
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ajuns vineri dimineţă cu circ, scandal, îmbrânceli și huiduieli, la Directia Nationala Anticoruptie. Demnitarul este audiat in calitate de martor in dosarul predecesorului său, Adrian Chesnoiu, acuzat că ar fi aranjat concursuri pentru ocuparea unor posturi importante la directiile de agricultura judetene. Numele lui Daea ar apărea mentionat în discutiile interceptate de procurori.
Petre Daea a ajuns la DNA unde a fost audiat în calitate de martor în dosarul fostului ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu. Petre Daea nu a dorit să dea nicio declarație în fața jurnaliștilor care l-au aşteptat în faţa sediului DNA.
S-a rezumt să spună în mod decent și firesc: ”am venit în calitate de martor, depun mărturie”.
Petre Daea a ajuns în faţa procurorilor anticorupţie ca să dea explicaţii în calitate de martor, în dosarul predecesorului său, Adrian Chesnoiu.
Numele lui Petre Daea apare în documentele din dosarul fostului ministru al Agriculturii, acuzat că ar fi aranjat un concurs de numire la direcțiile agricole din țară.
„Am venit în calitate de martor. Depun mărturie„, a declarat ministrul Daea, vineri, la intrarea la DNA.
Daea este audiat. după ce numele său a apărut în dosarul predecesorului său, Adrian Chesnoiu, care a fost pus sub acuzare că ar fi aranjat un concurs de numire la direcțiile agricole din țară.
Ministrul agriculturii a fost citat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, iar într-una dintre interceptările procurorilor, Adrian Chesnoiu îi cere unui membru al comisiei să-l ajute pe un cunoscut al lui Petre Daia.
Întrebat, însă, săptămâna trecută despre acest aspect, Petre Daia evitat să răspundă și a spus doar că „aici nu dau niciun fel de răspuns. Să lăsăm justiția acolo unde e„.
Petrea Daea a fost huiduit de protestatari, vineri, la ieşirea de la DNA, după ce a dat declaraţii timp de aproximativ o oră.
El le-a spus celor care scandau împotriva lui: „Ne vedem în câmp, la treburile ţării„.
Chesnoiu, deputat PSD de Olt şi ministru al Agriculturii la acea vreme, pe care procurorii îl acuză de abuz în serviciu pentru o presupusă trucare a unor concursuri de angajare.
Plenul Camerei Deputaţilor a avizat, în 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunităţii lui Adrian Chesnoiu.
Procurorii au anunţat, luni, că au început urmărirea penală pe numele fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
El este cercetat pentru instigare și abuz în serviciu, potrivit DNA. Chesnoiu este acuzat cu privire la presupuse intervenții ale ministrului în cadrul unor concursuri de angajare.
„Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei„, se precizează în comunicat.
Procurorii DNA Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de Adrian Chesnoiu, în prezent deputat PSD, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni) și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Adrian Chesnoiu a ajuns săptămâna trecută la DNA. La intrarea în sediul Directiei Nationale Anticoruptie Timisoara, Chesnoiul le-a spus jurnaliştilor ca nu vrea sa dea nicio declaratie pana la finalizarea anchetei pentru ca ”nu sunt adeptul justitiei televizate”.
În ordonanța procurorilor se arată că ”în perioada 09 februarie 11 aprilie 2022, suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective”, se arată într-un comunicat DNA.
Procurorii DNA susţin că ”la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”.
