Acasă Revoltător Cei doi polițști din Iași, care au avut impertinența să îl oprească în trafic pe fostul procuror șef DIICOT, Horodniceanu, anchetați de superiori

Cei doi polițști din Iași, care au avut impertinența să îl oprească în trafic pe fostul procuror șef DIICOT, Horodniceanu, anchetați de superiori

0
0
656

Aagenţii de Poliţie care au îndrăznit să-l deranjeze pe baronul de la CSM, Daniel Horodniceanu, au fost chemaţi să dea explicaţii în fața superiorilor de la Control Intern.

Cei doi poliţişti din Iaşi care nu s-au lăsat intimidaţi de Daniel Horodniceanu sunt anchetaţi de superiori. Aceştia au fost chemaţi la departamentul Control Intern unde au dat explicaţii superiorilor despre incidentul cu fostul şef al DIICOT.

După incidentul în care este implicat fostul șef al DIICOT, superiorii celor doi agenți au deschis o anchetă internă și vor să afle dacă aceștia au acționat sau nu conform funcției pe care o au. Polițiștii nu sunt cercetați disciplinar, ci sunt supuși, la nivel intern, unor verificări.

Imaginile surprinse în momentul incidentului au fost de asemenea analizate și urmează să se stabilească modul în care acestea au ajuns în spațiul public.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul lui Daniel Horodniceanu pentru a stabili dacă există vreo abatere disciplinară.

Daniel Horodniceanu, fostul procuror şef DIICOT se ascunde de presă. Aceasta a venit la şedinta secţiei de procurori a CSM, dar a evitat să vorbească cu jurnaliştii după episodul în care a încercat să intimideze polițiștii de la rutieră.

Cei doi agenţi, Petru D. şi Tudor L. au acum de explicat modul în care au reacţionat atunci când l-au oprit pe procuror.

Astfel de poliţişti ar trebui apreciaţi de superiori şi nu cercetaţi disciplinar pentru că datorită lor atitudinea unor astfel de magistraţi ar putea să dispară.

O eventuală sancţiune aplicată celor doi polititi ar stârni cel mai probabil un val de revoltă împotriva opiniei publice. Astfel de poliţişti care au curaj să aplice legea indiferent de funcţia pe care o are cel din faţa lor ar trebui felicitaţi, nu sancţionaţi.

Fostul șef DIICOT Daniel Horodniceanu a avut un dialog în contradictoriu cu polițiștii care l-au oprit în județul Iași pentru un control de rutină, potrivit unei filmări. Deranjat de faptul că i s-au cerut actele la control, Horodniceanu le atrage atenția agenților că el a condus structura de combatere a crimei organizate și că toți polițiștii din județ îl cunosc.

În urma apariției înregistrării video în care domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost oprit pentru control de către un echipaj de poliție, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare și va efectua verificări pentru a clarifica circumstanțele incidentului și a evalua comportamentul magistratului în timpul interacțiunii cu echipajul de poliție.”, arată Inspecția Judiciară.

Între timp, Inspecţia Judiciară analizează imaginile de la incident şi verifică dacă sunt îndeplinite circumstanţele pentru începerea anchetei.

Cred că se și poate constata faptul că tocmai domnul Horodniceanu urmărea mașina de poliție și a depășit-o. Cu alte cuvinte, nu poliția l-a urmărit pe domnul Horodnicianu, ci domnul Horodnicianu era în spatele mașinii de poliție și a efectuat acea manevră fără a o semnaliza. Deci nu se pune problema de un astfel de scenariu sub nicio formă„, a spus el, referitor la faptul că Daniel Horodniceanu acuză o scenetă bine pusă la punct.

Potrivit lui Andreica, în momentul în care polițiștii au folosit semnalele acustice și luminoase, Horodniceanu a frânat brusc în fața mașinii de poliție, a coborât înaintea polițiștilor şi i-a luat la rost pentru faptul că a fost oprit.

De la acel moment este pornită înregistrarea pe telefon mobil. Sigur s-a încercat folosirea și bodycam-ului, dar nu există înregistrare pe el din cauza defecțiunii. Iar ulterior sunt două pasaje care înregistrează întreaga interacțiune cu domnul Horodniceanu de la momentul în care îl legitimează și acesta într-un final după ce îşi flutură legitimația de procuror prezintă și actele de identitate„, a mai spus Andreica.

Vă amintim că duminică au apărut în spațiul public imaginile în care Daniel Horodniceanu încerca să intimideze polițiștii care l-au oprit. Vicepreședintele CSM a transmis că imaginile sunt prelucrate tocmai pentru a-i strica imaginea.

Nu este prima oară când fostul șef DIICOT are probleme cu polițiștii.

În urmă cu 9 luni el a fost prins în timp ce conducea cu 169km/h, într-o zonă în care viteza legală era de 100 km/h. I s-a suspendat atunci permisul de conducere pentru 90 de zile, însă a făcut contestație.

În primă instanță, judecătorii le-au dat câștig de cauză polițiștilor, însă Daniel Horodniceanu a făcut apel.

O anchetă internă a fost deschisă la Poliția din Iași după scandalul în care este implicat vicepreședintele CSM Daniel Horodniceanu. Anchetatorii vor să afle cum au ajuns publice imaginile în care acesta îi amenință pe polițiști.

Ancheta a fost deschisă la IPJ Iași, pentru a se vedea cum au ajuns imaginile în care este surprins Horodniceanu în spațiul public.

Este verificat, de asemenea, dacă imaginile au fost filmate cu camera de corp a polițistului sau cu un telefon mobil.

Nu este singura anchetă în acest caz. Și Inspecția Judiciară, organul abilitat să cerceteze abaterile disciplinare săvârşite de judecători şi procurori, s-a sesizat în urma apariției imaginilor.

În urma apariției înregistrării video în care domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost oprit pentru control de către un echipaj de poliție, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare și va efectua verificări pentru a clarifica circumstanțele incidentului și a evalua comportamentul magistratului în timpul interacțiunii cu echipajul de poliție”, se arată într-un comunicat transmis luni de Inspecția Judiciară.

Potrivit Codului Deontologic al judecătorilor și procurorilor, postat pe site-ul Inspecției Judiciare, ”judecătorii şi procurorii sunt datori să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în funcţie şi în societate”.

Într-o înregistrare video apărută în spaţiul public, Horodniceanu i-a întrebat pe poliţiştii care l-au oprit în trafic dacă ştiu cine este şi i-a ameninţat că îi va contacta pe superiorii lor de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

După apariţia filmării în spaţiul public, Daniel Horodniceanu a spus că nu a încălcat nicio normă rutieră şi că întreaga situaţie ar fi fost pusă la punct de cei doi poliţişti care îl cunoşteau. El a spus că a avut reacţia respectivă întrucât cei doi poliţişti s-ar fi prefăcut că nu ştiu cine este interlocutorul lor.

În filmarea apărută în spațiul public, Daniel Horodniceanu se arată clar deranjat că a fost oprit de polițiști și că aceștia nu știu cine este el. În momentul în care unul dintre poliţişti a răspuns că nu îl cunoaşte, Daniel Horodniceanu i-a menţionat că a condus DIICOT şi este cunoscut de toţi poliţiştii din judeţ.

”Sunt procuror-şef Daniel Horodniceanu de la Crimă Organizată. Nu mă cunoaşteţi?”, a spus actualul vicepreşedinte al CSM.

”Nu vă cunosc”, a venit replica agentului de poliţie.

”Dar de ce nu mă cunoaşteţi oare? Dar de unde sunteţi dumneavoastră, de la Vaslui sau de la Iaşi?”, a întrebat Daniel Horodniceanu, moment în care unul dintre agenţii de poliţie îşi declină identitatea şi precizează că este de la Secţia 1 Poliţie Rurală.

În aceeaşi filmare este surprins momentul în care vicepreşedintelui CSM îi sunt solicitate actele de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al maşinii şi poliţa de asigurare.

”Eu am să vă dau legitimaţia mea de procuror şi am să vă mai întreb o dată de ce m-aţi oprit?”, a continuat Horodniceanu, potrivit înregistrării.

Agentul de poliţie îi răspunde că a fost oprit pentru că nu a păstrat distanţa regulamentară în trafic, a făcut o depăşire fără a semnaliza corespunzător şi rula cu o viteză mai mare decât prevederile legale.

Poliţistul i-a transmis că nu îl amendează, ci doar i-a solicitat actele pentru că a dorit să îi atragă atenţia la greşelile din trafic.

”Vă rog să îmi mai spuneţi o dată cum vă numiţi”, a continuat Horodniceanu, în timp ce îi înmâna o parte dintre documentele solicitate.

”Sunteţi scrupuloşi la datorie. (…) Vă faceţi treaba pe strada principală dintr-un sat? (…) Am să vorbesc cu şeful IPJ, domnul Gîtlan”, a adăugat Daniel Horodniceanu. Ulterior, el le-a comunicat poliţiştilor că este procuror de 25 de ani, iar în 2016 a vorbit cu fostul ministru Gabriel Oprea pentru majorarea salariilor poliţiştilor cu 15%.

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător
Comments are closed.

Vezi Și

Ofticată că a fost scoasă de pe lista prezidențialelor, Șoșoacă a transmis live din cabina de vot și a făcut circ în secție: ”Blestemați să fiți tot sistemul”

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ofticată că a fost scoasă de pe list…