NATO nu s-a implicat direct în războiul din Ucraina.”

Mihai Gâdea: ”Domnule prim-ministru, secretarul general al NATO, dl. Mark Rutte, se așteaptă în momentul în care ucrainenii ar lovi cu rachete cu rază lungă de acțiune în aceste baze, în alte baze militare – în cazul în care acest lucru s-ar întâmpla – ca Rusia să riposteze să lovească o țară NATO? Care a fost discuția, care a fost răspunsul?”

Marcel Ciolacu: ”Nu am avut nici împreună, nici separat cu ministrul Apărării și cu dl. secretar general și nici cu oficialitățile tehnice cu care ne-am întâlnit astăzi nu am făcut scenarii de acest gen. Presupun că suntem totuși într-un război tactic și să lăsăm lucrurile să curgă în acest sens, fiindcă există, cum a fost în R. Moldova un război hibrid. În acest moment, este și un război tactic. Revin, niciun stat membru NATO nu s-a implicat cu soldați în mod direct în conflictul din Ucraina.”

Mihai Gâdea: ”Pe de altă parte, ne aflăm într-un moment în care, știm foarte bine, președintele ales Donald Trump dorește să existe o negociere rapidă și acest război să se încheie. Cu privire la acest aspect, secretarul general Rutte a spus ceva? Se așteaptă ca, într-adevăr, să existe o negociere și să ducă la un rezultat care să aducă pace?”

Marcel Ciolacu: ”În acest moment, secretarul general Marcu Rute are discuții și a avut mai multe discuții cu președintele ales Donald Trump, dar eu nu cred că acceptul Statelor Unite ar fi fost dat de actualul președinte al Statelor Unite, fără să fi avut o discuție și cu președintele ales. Să lăsăm totuși la nivelul lor să aibă aceste discuții. Normal că România este îngrijorată, lucru pe care l-am și transmis, pentru că avem cea mai lungă graniță terestră cu Ucraina. Avem securitatea Mării Negre atât de importantă pentru noi, dar și pentru economia europeană și mondială. 10% din comerț este în tranzit prin Marea Neagră. Cu adevărat, am avut o discuție mai aplicată, geostrategică în acest moment, cum se văd lucrurile din punctul nostru de vedere. Nu am avut discuții aplicate despre discuțiile dintre secretarul general și președintele ales Donald Trump. Categoric, partenerul strategic al României, Statele Unite, vom continua discuțiile și eu nu cred în schimbări peste noapte strategice în acest moment.”

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

O persoană cu dizabilități, în ședința CGMB, Nicușor Dan nici nu s-a uitat la el: ”Domnule primar, vă uitați la mine, vă rog? Ăsta este respectul”

Facebook 25 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email O persoană cu dizabilități, în ședi…