Acasă Război Marea Britanie anunță, că va furniza Ucrainei lansatoare de rachete M270 MLRS, Rusia face ce știe ea mai bine, amenință

Marea Britanie anunță, că va furniza Ucrainei lansatoare de rachete M270 MLRS, Rusia face ce știe ea mai bine, amenință

0
0
479

După Statele Unite, Marea Britanie furnizează și ea Ucrainei lansatoare de rachete cu rază lungă de acțiune.

Londra urmează exemplul Washingtonului, în ciuda avertizărilor președintelui rus Vladimir Putin că Moscova va lovi noi ținte dacă Occidentul livrează aceste rachete Kievului.

Marea Britanie va trimite Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acțiune de 80 de kilometri pentru a face faţă ofensivei ruse.

Decizia a fost luată în coordonare cu Statele Unite, care au anunţat săptămâna trecută că vor furniza Kievului sisteme Himars cu o rază de acţiune similară, multiple lansatoare de rachete montate pe blindate uşoare.

Aceste sisteme de lansatoare de rachete multiple (M270 MLRS) vor permite ”creşterea semnificativă a capacităţile forţelor ucrainene”, a indicat ministerul într-un comunicat.

Decizia a fost luată în ”strânsă coordonare” cu Statele Unite, care au anunţat săptămâna trecută furnizarea de sisteme Himars cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, multiple lansatoare de rachete montate pe blindate uşoare.

Ucrainenii cereau de ceva vreme lansatoare de rachete multiple care să le permită să lovească în profunzime poziţiile ruse dispunând în acelaşi timp bateriile lor mai departe de linia frontului.

Preocupat să evite ca Statele Unite să fie considerate parte co-beligerantă, preşedintele american Joe Biden a exclus, totuşi, să livreze Ucrainei sisteme de lansatoare de rachete cu rază lungă de acţiune care ar putea atinge Rusia, în ciuda solicitărilor repetate ale Kievului pentru a obţine astfel de arme.

Ucrainenii au cerut de mult timp aceste arme. Guvernul de la Londra nu a anunțat exact câte lansatoare va trimite în Ucraina. Potrivit BBC, în primă fază va fi vorba de 3.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat la sfârşitul săptămânii că Moscova va lovi noi ţinte dacă Occidentul furnizează rachete cu rază lungă de acţiune. El a spus că livrările actuale de arme ar avea ca scop ”prelungirea conflictului”.

Putin nu a precizat, totuși, care vor fi ţintele pe care le va lovi.

Dacă comunitatea internaţională îşi menţine sprijinul, Ucraina poate câştiga”, a comentat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

Strategia Rusiei se schimbă şi sprijinul nostru trebuie să se schimbe”, a adăugat el, subliniind că aceste noi arme le vor permite ucrainenilor ”să se protejeze mai bine împotriva utilizării brutale a artileriei cu rază lungă de acţiune, pe care forţele lui Putin au folosit-o fără discernământ pentru a distruge oraşe”.

Sprijinul militar al Marii Britanii pentru Ucraina se ridică până acum la peste 750 de milioane de lire sterline (874 de milioane de euro), reaminteşte AFP.

Cu cât Occidentul oferă Ucrainei sisteme de artilerie cu rază mai lungă de acţiune, cu atât vom împinge mai mult linia frontului de unde neonaziştii pot ameninţa Federaţia Rusă„, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de BBC News.

Rusia susţine că unul dintre obiectivele intervenţiei militare în Ucraina este înlăturarea regimului „neonazist”, dar acuzaţiile sunt respinse de Administraţia Volodimir Zelenski şi de aliaţii occidentali.

Statele Unite şi Marea Britanie vor să furnizeze Ucrainei sisteme de artilerie cu raze de acţiune de până la 80 de kilometri, deşi preşedintele Zelenski cere rachete cu raze de acţiune de sute de kilometri.

Washingtonul nu vrea să ofere armatei ucrainene sisteme de artilerie cu raze de acţiune de până la 300 de kilometri, pentru a evita atacarea poziţiilor de pe teritoriul Rusiei şi amplificarea conflictului.

Spania va furniza Ucrainei rachete antiaeriene și tancuri de luptă Leopard, în cadrul unei intensificări a sprijinului său militar pentru această țară, potrivit unor surse guvernamentale citate duminică de cotidianul El Pais.

De asemenea, Spania va oferi pregătire esențială pentru armata ucraineană în ceea ce privește modul de utilizare a tancurilor. Antrenamentul va avea loc în Letonia, unde armata spaniolă a desfășurat 500 de soldați în cadrul operațiunii NATO ”Enhanced Advanced Presence„.

A doua fază de antrenament ar putea avea loc în Spania, potrivit surselor citate de El Pais.

Ziarul a precizat că Ministerul Apărării finalizează o livrare către Kiev de rachete antiaeriene Shorad Aspide de joasă înălțime, pe care armata spaniolă le-a înlocuit cu un sistem mai avansat.

Spania a furnizat până acum muniție, echipamente de protecție individuală și armament ușor.

Sursele au declarat pentru El Pais că oferta de sprijin sporit a fost făcută pe 21 aprilie atunci când premierul Pedro Sanchez a vizitat Ucraina și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski.

Încarcă mai mult
Load More In Război
Comments are closed.

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…