Acasă Economie Bizarul ”liberal” Boloș, vrea militarizarea inspectorilor ANAF: ”Da, vor avea arme, cei care fac fapte de evaziune fiscală să-i știe de frică”

Bizarul ”liberal” Boloș, vrea militarizarea inspectorilor ANAF: ”Da, vor avea arme, cei care fac fapte de evaziune fiscală să-i știe de frică”

0
0
346

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL, a anunțat că inspectorii ANAF vor fi înarmați pentru a face față provocărilor din timpul controalelor. De asemenea, se vor constitui structuri teritoriale județene și se vor face suplimentări de personal.

Ministrul a explicat apoi că, la acest moment, ANAF funcționează la nivel de regiune, ceea ce înseamnă că inspectorii pierd mult timp pe drum până ajung să verifice presupusele fapte de evaziune fiscală. Prin reorganizarea în servicii teritoriale județene, inspectorii nu vor mai pierde atât timp pe drumuri.

Oficialul ia în calcul situațiile periculoase în care inspectorii vor trebui să se protejeze. Și alte state au această practică.

Ministrul Finanțelor spune că inspectorii antifraudă ar trebui să aibă o armă pentru a se apăra, dacă este cazul, dar și pentru a-i descuraja pe infractori.

”Avem această noutate pentru militarizarea inspectorilor ANAF. Trebuie să spun că noutatea nu este doar asta, legată de militarizare și de această posibilitate pe care o vor avea legală de port armă, inclusiv de protecție in timpul serviciului, ci structurile teritoriale județene, să știe evazioniștii că activitatea economică ilicită va fi cu data aprobării ordonanței de urgență urmărită de aceste servicii teritoriale județene. Până acum funcționam la nivelul regiunii.

Dacă se întâmpla o faptă de evaziune fiscală într-un județ care era parte din regiune trebuiau să meargă inspectorii două, trei ore pe drum, mai stăteau acolo o oră, se termina programul de muncă și mare parte din timpul alocat pentru combaterea activităților economice ilicite era pierdut pe drumuri și din punctul meu de vedere era o ineficiență care făcea ca activitatea economică ilicită să prindă contur și să fie una căreia de-abia îi facem față”, a explicat Boloș.

Ministrul a mai explicat că prin aceste măsuri vrea ca statutul inspectorilor să fie întărit, dar să fie și consolidată capacitatea instituțională a acestei direcții.

”Ei intervin în aceste controale inopinate pe care le fac și trebuie să confiște marfa cu origine ilicită și nu reacționează tocmai potrivit cei care se află în astfel de situații, dar, pe de altă parte, vrem să le întărim și să le consolidăm statulul pe care îl au inspectorii, să consolidăm capacitatea instituțională a acestei direcții generale, care este foarte importantă pentru ANAF”, a mai afirmat Boloș.

Întrebat dacă se vor face angajări, Boloș a explicat că „nu au fost structuri teritoriale județene până acum și că ar trebui să avem aceste suplimentări de personal”.

”Nu am avut structuri teritoriale județene până acum, deci nu am avut la nivelul județelor inspecții și e nevoie de oameni la nivelul județelor și presupune să avem aceste suplimentări de personal, dar nu de dragul de a sta la birou din nou funcționari, ci de o activitate de teren. Trebuie să aibă mijloace, inclusiv auto, de transport specifice, pentru a putea avea autoturismele de intervenție pentru a-și face treaba și nu sunt adeptul ca acest tip de activitate să o facem din birou și de la nivel regional, ci trebuie să aibă toate mijloacele la îndemână pentru a avea eficiență în combaterea activităților economice ilicute, pentru combaterea evaziunii fiscale și să știe de frica contribuabilii care săvârșesc fapte de evaziune fiscală.

Ei sunt competitori nelegitimi ai celor care își văd de treabă și sunt cinstiți. Treaba noastră e de a descoperi aceste activități economice ilicite și de a le pune capăt, pentru a avea odată o imagine cât mai clară asupra potențialului de încasare pe care îl are bugetul de stat”, a conchis Marcel Boloș.

Întrebat dacă se vor face angajări la ANAF, ministrul Finanțelor a răspuns: ”E nevoie de oameni la nivelul județelor și presupune să avem aceste suplimentări de personal, dar nu de dragul de a sta la birou din nou funcționari, ci de o activitate de teren. Trebuie să aibă mijloace, inclusiv auto, de transport specifice, pentru a putea avea autoturismele de intervenție pentru a-și face treaba și nu sunt adeptul ca acest tip de activitate să o facem din birou”.

”În momentul în care confiscă anumite bunuri, pentru că ele provin din activități economice ilicite, atunci se pot produce anumite situații neplăcute. Gândiți-vă la situația în care trebuie confiscat un bun și reacția pe care o poate avea proprietarul din perspectiva relației cu inspectorul antifraudă”.

”Dotarea cu armament a inspectorilor antifraudă este prevăzută de legislație încă din 2013, însă nu a fost pusă în practică. Măsura va putea fi aplicată odată cu reorganizarea ANAF, prin care se vor înființa structuri teritoriale județene care să se ocupe de astfel situații. Acum, procedura se derulează prin intermediul celor 8 direcții regionale, adică inspectorii se ocupă de mai multe județe.

Specialiștii fiscali spun că altele ar trebui să fie prioritățile ANAF în lupta cu evazioniștii.” a spus Boloș.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

O persoană cu dizabilități, în ședința CGMB, Nicușor Dan nici nu s-a uitat la el: ”Domnule primar, vă uitați la mine, vă rog? Ăsta este respectul”

Facebook 25 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email O persoană cu dizabilități, în ședi…