Acasă Război Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru distrugerea barajului Kahovka, cine are de câștigat de pe urma distrugerii barajului din Herson

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru distrugerea barajului Kahovka, cine are de câștigat de pe urma distrugerii barajului din Herson

0
0
329

Un baraj uriaș din zona controlată de ruși din sudul Ucrainei a fost distrus, declanșând un potop de apă. Armata ucraineană a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul, în timp ce oficialii ruși au dat vina pe ucraineni.

În prezent, oamenii sunt evacuați din comunitățile din zonele învecinate, cu teama că orice inundație ar putea fi catastrofală.

Hidrocentrala Kahovka se află în orașul Nova Kahovka din regiunea Herson din Ucraina, aflată în prezent sub ocupație rusă.

A fost construit în epoca sovietică și este unul dintre cele șase baraje amplasate de-a lungul fluviului Nipru, care se întinde din nordul țării până la mare în sud.

Este imens și reține apă la fel ca Marele Lac Sărat din statul american Utah.

Imaginile care circulă pe rețelele de socializare în această dimineață arată o breșă masivă în baraj, cu apa deja inundând zona de război și în aval în direcția Herson.

Nu este încă clar cât de gravă este sau va fi inundația. Dar, în funcție de cât de mare este breșa, inundațiile ar putea fi devastatoare.

Autoritățile din Herson au avertizat locuitorii din părțile joase ale orașului să plece cât mai repede posibil și să caute adăpost pe un teren mai înalt.

Șeful regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat în această dimineață la televiziunea ucraineană că opt sate au fost deja inundate complet, urmând ca mai multe să fie inundate.

El a spus că autoritățile evacuează rezidenții cu autobuzul și trenul și 16.000 de persoane se aflau în ceea ce el a numit o ”zonă critică”.

Încă nu este clar ce a cauzat ruptura în baraj, dar armata ucraineană a acuzat Rusia că l-a aruncat în aer în mod deliberat. Acest lucru pare plauzibil, deoarece Moscova s-ar fi temut că forțele ucrainene ar folosi drumul de deasupra barajului pentru a duce trupele peste râu pe teritoriul controlat de forțele sale armate, ca parte a unei contraofensive.

Barajul este foarte important și servește mai multor scopuri.

Este un rezervor vast care furnizează apă pentru o serie de comunități în amonte, ceea ce înseamnă că ar putea afecta aprovizionarea oamenilor de acolo.

De asemenea, furnizează apă de răcire centralei nucleare de la Zaporojie, la aproximativ 257 de kilometri în amonte, care se află sub controlul Rusiei și se bazează pe baraj.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că nu există un risc imediat pentru siguranța nucleară, dar monitorizează situația.

Dar, pe lângă asta, barajul este un canal vital care transportă apa de la Nipru până în Crimeea ocupată de ruși, ceea ce înseamnă că sursele de apă de acolo sunt probabil afectate.

După ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, Ucraina a blocat un canal care transporta apă din Nova Kahovka, declanșând o criză de apă în peninsula.

Forțele ruse au redeschis canalul la scurt timp după invazia la scară largă de anul trecut. Dar fără baraj, scăderea nivelului apei ar putea periclita din nou curgerea apei de-a lungul canalului.

Rusia a desfășurat anterior mai multe atacuri asupra barajelor din toată Ucraina de la invazie, provocând inundații pe scară largă și întrerupând sursele de energie.

Generalului Mark Hertling: „Va afecta serios ofensiva ucraineană”.

Generalul Mark Hertling, fost comandant al forțelor americane din Europa, a oferit marți o reacție la cald după aruncarea în aer a barajului din Nova Kakhovka, afirmând că aceasta va avea repercusiuni majore asupra ofensivei ucrainene.

O parte a barajului Nova Kakhovka a fost distrus/a eșuat. Inundațiile pe râul Nipru până la Marea Neagră vor afecta de asemenea râurile Bug și Inguleț. Inundațiile vor afecta de asemenea atât centura de linii defensive ruse, cât și potențialul unei traversări a râului de către Forțele Armate ale Ucrainei, liniile de aprovizionare și viitoarea ofensivă în Herson”, a scris generalul american pe pagina sa de Twitter, părând a sugera că crede că Ucraina își va lansa ofensiva mult așteptată în această regiune din sudul țării.

Mark Hertling amintește că distrugerea barajului din Nova Kakhovka va limita de asemenea sau chiar opri cu totul alimentarea cu apă potabilă a Canalului Crimeii, milioane de persoane putând fi afectate de situație.

Orașe de pe ambele maluri ale râului [Nipru] vor fi afectate de inundații semnificative în următoarele 24 de ore”, adaugă ofițerul american, notând însă că localitățile de pe malul de est/stâng vor resimți mai puternic impactul aruncării în aer a barajului.

Hertling afirmă de asemenea că armata americană a modelat diferite niveluri de pagube în aval pentru a calcula efectele, ele fiind semnificative în fiecare scenariu.

Acest lucru va afecta ofensiva ucraineană într-un mod serios”, conchide el.

Barajul alimentează cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporojie, aflată, de asemenea, sub control rusesc.

În toamnă, un expert ucrainean explica că o explozie a barajului de la Hidrocentrala Kahovka ar însemna inundarea unor porțiuni vaste de teritoriu, aflate în aval.

Un expert ucrainean în probleme de îmbunătățiri funciare avertiza în toamnă asupra multiplelor consecințe pe care le-ar avea un asemenea gest iresponsabil.

Detonarea barajului, spunea expertul, afectează lacul de acumulare de la Kahovka, care furnizează apă pentru sistemul de răcire al Centralei nucleare de la Zaporojie.

Vorbim de 18 milioane de metri cubi de apă. Dacă rezervorul de apă este parțial sau complet golit, vor exista riscuri pentru oprirea eficienței operaționale a ZNPP (centrala de la Zaporojie)”, spune acesta.

De asemenea, cele 80 de localități aflate în aval de baraj vor fi în mare pericol. ”Desigur, amploarea, înălțimea și energia debitului apei vor scădea odată cu creșterea distanței, dar va afecta teritoriul până la vărsarea râului Nipru în estuarul Nipru-Buzki”.

Specialistul ucrainean era de părere că, dacă barajul va fi detonat, oamenii vor avea aproximativ 15 minute pentru a se salva de viitură: ”Da, va fi un val. Nu va fi un fel de tsunami catastrofal, se poate forma, într-adevăr, un val de 2-3 metri”.

O altă problemă va fi asigurarea sursei de apă pentru locuitorii a trei regiuni din Ucraina, dar și pentru activitățile de irigații. ”Când presupunem că pierdem 18 milioane de metri cubi de apă și chiar dacă mai târziu vom repara barajul, va trebui să acumulăm din nou această resursă de undeva. De fapt, în Ucraina există doar două rezervoare de apă cu reglementare pe termen lung – Kahovka și Kremenciuk (reg. Poltava, centrul Ucrainei). Restul sunt sezoniere, adică nu sunt suficiente resurse acolo”, explică expertul.

Distrugerea barajului și mișcarea apei vor afecta masiv flora și fauna din rezervoarele Mării Negre, regimul hidrologic, regimul de mișcare a maselor de aer și microclimatul.

Dacă sudul Ucrainei rămâne fără irigare, vor exista schimbări microclimatice serioase pe teritoriul tuturor țărilor vecine”, conchide expertul ucrainean.

Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer un baraj important de pe fluviul Nipru, într-o zonă ocupată de Moscova în sudul țării, trimițând un torent de zeci de mii de metri cubi de apă peste regiune, în ceea ce președintele Volodimir Zelenski a numit un act ”terorist”.

Autoritățile ucrainene au declarat că zeci de mii de persoane au fost evacuate din zonele amenințate de inundații masive în avalul hidrocentralei, în regiunea Herson, după atacul din primele ore ale zilei de 6 iunie. În câteva ore, nivelul apei crescuse deja cu 10 metri, au adăugat acestea.

Centrala nucleară din Zaporojie este pusă în pericol de distrugerea barajului. Zelenski a convocat o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare a țării pentru a discuta situația.

”Teroriști ruși”, a scris Zelenski pe Twitter, unde a postat un videoclip cu barajul rupt și apa care curge rapid prin uriașa breșă.

Distrugerea barajului centralei hidroelectrice Nova Kahovka nu face decât să confirme pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungați cu totul de pe pământul ucrainean. Nici măcar un metru nu ar trebui să le fie lăsat, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare…Teroriștii nu vor putea opri Ucraina nici cu apă, nici cu rachete, nici cu nimic altceva„, a scris Zelenski, adăugând că toate serviciile funcționează.

Rusia a negat atacul, dând în schimb vina pe Ucraina.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că monitorizează situația, în vreme ce agenția ucraineană pentru energie nucleară a avertizat că distrugerea barajului Nova Kahovka ar putea reprezenta un pericol pentru siguranța centralei Zaporojie – cea mai mare centrală nucleară din Europa – care folosește apa din rezervor pentru procesul de răcire.

Apa din rezervorul Kahovka este necesară pentru ca centrala să primească energie pentru condensatorii turbinei și pentru sistemele de siguranță. Acum, iazul de răcire al centralei este plin: începând cu ora 8.00, nivelul apei este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru nevoile centralei„, a declarat Enerhoatom, operatorul centralei.

Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt militară a forțelor din sudul Ucrainei, a declarat pentru RFE/RL că forțele rusești au aruncat în aer barajul Nova Kahovka, în urma unor videoclipuri apărute pe rețelele de socializare cu distrugerea barajului din apropierea orașului Herson.

Pe 5 iunie, autoritățile ucrainene au anunțat că barajul Nova Kahovka de pe râul Nipru a fost distrus de trupele ruse. Barajul este ultimul din Cascada Niprului, dintr-o serie de șase baraje pe râu.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat ”șocat” de atac, afirmând că Rusia ar trebui să fie trasă la răspundere pentru că a comis o ”crimă de război” distrugând infrastructura civilă.

Șocat de atacul fără precedent al barajului Nova Kahovka. Distrugerea infrastructurii civile se califică, în mod clar, drept o crimă de război – și vom trage la răspundere Rusia și împuterniciții săi„, a declarat Michel.

Ministrul britanic de externe James Cleverly a dat, de asemenea, vina în mod direct pe Moscova pentru distrugerea barajului, spunând că, deși este „prea devreme” pentru a face orice fel de evaluare a detaliilor, ”merită să ne amintim că singurul motiv pentru care acest lucru este o problemă este din cauza invaziei neprovocate la scară largă a Rusiei în Ucraina”.

Hidrocentrala Kahovka este ultimul baraj dintr-o serie de șase pe râul Nipru din Ucraina. Barajul a fost lovit în mod repetat în timpul războiului și a fost distrus pe 6 iunie 2023.

Oficialii continuă eforturile de a evacua rezidenții din zonă. Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii Herson, afirmă că nivelul apei va atinge un ”nivel critic” la începutul după-amiezii.

Fac un apel special către locuitorii de pe malul stâng al Niprului: faceți tot posibilul pentru a vă proteja și a vă salva viața – părăsiți imediat zonele periculoase”, a scris Prokudin pe Telegram.

Începând cu ora 7:30, următoarele așezări sunt complet sau parțial inundate: Tiahinka, Lvov, Odradokamianka, Ivanivka, Mikilske Tokarivka, Poniativka, Bilozerka și microdistrictul Ostriv din orașul Herson. Alte așezări vor fi inundate, suntem pregătiți„, a declarat el la televiziunea națională.

Evacuarea a aproximativ 16 mii de persoane din zona amenințată de pe malul drept al Niprului e în curs de desfășurare, a adăugat Prokudin.

Andri Iermak, șeful administrației prezidențiale din Ucraina, a acuzat Rusia de „ecocid” într-un mesaj pe Telegram.

”O altă crimă de război a teroriștilor ruși. Președintele convoacă Consiliul Național de Securitate. Acesta este un ecocid”, a scris Iermak.

Oficialii din părțile ocupate de Rusia din Herson au respins acuzația, punând pagubele pe seama loviturilor ucrainene în zona disputată.

Primarul instalat de Moscova în Nova Kahovka, Vladimir Leontiev, a declarat că loviturile ucrainene asupra barajului au distrus supapele acestuia, iar ”apa din rezervorul Kahovka a început să curgă necontrolat în aval„.

Barajul, construit în 1956, are o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,3 kilometri. Scopurile sale principale sunt generarea de energie electrică, irigațiile și navigația.

Barajul, care a fost supus unor lucrări de modernizare în 2019, alimentează cu apă și Peninsula Crimeea, ocupată de Moscova.

Barajul peste Nipru de la Nova Kahovka din regiunea Herson a fost aruncat în aer noaptea trecută. Ministerul ucrainean de Interne a anunțat că a început evacuarea locuitorilor din zonele ”periculoase” și a cerut populației să-și ia doar ”documentele esențiale și animale, să-și oprească electrocasnicele și utilitățile și să plece”. Ucrainenii și rușii se acuză reciproc pentru distrugerea barajului. Între timp, Kievul a confirmat că are arme suficiente pentru contraofensivă și că soldații săi avansează încet, dar sigur în zona Bahmut.

Ucrainenii i-ar fi identificat pe cei responsabili de detonarea barajului Nova Kahovka. Potrivit șefului Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksii Danilov, aceștia ar fi rușii din Brigada 205 motorizată.

Jens Stoltenberg a menţionat în discursul rostit în deschiderea summitului B9 de la Bratislava că aliaţii îşi vor întări sprijinul pentru Ucraina cu un pachet multianual de asistenţă pentru a o ajuta în tranziţia de la epoca sovietică la standardele NATO, potrivit unui comunicat difuzat pe site-ul alianţei. ”Toţi aliaţii sunt de acord că uşa NATO rămâne deschisă, că Ucraina va deveni membră a Alianţei şi că Rusia nu are veto”, a subliniat el.

Kremlinul acuză Ucraina că a aruncat în aer barajul Kahovka pentru a distrage atenţia de la eșecul contraofensivei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a acuzat marţi Kievul că a sabotat barajul hidroelectric Kahovka din partea controlată de ruşi a Ucrainei pentru a tăia o sursă cheie de apă pentru Crimeea şi a distrage atenţia de la o contraofensivă „care se clatină” împotriva forţelor ruse

Peskov a precizat că preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat despre situaţie după ce apa a trecut prin barajul din epoca sovietică la primele ore ale zilei. ”Putem afirma fără echivoc că vorbim despre un sabotaj deliberat din partea ucraineană„, le-a declarat Peskov reporterilor.

Distrugerea barajului Nova Kahovka a condus la o ”scădere semnificativă” a nivelului apei în rezervorul cu apă folosită la răcirea sistemelor de la centrala nucleară Zaporojie, a avertizat marți șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, potrivit unui comunicat al agenției.

Apa de răcire este folosită pentru evacuarea căldurii de la reactoare, a căldurii de la combustibilul nuclear uzat și pentru răcirea generatoarelor diesel de urgență, atunci când sunt în funcțiune, se arată în comunicatul AIEA.

Încarcă mai mult
Load More In Război
Comments are closed.

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…