Acasă Război Un amistițiu de fațadă, Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de atacuri masive în ziua de Paşte, Zelenski cere o prelungire de ”30 de zile”

Un amistițiu de fațadă, Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de atacuri masive în ziua de Paşte, Zelenski cere o prelungire de ”30 de zile”

0
0
10

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de atacuri în ziua de Paşte. Fiecare dintre armate susţine că a respectat armistiţiul

Rusia susţine că forţele sale armate au „respins” atacuri ucrainene lansate în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în ciuda armistiţiului de Paşte decretat de preşedintele Vladimir Putin şi acceptat de Kiev. De partea cealaltă, Zelenski spune că Rusia a lansat 26 de atacuri de la miezul nopţii şi până duminică la prânz.

Conform unui anunţ de duminică al Ministerului rus al Apărării, unităţile ucrainene au încercat în cursul nopţii să „atace poziţii ruseşti” în sectoarele Suha Balka şi Bagatir din regiunea estică Doneţk. „Aceste atacuri au fost respinse”, a adăugat ministerul. Autorităţile de la Moscova au raportat, de asemenea, atacuri ucrainene asupra regiunilor de frontieră ruse Briansk, Kursk şi Belgorod, în care au fost ucişi şi răniţi civili.

Ministerul rus al Apărării susţine că soldaţii săi „au respectat cu stricteţe încetarea focului”

Atunci când a anunţat un armistiţiu sâmbătă şi duminică de Paşte, preşedintele rus Vladimir Putin le-a ordonat totodată soldaţilor săi să se răzbune în cazul unei încălcări a încetării focului de către Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, de asemenea, că Ucraina va respecta armistiţiul, dar că armata sa va răspunde la orice atac. Duminică, Zelenski a acuzat forţele ruse de continuarea luptelor.

Ministerul rus al Apărării susţine că soldaţii săi „au respectat cu stricteţe încetarea focului şi au rămas pe linia frontului şi pe poziţiile pe care le-au ocupat anterior”. El a acuzat Ucraina că a bombardat poziţiile ruseşti de 444 de ori cu artileria şi de 900 de ori cu dronele.

Zelenski spune că Rusia şi-a intensificat atacurile, în ciuda armistiţiului de Paşte anunţat de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile duminică dimineaţă, în ciuda încetării focului de Paşte, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform Reuters. Zelenski a scris pe platforma X că Rusia a lansat 26 de atacuri de la miezul nopţii şi până duminică la prânz (09:00 GMT).

„Fie (preşedintele rus Vladimir) Putin nu are control deplin asupra armatei sale, fie situaţia dovedeşte că ruşii nu au nicio intenţie de a face o mişcare reală pentru a pune capăt războiului, şi sunt interesaţi doar de o acoperire favorabilă de PR”, se arată în postarea lui Zelenski.

Vladimir Putin nu a dat ordin pentru prelungirea armistițiului de 30 de ore de Paște, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului pentru agenția rusă de stat TASS. Dmitri Peskov a anunțat că armistițiul va înceta la miezul nopții viitoare. Precizările vin după ce președintele Ucrainei a cerut o extindere a încetării focului la 30 de zile pentru a da cu adevărat ”o șansă” păcii.

Zelenski vrea extinderea armistițiului anunțat de Putin: ”30 de zile ar putea da o șansă păcii”

Volodimir Zelenski a spus, sâmbătă seara, că dorește prelungirea încetării focului din Ucraina cu 30 de zile dacă Rusia reușește să mențină armistițiul complet, așa cum a promis, pe durata weekend-ului de Paște. Președintele Ucrainei a scris, într-o postare pe Facebook, că cele 30 de ore de încetare a focului anunțate de Vladimir Putin nu sunt suficiente pentru a consolida încrederea că Rusia își dorește într-adevăr o pace durabilă, în schimb 30 de zile de armistițiu vor dezvăluit ”adevăratele intenții” ale Federației Ruse.

Astfel, Ucraina propune extinderea încetării focului și după ziua de 20 aprilie. În cursul zilei de sâmbătă, într-un anunț-surpriză, Vladimir Putin a declarat că a ordonant un armistițiu unilateral de 30 de ore în Ucraina, începând cu ora 18.00. La ora 17.15, dronele rusești încă erau doborâte de pe cerul Ucrainei, anunța Volodimir Zelenski.

”Dacă Rusia este acum brusc pregătită să se angajeze cu adevărat într-un format de încetare totală și necondiționată a focului, Ucraina va acționa în consecință – reflectând acțiunile Rusiei. Tăcere ca răspuns la tăcere, atacuri defensive ca răspuns la atacuri. În cazul în care o încetare completă a focului se instalează cu adevărat, Ucraina propune extinderea acesteia dincolo de ziua de Paște, 20 aprilie. Aceasta este ceea ce va dezvălui adevăratele intenții ale Rusiei – pentru că 30 de ore sunt suficiente pentru a face titluri, dar nu și pentru măsuri reale de consolidare a încrederii. Treizeci de zile ar putea da o șansă păcii”, a scris Volodimir Zelenski.

Zelenski: ”Nu există nicio încredere în cuvintele care vin de la Moscova”

În cursul zilei de sâmbătă, într-un anunț-surpriză, Vladimir Putin a declarat că a ordonant un armistițiu unilateral de 30 de ore în Ucraina, începând cu ora 18.00. La ora 17.15, dronele rusești încă erau doborâte de pe cerul Ucrainei, anunța Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean a scris în aceași postare în care a cerut extinderea armistițiului că nu există ”nicio încredere în cuvintele care vin de la Moscova”.

”Deocamdată, conform rapoartelor comandantului suprem, operațiunile de asalt rusești continuă în mai multe sectoare de pe linia frontului, iar tirurile de artilerie rusești nu au încetat. Prin urmare, nu există nicio încredere în cuvintele care vin de la Moscova. Știm prea bine cum manipulează Moscova și suntem pregătiți pentru orice”, a mai precizat Zelenski.

Zelenski a subliniat că Kievul este pregătit să respecte încetarea focului dacă Rusia este sinceră în privința opririi atacurilor, dar va răspunde în consecință dacă Rusia va încălca armistițiul.
Rusia nu a suspendat toate operațiunile ofensive pe linia frontului, a adăugat Zelenski, citând rapoarte ale comandantului suprem Oleksandr Sîrski. Bombardamentele și atacurile continue subminează încrederea în afirmațiile Moscovei privind un armistițiu.

Întrebat duminică de jurnaliștii ruși dacă armistițiul va fi prelungit, Dmitri Peskov a spus că acesta expiră la miezul nopții viitoare.

”Nu există ordine noi”, a spus Dmitri Peskov.

Armistițiu unilateral de 30 de ore

În cursul zilei de sâmbătă, într-un anunț-surpriză, Vladimir Putin a declarat că a ordonant un armistițiu unilateral de 30 de ore în Ucraina, începând cu ora 18.00, până luni 21 aprilie, la ora 00.00 (ora Moscovei).

”Din considerente umanitare, astăzi, de la 18:00 [ora Moscovei] până la ora 00:00 [ora Moscovei], de duminică până luni, partea rusă declară un armistițiu de Paște. Ordon ca toate acțiunile militare să fie oprite în această perioadă”, a spus Vladimir Putin.

Anunțul președintelui rus a venit la în conferința de presă la care șeful Statului Major General Valeri Gherasimov a anunțat că Rusia a recucerit penultima localitate din regiunea Kursk, aflată încă sub controlul armatei ucrainene, încheind, astfel, aproape complet recucerirea acestui teritoriu care a fost ţinta unei ofensive ucrainene în vara anului 2024.

De asemenea, armistițiul anunțat de Putin a venit la scurt timp după ce SUA au transmis că sunt pregătite să înceteze eforturile de mediere în războiul Rusiei împotriva Ucrainei dacă oricare dintre părți ”îngreunează procesul”, relatează The Kyiv Independent.

Zelenski a cerut extinderea armistițiului

Volodimir Zelenski a spus, sâmbătă seara, că dorește prelungirea încetării focului din Ucraina cu 30 de zile dacă Rusia reușește să mențină armistițiul complet, așa cum a promis, pe durata weekend-ului de Paște.

Președintele Ucrainei a scris, într-o postare pe Facebook, că cele 30 de ore de încetare a focului anunțate de Vladimir Putin nu sunt suficiente pentru a consolida încrederea că Rusia își dorește într-adevăr o pace durabilă, în schimb 30 de zile de armistițiu vor dezvălui ”adevăratele intenții” ale Federației Ruse.

”Deocamdată, conform rapoartelor comandantului suprem, operațiunile de asalt rusești continuă în mai multe sectoare de pe linia frontului, iar tirurile de artilerie rusești nu au încetat. Prin urmare, nu există nicio încredere în cuvintele care vin de la Moscova. Știm prea bine cum manipulează Moscova și suntem pregătiți pentru orice”, a mai precizat Zelenski, după ce armistițiul anunțat de Putin intrase în vigoare.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că mimează o încetare a focului în timp ce continuă atacurile în Ucraina. Încearcă să creeze ”impresia” unei încetări a focului, a spus liderul de la Kiev, scrie BBC.

Potrivit lui Zelenski, în primele șase ore ale așa-numitului ”armistițiu de Paște” – decretat de președintele rus Vladimir Putin – armata rusă a efectuat 387 de bombardamente, a lansat 19 atacuri și a folosit drone de 290 de ori.

La rândul ei, Rusia a susținut că forţele sale armate au ”respins” atacuri ucrainene lansate în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în ciuda armistiţiului de Paşte, relatează Agerpres.

Conform unui anunţ de duminică al Ministerului rus al Apărării, unităţile ucrainene au încercat în cursul nopţii să ”atace poziţii ruseşti” în sectoarele Suha Balka şi Bagatir din regiunea estică Doneţk.

”Aceste atacuri au fost respinse”, a adăugat ministerul.

Autorităţile de la Moscova au raportat, de asemenea, atacuri ucrainene asupra regiunilor de frontieră ruse Briansk, Kursk şi Belgorod, în care au fost ucişi şi răniţi civili.

Zelenski îl acuză pe Putin că mimează un armistițiu și spune că, de fapt, rușii au bombardat de aproape 400 de ori în șase ore

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia că a mimat o încetare a focului în timp ce continuă atacurile în Ucraina. Încearcă să creeze ”impresia” unei încetări a focului, a spus liderul de la Kiev, scrie BBC. Potrivit lui Zelenski, în primele șase ore ale așa-numitului ”armistițiu de Paște” – decretat de președintele rus Vladimir Putin – armata rusă a efectuat 387 de bombardamente, a lansat 19 atacuri și a folosit drone de 290 de ori.

Sâmbătă, Putin a ordonat forțelor sale să ”oprească toate activitățile militare” în Ucraina pe durata armistițiului temporar, la care Kievul a anunțat că va adera. Trucea era programată să dureze 30 de ore, din 18:00, ora Moscovei (16:00 BST), sâmbătă, până la miezul nopții de duminică.

Ucraina a propus prelungirea armistițiului cu încă 30 de zile.

”Forțele de apărare ale Ucrainei vor acționa rațional – răspunzând simetric. Fiecare atac al Rusiei va fi întâmpinat cu un răspuns adecvat”, a promis președintele ucrainean.

Ucraina vrea armistițiu atâta vreme cât e respectat de Rusia

Ucraina rămâne pregătită să înceapă o încetare necondiționată a focului, în conformitate cu propunerea anterioară a Washingtonului privind un armistițiu de 30 de zile, imediat ce Rusia este de acord cu aceleași condiții, a afirmat președintele.

Anunțul lui Putin a venit la scurt timp după ce SUA au transmis că sunt pregătite să înceteze eforturile de mediere în războiul Rusiei împotriva Ucrainei dacă oricare dintre părți ”îngreunează procesul”, relatează The Kyiv Independent.

Un ofițer superior ucrainean ar fi declarat pentru serviciul rus al BBC că unitățile ucrainene au primit ordine să înceteze focul asupra pozițiilor rusești cu câteva minute după ce armistițiul de Paște urma să intre în vigoare. Soldaților li s-a ordonat, de asemenea, să documenteze orice încălcare a armistițiului de către Rusia și să răspundă cu foc dacă este necesar, a adăugat ofițerul.

Propunerea Moscovei privind un armistițiu de Paște vine după două atacuri sângeroase ale Rusiei asupra Ucrainei în timpul sărbătorilor ortodoxe. Un atac cu rachetă mortal asupra orașului Sumî în Duminica Floriilor a ucis 35 de persoane, iar un atac asupra orașului Harkiv în Vinerea Mare a ucis o persoană și a rănit 120.

Duminică dimineață, Zelenski a declarat că Moscova ”încearcă să creeze o impresie generală de încetare a focului, dar în unele zone nu renunță la tentativele de înaintare și de a provoca pierderi Ucrainei”.

Acuzând Rusia de acțiuni militare concrete, președintele ucrainean a adăugat că ”soldații noștri răspund peste tot așa cum merită inamicul, în funcție de circumstanțele specifice de luptă”.

Sâmbătă seara, la câteva ore după începerea armistițiului, Zelenski a transmis: ”Dacă Rusia este acum cu adevărat pregătită să adopte o încetare deplină și necondiționată, Ucraina va acționa în consecință – oglindind acțiunile Rusiei”. ”Acțiunile noastre sunt și vor fi simetrice. Propunerea pentru 30 de zile de tăcere totală și necondiționată rămâne valabilă – răspunsul trebuie să vină de la Moscova”, a scris Zelenski pe platforma X.

El a mai spus că Ucraina ar fi pregătită să extindă armistițiul și după 20 aprilie, referindu-se aparent la o propunere anterioară a SUA pentru un armistițiu de 30 de zile, pe care Ucraina o acceptase deja. Ca reacție la anunțul lui Putin, ministrul ucrainean de externe Andriy Sybiha a scris pe X: ”Putin face acum declarații despre așa-zisa sa disponibilitate pentru un armistițiu. 30 de ore în loc de 30 de zile”. ”Din păcate, avem un istoric lung de declarații ale lui care nu se potrivesc cu faptele. Știm că nu-i putem avea încredere în cuvinte și ne vom ghida după acțiuni, nu promisiuni”, a adăugat el.

Putin a anunțat armistițiul temporar în cadrul unei întâlniri cu șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov. ”Din considerente umanitare… partea rusă anunță o încetare a focului de Paște. Dispun oprirea tuturor activităților militare pe această perioadă”, i-a spus Putin lui Gherasimov. ”Presupunem că Ucraina ne va urma exemplul. În același timp, trupele noastre trebuie să fie pregătite să respingă eventuale încălcări ale armistițiului și provocări din partea inamicului.”

Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele sale vor respecta armistițiul atâta timp cât acesta va fi ”reciproc respectat” de către Ucraina.

”Acum este momentul ca Putin să demonstreze cu adevărat că este serios în privința păcii”

Nu este prima dată când se anunță brusc o pauză în lupte – o încercare similară de armistițiu în timpul Crăciunului ortodox, în ianuarie 2023, a eșuat după ce cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord.

Ca reacție la declarațiile lui Putin, un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe a declarat: ”Acum este momentul ca Putin să demonstreze cu adevărat că este serios în privința păcii, prin oprirea invaziei sale oribile și angajarea într-o încetare totală a focului, așa cum a cerut guvernul ucrainean – nu doar o pauză de o zi de Paște.”

Rusia a lansat o invazie la scară largă în Ucraina pe 24 februarie 2022. Se estimează că sute de mii de oameni – majoritatea soldați – au fost uciși sau răniți de ambele părți.

SUA au purtat discuții directe cu Rusia în încercarea de a pune capăt războiului, dar progresele au fost mici. Luna trecută, Moscova a respins o propunere de încetare totală și necondiționată a focului, agreată de SUA și Ucraina.

Vineri, președintele american Donald Trump a avertizat că Washingtonul ar putea ”renunța” la medierea negocierilor de pace dacă nu se înregistrează progrese rapide. El a făcut această declarație după ce secretarul de stat Marco Rubio a afirmat că SUA ”nu vor continua această inițiativă la nesfârșit”, întrucât ”are și alte priorități”.

”Trebuie să stabilim foarte curând – și vorbesc de câteva zile – dacă acest lucru este fezabil. Dacă nu, atunci vom merge mai departe”, a adăugat el.

Strategia reală din spatele deciziei bruște a lui Putin de a anunța un ”armistițiu” de Paște

Momentul, concizia plănuită, natura bruscă și unilaterală a anunțului – dacă aliații Ucrainei mai aveau nevoie de vreo dovadă a cinismului incredibil al Rusiei atunci când vine vorba de pace, anunțul unui armistițiu imediat de Paște reprezintă dovada perfectă.

Anunțul lui Putin a venit la mai puțin de 24 de ore de când șeful diplomației americane, Marco Rubio, și-a făcut publică frustrarea cu privire la procesul de negociere a păcii cu rușii, spunând explicit că SUA s-ar putea retrage dacă nu se ajunge la niciun compromis curând.

Declarația a fost dublată parțial de Donald Trump, care, în stilul său caracteristic, a bravat din nou în fața lui Putin, spunând că ”nimeni nu-l trage pe sfoară”.

Pentru susținătorii Rusiei, anunțul de sâmbătă al lui Putin a părut ca o respectare a cuvântului lui Trump, însă felul brusc în care a fost făcută declarația îi arată adevăratele intenții – va fi folosită, de fapt, de Putin pentru a promova din nou ideea falsă că Ucraina este cea care nu dorește pacea.

Pentru forțele ucrainene, oprirea bruscă a ostilităților la comanda lui Putin ar însemna un coșmar logistic. Unele poziții de pe linia frontului sunt în mijlocul unor confruntări dure la momentul când intră în vigoare ordinul, iar o încetare de o asemenea natură necesită pregătiri de zile întregi și discuții în prealabil.

Va fi dificil să se transmită informațiile corecte pe toată linia frontului pentru ca armistițiul să fie implementat corect, iar trupele să știe cum să raporteze sau cum să răspundă la încălcări. Chiar și felul în care ar trebui să acționeze la momentul încheierii armistițiului trebuia discutat cu mult înainte pentru ca această încetare a focului să fie funcțională.

Este posibil ca acest armistițiu să arate un moment rar de înțelegere mutuală în care ambele părți sunt capabile să se oprească din lupte pentru o perioadă scurtă. Cel mai probabil, însă, situația va fi complet pe invers – așa-zisul armistițiu va duce la confuzie și va fi încălcat rapid, atingându-și scopul real de a arăta că nu poți avea încredere în adversar.

Încă de sâmbătă după-amiază, după anunțul lui Putin, oficialii ucraineni au confirmat că rușii nu au oprit luptele și că loviturile au continuat pe toată linia frontului.

Rusia a mai făcut un anunț similar și în ianuarie 2023 – atunci, Kremlinul a susținut că implementează un armistițiu de o zi pentru a permite creștinilor ortodocși să sărbătorească Crăciunul – o decizie pe care Ucraina și aliații săi occidentali au perceput-o ca pe o pauză strategică pentru ca trupele invadatoare să se replieze.

Un armistițiu real necesită negocierea cu adversarul și pregătiri speciale și serioase pentru ca el să fie implementat corect.

Această decizie pe repede înainte pare să fie un nou artificiu al Rusiei menit să flateze Casa Albă a lui Trump și să-i arate președintelui american ”disponibilitatea” Rusiei de a se opri din luptă.

Cel mai probabil, ea va alimenta poziția pro-rusă a lui Donald Trump și va duce la situații problematice pe câmpul de luptă, unde Ucraina ar putea fi acuzată de SUA că încalcă un gest de bunăcredință al lui Putin.

Practic, o nouă farsă elaborată a regimului de la Kremlin, cunoscut pentru abilitatea sa de a crea astfel de situații. În final, acest scurt, teoretic și cel mai probabil doar retoric act de oprire temporară a războiului de trei ani va face mai mult rău rolului diplomației în încercarea de a obține pacea în Ucraina.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Trump vrea un armistițiu permanent, nu temporar, între Ucraina și Rusia, și este ”din ce în ce mai frustrat de liderii ambelor țări”, afirmă Casa Albă

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Trump vrea un armistițiu permanent, …