Acasă Război Ucrainenii au folosit arme occidentale pentru a lovi ținte din Rusia, ar fi distrus un sistem antiaerian S-300, cu HIMARS-uri americane

Ucrainenii au folosit arme occidentale pentru a lovi ținte din Rusia, ar fi distrus un sistem antiaerian S-300, cu HIMARS-uri americane

0
0
88

Ucrainenii au folosit arme occidentale pentru a lovi ținte strategice din Rusia, ar fi distrus un sistem antiaerian rusesc S-300, cu HIMARS-uri americane.

Forțele ucrainene folosesc tot mai mult sisteme americane HIMARS pentru a lovi în regiunea rusească Belgorod, după ce SUA au ridicat parțial restricțiile de folosire a armelor permiţând Ucrainei să lovească ținte militare din interiorul Rusiei, aproape de graniţa cu Harkov. În ultimele zile ucrainenii au folosit armament occidental pentru a distruge un sistem de rachete S-300 aflat pe teritoriul Rusiei.

Forțele ucrainene au lovit pe 1 sau 2 iunie o baterie rusească de apărare aeriană S-300/400 în regiunea Belgorod, cel mai probabil cu un sistem HIMARS, au confirmat experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank fondat cu sediul în Washington.

Imagini publicate online pe 3 iunie arată două lansatoare distruse și un post de comandă al unui sistem de apărare aeriană S-300/400 avariat pe un câmp, chiar la nord de orașul Belgorod. Deşi oficialii ucraineni nu au comentat încă cu multe detalii asupra atacului, bloggerii militari ruşi au scris că forțele ucrainene au folosit sisteme HIMARS furnizate de SUA.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk a confirmat atacul, fără a preciza ce arme au fost folosite. Aceasta a postat pe reţelele de socializare o fotografie cu presupusul sistem de rachete S-300 în flăcări pe împreună cum mesajul: „Arde frumos. Este un S-300 rusesc. Pe teritoriul rusesc. Primele zile după ce am primit permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul inamic”.

Analiştii de la ISW au geolocalizat sistemul de apărare antiaeriană S-300/400 la aproximativ 60 de km de linia frontului din regiunea Harkov și la peste 80 de km de orașul Harkov. Adică sistemul lovit se află în raza de acțiune a lansatoarelor HIMARS, dar depășește raza de acțiune a altor sisteme de lansare multiplă de rachete pe care forțele ucrainene le folosesc pentru atacuri în regiunea Belgorod, a evaluat ISW.

Experţii ISW au mai evaluat că ruşii vor continua cel mai probabil să spună că orice atac ucrainean de succes în regiunea Belgorod este efectuat cu sisteme americane HIMARS, indiferent de sistemul utilizat.

Biden nu le-a permis încă ucrainenilor să atace teritoriul Rusiei cu ATACMS

Administrația Biden nu le-a permis încă ucrainenilor să atace teritoriul Rusiei cu sistemele ATACMS (folosite doar în Crimeea), adică rachete ce au o rază de până la 300 de km, ci doar muniții cu rază scurtă.

SUA şi Germania au dat vineri undă verde Kievului să lanseze atacuri pe teritoriul rusesc cu arme furnizate de aceste ţări NATO, alăturându-se altor ţări aliate precum Marea Britanie, ţările baltice şi scandinave.

Cu toate acestea, ucrainenii trebuie să se limiteze la lovirea instalaţiilor militare de peste graniţă în dreptul regiunii Harkov şi nu pot utiliza în niciun caz rachete cu rază lungă de acţiune împotriva altor ţinte.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat Europa cu „consecinţe grave” dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să atace instalaţii militare în Rusia. Scopul permisiunii occidentale este de a opri ofensiva rusă în curs de desfăşurare în regiunea Harkov, unde Putin a declarat că încearcă să creeze o „zonă tampon” pentru a preveni atacurile ucrainenilor asupra regiunilor de frontieră ruseşti.

Conform unor experţi militari de la Kiev, la o distanţă de 30 km de frontiera cu Ucraina, în regiunea Belgorod, forţele ruse au concentrat multiple tipuri de armament de artilerie cu care atacă trupele ucrainene, lansând totodată bombe grele glisante asupra poziţiilor acestora.

Tocmai acest „scut de artilerie” şi-ar dori Kievul să lovească în primul rând, potrivit acestora. Regiunea Harkov este vizată aproape zilnic de forţele ruse, care au lansat pe 10 mai o ofensivă terestră în acest sector, cucerind între timp o serie de mici localităţi.

Ucrainenii revendică şi alte lovituri de succes

Ucrainenii au publicat luni imagini în care atacă cu drone kamikaze un convoi rusesc din regiunea rusă Kursk, lângă graniţa cu regiunea ucraineană Sumî. Canalul de Telegram „DeepState”, apropiat armatei ucrainene, scrie că grupul lovit cu drone ucrainene nu avea echipament greu și s-a oprit la 3 kilometri de granița cu Ucraina.

O altă filmare publicată pe 3 iunie de forțele speciale (SOF) ale Ucrainei arată distrugerea unei stații radar Kasta-2E2 cu o dronă kamikaze, undeva în apropiere de linia frontului. Acest model radar este considerat o piesă de armament de ultimă generație, capabilă să identifice ținte aeriene, inclusiv cele care zboară la altitudini foarte joase, scrie Ukrainska Pravda.

Rusia susţine că armata sa continuă să avanseze

De partea cealaltă trupele ruse continuă să avanseze în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în cadrul unei ofensive care a determinat mai multe state membre NATO, inclusiv SUA, să autorizeze Kievul să utilizeze armamentul furnizat de către acestea pentru a lovi ţinte pe teritoriul rus, a comunicat luni Ministerul rus al Apărării.

La rândul său Kievul a transmis că o persoană a fost ucisă, iar alte două rănite într-un atac rusesc cu rachete asupra regiunii Harkov, citându-l pe guvernatorul regiunii, potrivit AFP. Acest atac, aproape de miezul nopţii, a vizat localitatea Slobojanske, situată la sud-est de capitala regională Harkov şi a avariat mai multe case de locuit.

„Un bărbat a fost ucis, iar un alt bărbat şi o femeie au fost răniţi”, a indicat Oleg Sinegubov pe Telegram. În buletinul său de luni cu privire la evoluţiile de pe front, Ministerul rus al Apărării susţine că unităţile Grupării armate Sever (Nord) „au continuat să avanseze” între liniile inamice în regiunea Harkov.

Forţele ruse au respins cinci contraatacuri ale unor grupuri de asalt ucrainene în apropierea localităţilor Lipţî şi Vovceansk, detaliază acesta. Ministerul mai susţine că forţele sale au provocat pierderi în rândul a trei brigăzi ucrainene în apropierea localităţilor Neskucine, Graniv şi Konstantinovka (regiunea Doneţk).

Unităţile Grupării armate Zapad (Vest) „au ocupat poziţii mai avantajoase şi au provocat pierderi” la două brigăzi ucrainene în perimetrul localităţilor Zagaruikovka (regiunea Harkov) şi Stelmahovka (regiunea Lugansk).

Încarcă mai mult
Load More In Război

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…