După mai multe zile de negocieri și condiții impuse atât de Israel, cât și de Egipt, a fost deschisă granița Gaza-Egipt. Printre cei prinși în conflictul din Fâșia Gaza sunt și români, iar în ceea ce-i privește, aflăm de la MAE ce se întâmplă cu românii blocaţi, într-un anunţ oficial.
După o lună de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, Egiptul și-a deschis granița pentru a asigura libera trecere a civililor blocați în Fâșia Gaza. Miercuri, pe 1 noiembrie, granița dintre Gaza și Egipt s-a deschis pentru libera trecere a cetățenilor străini.
Sute de oameni din Gaza s-au înghesuit la punctul de trecere de la Rafah încă de la primele ore, în speranța că vor reuși să treacă în Egipt.
Aceștia au putut să scape din mijlocul bombardamentelor prin punctul de trecere de la Rafah.
Un prim grup de civili evacuați din Fâșia Gaza a trecut miercuri în Egipt, în cadrul unui acord mediat de Qatar, în timp ce forțele israeliene au bombardat enclava palestiniană de pe uscat, de pe mare și din aer, în timp ce își intensificau ofensiva împotriva militanților Hamas. Totuși, cetățenii români aflați în această zonă de război, 240 la număr, încă nu pot fi evacuați, anunță MAE.
Persoanele evacuate, care au fost blocate în Gaza de la începutul războiului, în urmă cu mai bine de trei săptămâni, au fost conduse în ambulanțe prin punctul de trecere a frontierei Rafah. Aceștia au fost supuși unor controale de securitate pe partea egipteană. Conform acordului încheiat între Egipt, Israel și Hamas, un număr de cetățeni străini și persoane grav rănite vor putea părăsi teritoriul asediat.
Frontiera va fi deschisă și zilele viitoare, potrivit informațiilor transmise de autoritățile israeliene și egiptene, prin intermediul unui comunicat de presă.
”Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, activată încă de la debutul crizei şi care acţionează în regim de permanenţă, 24/7, menţine coordonarea cu alte state şi organizaţii internaţionale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetăţeni/funcţionari.
De asemenea, a fost trimisă, în regim de urgenţă, o a doua echipă consulară mobilă din cadrul Unităţii deră Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE, în vederea consolidării capacităţii de sprijin consular”, scrie în comunicat.
Punctul de frontieră Rafah s-a deschis în urma unor negocierilor intense, care au avut loc în ultimele zile, la nivel internațional, referitor la situația disperată a celor blocați în Fâșia Gaza.
Potrivit precizărilor MAE, cei care au prioritate de trecere în Republica Arabă Egipt sunt: pacienții aflați în stare gravă, care necesită transport urgent; funcționarii organizațiilor internaționale și cetățenii străini, care fac parte din comunități izolate din Fâșia Gaza.
Deși pe primele liste de persoane care vor fi evacuate nu se numără, deocamdată, cetățeni români. În acest moment, în Gaza, se află aproximativ 350 de oameni cu cetățenie română sau cu dublă cetățenie.
În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că se preocupă intens de situația cetățenilor români, făcând toate eforturile pentru evacuarea cât mai rapidă a acestora din mijlocul conflictului.
Acesta este subiectul principal care va fi adus pe masa discuțiilor din cadrul misiunilor diplomatice de la Tel Aviv și Cairo, întreprinse de MAE.
Majoritatea celor evacuați până acum au fost cetățeni palestinieni, aflați în stare gravă. Aceștia au fost preluați la spitalele de campanie, din Peninsula Sinai, de un convoi de 80 de ambulanțe, trimise din Egipt.
Autoritățile egiptene au oferit acest sprijin oamenilor în urma unui acord mediat de Qatar. În total, 90 de victime din Fâșia Gaza au fost transportate la unitățile medicale, pentru a primi îngrijirile necesare.
Punctul de trecere de la granița Gaza-Egipt este principala poartă de acces către lumea exterioară pentru cei 1,7 milioane de locuitori din Gaza. De altfel, Egiptul a ținut granița închisă pentru palestinienii care părăsesc teritoriul de la atacul din 24 octombrie din Peninsula Sinai, în urma căruia au murit 31 de soldați egipteni.
Cei 2,3 milioane de palestinieni din Gaza, dintre care jumătate au fugit din casele lor, își raționează alimentele și beau apă murdară. Spitalele spun că nu mai au provizii medicale și nici combustibil pentru generatoarele de urgență, pe fondul unei pene de curent la nivelul întregului teritoriu.
Astfel, sute de conaționali așteaptă de trei săptămâni să fie evacuați. Între timp, alte câteva sute de oameni din Fâșia Gaza s-au înghesuit la punctul de trecere de la Rafah încă de la primele ore ale zilei, în speranța că vor reuși să treacă în Egipt.
Totuși, pe listele de ieșire figurează doar circa 90 de palestinieni răniți, care au fost scoși deja de acolo și transportați la spitalele din Egipt, și aproape 500 de cetățeni străini.
240 de români sunt blocați în enclava palestiniană de la începutul războiului declanșat de Hamas, iar alți trei sunt răpiți de teroriști. MAE a transmis în urmă cu puțin timp că autoritățile de la București sunt în contact permanent cu cetățenii aflați în Fâșia Gaza și face toate demersurile pentru ca aceștia să poată pleca de acolo cât mai repede posibil, mai arată sursa citată.
În pofida progresului pe frontul umanitar, avioanele de război, navele militare și artileria israeliene au bombardat Gaza pe tot parcursul nopții, provocând alte zeci de victime în rândul populației civile, au declarat locuitorii palestinieni. Spitalele s-au străduit să facă față, deoarece lipsa de combustibil a forțat închiderea acestora.
Israelul și-a trimis forțele în Gaza, controlată de Hamas, după săptămâni de lovituri aeriene și de artilerie, ca represalii la un atac mortal al grupării islamiste asupra sudului Israelului, la 7 octombrie, scrie Reuters.
Israelul a jurat să elimine Hamas. Însă numărul de morți în rândul civililor din Gaza și condițiile umanitare disperate au provocat îngrijorare în întreaga lume, în condițiile în care alimentele, combustibilul, apa potabilă și medicamentele sunt insuficiente.
O sursă de securitate egipteană declarase anterior că până la 500 de deținători de pașapoarte străine vor trece miercuri prin punctul de trecere Rafah. Aproximativ 200 de persoane așteptau pe partea palestiniană a frontierei, a precizat sursa. O a doua sursă a declarat că nu se așteaptă ca toți să reușească să iasă miercuri și că nu există un termen pentru cât timp va rămâne deschis punctul de trecere.
Un oficial occidental a declarat că Israelul și Egiptul au convenit asupra unei liste de persoane cu pașapoarte străine care pot părăsi Gaza. Un oficial israelian a confirmat că Israelul coordonează ieșirile cu Egiptul. Egiptul a pregătit un spital de campanie în Sheikh Zuwayed, au declarat surse medicale. Ambulanțele așteptau la Rafah.
Prima sursă a declarat că acordul nu a fost legat de alte probleme, cum ar fi eliberarea a aproximativ 240 de ostatici deținuți de Hamas sau o ”pauză umanitară” în lupte, pe care multe țări au cerut-o, dar pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins-o.
Indonezia a declarat că încearcă să scoată 10 cetățeni, dar trei dintre ei, voluntari la un spital administrat de Indonezia, au decis să rămână. Filipine, Iordania și Italia au declarat, de asemenea, că speră să scoată cetățenii miercuri. Atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, care a declanșat ostilitățile, a ucis aproximativ 300 de soldați și 1.100 de civili, potrivit Israelului.
Ministerul Sănătății din Gaza spune că cel puțin 8.796 de palestinieni, inclusiv 3.648 de copii, au fost uciși în loviturile israeliene asupra Gaza de atunci.