Premierul Marcel Ciolacu s-a ”tatuat pe mână de Revelion că nu se măreşte TVA-ul. Într-un videoclip postat pe Tik Tok, Ciolacu își suflecă mâneca cămăşii, iar pe braţ se poate vedea mesajul „Nu se mărește TVA-ul!”.
Premierul Marcel Ciolacu a postat pe TikTok un filmuleț în care își arată un tatuaj făcut pe mâna stângă cu mesajul „Nu se mărește TVA-ul”. „Zis și făcut!” este titlul sub care e postat clipul.
În 28 octombrie 2024, în plină campanie electorală, premierul Ciolacu declara că nu se măreşte TVA-ul şi spunea că se va tatua pe mână cu acest mesaj. El mai declara că nu va creşte nici cota unică.
„Nu se măreşte TVA-ul. V-o spun: mă tatuez pe mână ‘Nu se măreşte TVA’. Nu creşte nicio cotă unică. Partea bună e că nu crește niciun TVA, nu voi repeta experiența Boc…care duce la inechitate socială.”, spunea Marcel Ciolacu. Premierul ad[uga atunci că niciun guvern nu va creşte TVA în situaţia în care măsura va avea un impact minim din punct de vedere al colectării la buget.
Premierul nu anunța însă nici alte creșteri de taxe.
Ordonanţa „trenuleţ” a iscat primul scandal în coaliţia de guvernare. Liberalii sunt nemulţumiţi de două dintre măsurile prevăzute în ordonanţă. Mai mult, ordonanţa ce aduce austeritate şi tăieri încalcă programul de guvernare.
Două dintre măsurile adoptate de Ministerul de Finanțe au stârnit nemulțumirea liberalilor. Este vorba despre măsura privind scăderea pragului la microîntreprinderi chiar de astăzi, de la 1 ianuarie, de la 500.000 euro la 250.000 euro. Mai mult, din 2026, va mai scădea odată pragul până la 100.000 euro. Spun liberalii că a fost o linie roșie pentru ei în campania electorală și s-au chinuit să o introducă inclusiv în programul de guvernare – apare în programul de guvernare la două capitole la Ministerul de Finanțe și la Ministerul Economiei și se prevede clar în program că nu va scădea pragul la micro-întreprindere.
Guvernul a adoptat însă ordonanța „trenuleț”, în care se prevede tocmai reducerea la jumătate a pragului, iar din 2026 o scădere și mai mult, până la 100.000 euro.
A doua măsură care i-a nemulțumit pe liberali se referă la creșterea impozitului pentru dividende de la 8% la 10% tot începând de astăzi, 1 ianuarie.
Liberalii spun că aceste două măsuri nu au fost discutate în coaliția de guvernare și că au apărut peste noapte în Guvern.
În acest context, liberalii spun că vor să aibă o discuție cu partenerii, cu social-democrații și cu cei din UDMR, în prima ședință a coaliției de guvernare.
Ordonanța ”trenuleț” care aduce măsuri de austeritate a fost publicată în Monitorul Oficial și se aplică de la 1 ianuarie. Schimbările pe care le aduce variază de la creșteri de taxe, taxe noi, eliminări de facilități fiscale la înghețarea salariilor bugetarilor și a pensiilor. O noutate o reprezintă modificarea salariului minim în sectorul agricol și industria alimentară. Însă o serie de magistrați speciali își păstrează privilegiile.
Ordonanța Trenuleţ (OUG 156/2024) a fost publicată în Monitorul oficial cu aproximativ 2 ore înainte de Anul Nou. Practic, măsurile se aplică în câteva ore. Câteva măsuri au dispărut, unele au fost modificate și au apărut altele noi, cum ar fi cele referitoare la salariile din construcții, agricultură și industria alimentară
Salariile bugetarilor nu vor crește în anul 2025 și vor fi înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024.
Și indemnizațiile pentru demnitari se mențin la nivelul lunii noiembrie 2024.
Primele și sporurile acordate bugetarilor se mențin de asemenea la nivelul lunii noiembrie 2024.
Pensiile din România nu vor crește, ci vor rămâne la nivelul din noiembrie 2024. Punctul de pensie rămâne la valoarea de 81 lei. Măsura se aplică și pensionarilor speciali din justiție, domeniul aeronautic, pensii militare etc.
Ordonanța prevede înghețarea alocațiilor pentru copii la valorile stabilite în 2024. Măsura oprește creșterea anuală bazată pe rata inflației din anul 2023, conform legii 61/1993, care ar fi adus o majorare de 10,4% în 2025.
”Art. X – În anul 2025 se mențin în plată la nivelul acordat/cuvenit pentru luna noiembrie 2024: […] l) alocațiile de stat pentru copii, reglementate de Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.
Ordonanţa Trenuleţ: ”Sunt înghețate angajările la stat, cu unele excepții”
De la 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea posturilor la stat prin concurs, cu excepția posturilor unice sau a posturilor pentru care au fost deja demarate concursuri, dar și pentru alte excepții.
Crește impozitul pe dividende
Impozitul pe dividende se majorează de la 8% la 10%.
”Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul”.
Scade pragul la microîntreprinderi
Pragul la microîntreprinderi scade la 250.000 euro în 2025 și la 100.000 de euro începând cu 1 ianuarie 2026. Pragul actual este de 500.000 de euro.
Ordonanţa Trenuleţ: ”Salariu minim mai mare în sectorul agricol și industria alimentară”
O noutate este că angajații din sectorul agricol și industria alimentară nu vor mai avea salariu minim diferențiat. De la 1 ianuarie 2025, salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi majorat de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 de lei, nivel la care este stabilit să crească și salariul minim brut pe economie. În prezent, în sectorul agricol salariul minim este de 3.436 lei.
Salariul minim în construcții va rămâne și de la 1 ianuarie la nivelul de 4.582 lei.
Rămâne facilitatea de 300 lei la salariul minin
Ordonanța prelungește facilitatea ce constă în 300 lei netaxabili, pentru cei plătiți cu salariul minim brut pe țară, pentru a acoperi și anul 2025.
Ordonanţa Trenuleţ: Dispar facilitățile în construcții, sectorul agricol și IT
Facilitățile fiscale acordate angajaților din agricultură, IT și construcții se elimină complet, conform cerințelor din PNRR privind sistemul fiscal.
Astfel, se abrogă inclusiv excepția de la contribuțiile virate în Pilonul II de pensii private obligatorii. Drept urmare, aproape 1 milion de salariați revin cu contribuțiile lunare la Pilonul II.
Angajatorii urmează astfel să le rețină angajaților și să vireze integral cota de CAS de 25%, din care 4,75% merg în conturile personale din Pilonul II ale salariaților, dar și impozitul de 10%.
”(5) Calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum şi de către instituţiile prevăzute la art. 136 lit. d) – f) se realizează prin aplicarea cotei prevăzute la art. 138 lit. a) asupra bazelor lunare de calcul prevăzute la art. 139, art. 143 – 145, după caz, în care nu se includ veniturile prevăzute la art. 141 şi 142.”
Scade valoarea voucherelor de vacanță
Valoarea voucherelor de vacanță scade la 800 de lei, în anul 2025. Beneficiarii vor trebui să facă o co-plată până la suma de 1.600 lei.
Taxa pe stâlp va fi reintrodusă, dar la nivelul de 1%
Guvernul reintroduce celebra ”taxă pe stâlp” din Guvernul Ponta, însă a modificat la 1% cota acesteia, de la propunerea anterioară de 1,5%.
Astfel, se introduce un impozit suplimentar pentru construcțiile considerate speciale, de 1%, aplicabil cu data de 31 decembrie 2024. Aceste construcții includ centralele hidroelectrice, centralele termoelectrice, centralele nuclearo-electrice, stațiile și posturile de transformare, stațiile de conexiuni electrice, sondele de țiței, sondele de gaze naturale, sondele de sare, dar și altele.
Guvernul Ciolacu reintroduce astfel celebra ”taxă pe stâlp” inventată de guvernul Ponta în 2014 și care fusese eliminată în 2017.
Ordonanţa Trenuleţ: Specialii din justiție își păstrează privilegiile
Circa 300 de magistrați vor putea să primească în continuare diurne uriașe de 2% pe zi din salariul lor brut, ajungând astfel la venituri anuale de sute de mii de lei.
Guvernul a modificat proiectul de ordonanță a austerității pentru a pastra privilegiile unor magistrați, așa cum spuneau pentru G4Media surse guvernamentale.
Modificarea vine după ce versiunea mai dură a OUG de duminică a provocat mare nervozitate în rândul membrilor CSM.
Limite la călătorii gratuite cu metroul pentru pensionari
Ordonanța limitează la 6 călătoriile gratuite cu trenul pentru pensionari și angajații companiilor din cadrul Ministerului Transporturilor.
Limite la călătorii reduse cu trenul pentru studenți
Studenții vor beneficia de reducere de 90% din biletul de tren doar pentru călătoriile între localitatea de domiciliu și orașul unde are sediul facultatea. Anterior, ei beneficiau de reducere pentru orice călătorie, indiferent de plecare sau destinație.
Ordonanţa Trenuleţ: ”Subvenția pentru partide se reduce”
În anul 2025, subvenția alocată partidelor se reduce cu 25% față de nivelul acordat în 2024.
Scad alocările pentru Anghel Saligny
Scad sumele alocate pentru programul de investiții locale Anghel Saligny la maxim 50% din valoarea din 2024.
@marcel_ciolacu Zis și făcut! 😎 #marcelciolacu #psd #romania #emotii #tva ♬ original sound – Digi24.ro