![](https://www.criticmedia.ro/wp-content/uploads/2025/02/calin-si-cristela-georgescu-in-ziua-boicotului-vizita-regizata-de-imagine-in-piata-goala-850x491.jpg)
Călin și Cristela Georgescu, în ziua ”boicotului”, vizită regizată de imagine în piața goală, cu alai de televiziune, gărzi de corp, limuzină și șofer la ”Nea Aurică”.
Călin Georgescu și soția sa au mers, luni, să facă cumpărături într-o piață din Capitală, de unde au plecat cu o mașină Renault Arkana, cu gărzi de corp și cu șofer, care a pus cumpărăturile în portbagaj.
Familia Georgescu a cumpărat salată, roșii, ceapă verde, precum și suc de roșii și de mere.
”Rezultatul este ca lumea să conștientizeze că produsul românesc este cel mai bun. Mai ales, dincolo de sănătate, e vorba și de partea economică, pentru că banul trebuie să circule în interiorul granițelor țării, nu să iasă afară”, a spus Călin Georgescu.
Fostul candidat prorus la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, a mers demonstrativ la piață în ziua în care a cerut boicotarea supermarketurilor și hipermarketurilor. Și el, și soția sa au avut la ei coșulețe în care să-și pună cumpărăturile, dar șoferul a fost cel care a băgat produsele în portbagaj.
Vizita lui Călin Georgescu în piața 16 februarie din nordul Bucureștiului pare o acțiune electorală: fostul candidat a fost însoțit de soția sa, dar a avut și pază, iar în incinta pieței a fost așteptat de un reporter de televiziune.
Cristela Georgescu a spus că au cumpărat legume, ca să gătească ”fasolică la cuptor” și salată. Ei au plecat de la piață cu o mașină cu șofer, care le-a pus cumpărăturile în portbagaj.
”N-au cum să crească bananele și portocalele în România, dar restul pot”, a spus Călin Georgescu, argumentând că trebuie cumpărate produse locale pentru ca ”banii să circule în țară”.
Cristela Georgescu a spus că, atunci când nu locuiau în țară, le era dor de ”ceapa și usturoiul românesc și de pătrunjel fără de care nicio mâncare nu are gust”. ”De asta ne era cel mai dor și astea erau cele mai traficate.”
Georgescu a cerut românilor să boicoteze astăzi supermarketurile, motivându-și apelul cu afirmații false. El a ales ziua de luni invocând motive religioase, dar aceasta este o zi în care de obicei merg mai puțini oameni la hipermarketuri.
”Cam asta este cu aceste magazine cărora le plângem de mile că le boicotăm. Stați liniștiți, oricum declară profit zero. Deci în condițiile astea nu cred că le afectăm existența. Ați venit în România să faceți afaceri? Atunci plătiți corect impozitele”, a susținut Georgescu.
Datele oficiale îl contrazic însă. Rapoartele financiare ale firmelor înregistrate în România sunt publice și oricine le caută poate afla că marile lanțuri de supermaketuri și hipermarketuri au raportat, în 2023, venituri de aproximativ 3,5 miliarde de lei. Informațiile din 2024 încă nu sunt disponibile.
Datele din aplicația specializată Termene.ro arată că Lidl a avut cel mai mare profit. Lanțul german are în România 11.300 de angajați și a avut un profit net de peste un miliard de lei. Pe locul al doilea se află Kaufland, cu 865 de milioane de lei, și care are cei mai mulți angajați – 14.300.
Urmează Carrefour, cu 249 de milioane de lei profit. În continuare, Penny, Mega Image și Auchan au avut și ele profituri nete între 244 și 86 de milioane de lei, profituri pentru care companiile plătesc impozit.
Cu pierderi de peste 200 de milioane de lei apare Profi. Acesta este preluat de Mega Image, într-o tranzacție de 1,3 miliarde de euro care se va încheia anul acesta.
Cele 7 mari companii enumerate au peste 69.000 de angajați români.
Tot Călin Georgescu susține în declarațiile sale că nu există produse românești la raft în marile lanțuri de magazine. Și în acest caz e vorba despre o dezinformare. În realitate, 70% dintre produsele pe care le găsim la raft sunt românești, realizate de procesatori români, spune ministrul Agriculturii, care precizează că o săptămână de boicot ar însemna falimentul procesatorilor români.
Autointitulat mason, Nicolae Cristescu a fost pus sub acuzare de DIICOT intr-un dosar de crima organizata alaturi de temutul interlop, Petre Geamanu.
Anterior, el a fost actionar cu procent foarte mic la clubul de fotbal Rapid Bucuresti.
Călin Georgescu îi cere lui ”nenea Aurică”, așa cum îl numește. produse precum mere, suc de roșii sau pătrunjel.
Nenea Aurel, prezentat de Călin și Cristela Georgescu drept comerciantul român de la care cei doi cumpără regulat atunci când vin la piață, a fost surprins în timp ce recunoaște că momentul din 10 februarie a fost regizat.
Luni, 10 februarie, Călin Georgescu le-a cerut simpatizanților săi să boicoteze supermarketurile.
În dimineața aceleiași zile, acesta, alături de soția lui, Cristela, a apărut într-un material video, în timp ce ar face cumpărături dintr-o piață din București.
În primele minute din acest clip video apare și ”nenea Aurel”, un vânzător luat în brațe de Cristela.
Călin Georgescu îi cere lui ”nenea Aurică”, așa cum îl numește, produse precum mere, suc de roșii sau pătrunjel.
Cristela plusează, ulterior, și subliniază că ”usturoiul de la nenea Aurel” este preferat de copiii familiei Georgescu.
Din discuția dintre persoana care a filmat și ”nea Aurel” reiese că vânzătorul ar fi discutat încă de duminică seară cu Călin Georgescu pentru a aranja vizita de luni.
”Persoană: Auzi, bre, ăsta e prețul discutat cu domn președinte? Să nu modifici ceva (…) Nea Aurel: I-am spus de aseară (…) Ăsta e prețul, acolo e 7 lei, eu dau cu cinci lei”
În același clip video, ”nea Aurel” menționează că și-a sunat un prieten, la rândul lui comerciant în piață, la scurt timp după ce l-a sunat Călin Georgescu.
Consumatorii din România au fost îndemnaţi să boicoteze supermarketurile luni în semn de protest faţă de scumpirea produselor alimentare, după un boicot care a lăsat pustii magazinele din Croaţia la sfârşitul lui ianuarie, iar Bulgaria urmează să le boicoteze joi, în contextul în care cele două ţări din Europa de Est înregistrează cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană (UE).
Reprezentantul extemei drepte aflată în plină ascensiune, a lansat acest protest în România. ”Asemenea creşteri ale preţurilor sunt inacceptabile”, declara săptămâna trecută, într-o înregistrare video, pe Facebook, fostul candidat la preşedinţie Călin Georgescu, care s-a clasat primul – în pofida tuturor aşteptărilor – în primul tur al scrutinului preşedinţial în noiembrie, anulat în urma urnor suspeiciuni cu privire la amestecul Rusiei în campania electroală.
Inflaţia, legată în opinia economiştilor de datoria mare şi de lentoarea reformelor într-o ţară coruptă – a scăzut la 5,5% în 2024, după ce a atins un vârf de 14% în 2022. Această situaţie a alimentat votul în favoarea unor partide de extremă dreapta în alegerile recente.
În total, trei formaţiuni suveraniste au obţinut în alegerile legislative de la începutul lui decembrie o treime dintre sufragii – de trei ori mai mult decât obţinea în alegerile din 2020 AUR, singurul dintre ele aflat în cursă atunci. Liderul acestei formaţiuni, George Simion, s-a alăturat apelului la boicot.
”La 10 februarie, eu mă unesc cu românii care spuns «ajunge» abuzurilor marilor lanţuri” comerciale, a declarat el, denunţând „profiturile uriaşe” ale mărcilor străine.
Nicio cifră nu este disponibilă în acest stadiu în vederea evaluării sau nu a acestei iniţiative. În Croaţia, boicotul s-a tradus, la sfârşitul lui ianuarie, într-o scădere puternică a vânzărilor. Alte ţări din Balcani i-au urmat exemplul.
Pe reţele de socializare, navigatorii pe Internet au îndemnat la dejucarea apelului „părţilor izolaţioniste”, de extremă dreapta, şi îi încurajează pe alegători să-şi facă cumpărăturile cu steaguri europene în mână.
![](https://www.criticmedia.ro/wp-content/uploads/2025/02/calin-si-cristela-georgescu-in-ziua-boicotului-vizita-regizata-de-imagine-in-piata-goala.jpg)