Acasă Externe Macron spune că, în viitor nu poate fi exclusă trimiterea de trupe străine pe câmpul de luptă din Ucraina, NATO, Europa, SUA, Rusia, reacționează

Macron spune că, în viitor nu poate fi exclusă trimiterea de trupe străine pe câmpul de luptă din Ucraina, NATO, Europa, SUA, Rusia, reacționează

0
0
537

Emmanuel Macron spune că, în viitor nu poate fi exclusă trimiterea de trupe străine pe câmpul de luptă din Ucraina, NATO, Europa, SUA, Rusia, reacționează.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui ”exclusă” în viitor, considerând totuşi că, în această etapă, ”nu există un consens” pentru această ipoteză.

Trimiterea de trupe occidentale în Ucraina „nu poate fi exclusă”, a declarat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, după ce a găzduit la Paris o conferinţă în care liderii europeni au discutat această perspectivă.

Nu a existat „niciun acord în această seară pentru a trimite oficial trupe pe teren, dar nu putem exclude nimic”, a declarat el reporterilor.

Mai multe state membre NATO și ale Uniunii Europene iau în considerare să trimită soldați în Ucraina în cadrul unor acorduri bilaterale, a declarat anterior premierul slovac Robert Fico, informează Reuters. El a precizat că Slovacia nu va face acest lucru.

Conferinţa de ajutor pentru Ucraina a reunit reprezentanţi ai celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv 21 de şefi de stat şi de guvern, a precizat el.

”Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat şi aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”, a explicat preşedintele francez la finalul unei conferinţe internaţionale în sprijinul Ucrainei.

”Vom face tot ce putem pentru a împiedica Rusia să câştige acest război”, a spus Macron. ”Şi spun acest lucru cu determinare, dar şi cu o umilinţă colectivă pe care trebuie să o avem, în lumina ultimilor doi ani.”

”Cei care au spus ‘niciodată, niciodată’ astăzi au fost aceiaşi care au spus niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acţiune, niciodată camioane. Ei au spus toate acestea acum doi ani. Mulţi din jurul acestei mese au spus că ‘vom oferi căşti şi saci de dormit’, iar acum spun că trebuie să facem mai mult pentru a obţine rachete şi tancuri. Trebuie să fim umili şi să ne dăm seama că (întotdeauna) am întârziat şase-opt luni”, a declarat Macron.

Macron a anunţat, de asemenea, că va fi creată o nouă coaliţie pentru a furniza Ucrainei „rachete şi bombe” cu rază medie şi lungă de acţiune. Liderii UE şi reprezentanţii guvernelor „au decis să intensifice partea de muniţii şi să producă rezultate tangibile foarte rapid” în cadrul celor opt coaliţii care există deja, a spus el.

Totodată, preşedintele francez a anunţat că aliaţii Ucrainei vor crea o coaliţie pentru a livra Ucrainei rachete cu rază medie şi lungă de acţiune.

S-a decis „crearea unei coaliţii pentru lovituri la distanţă şi, prin urmare, rachete şi bombe cu rază medie şi lungă de acţiune”, a anunţat Emmanuel Macron la încheierea conferinţei.

Kremlinul a reacționat, marți, la declarația lui Emmanuel Macron, conform căreia țările europene ar putea să trimită trupe pe frontul din Ucraina, amenințând din nou cu războiul. Regimul Putin spune că o confruntare militară între Rusia și NATO ar deveni ”inevitabilă” în cazul în care statele europene membre NATO ar trimite trupe să lupte în Ucraina, relatează Reuters.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit deschis, luni, despre posibilitatea ca statele europene să trimită trupe pe frontul din Ucraina, deși a spus că nu există un astfel de consens printre aceste țări, deși aliații sunt de acord că e nevoie de mai mult ajutor material pentru Ucraina.

”Simplul fapt că se discută despre posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina din țările NATO este un element nnou extrem de important”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, referitor la remarcile liderului francez.

Întrebat despre care ar fi riscurile degenerării într-un conflict direct Rusia-NATO dacă statele Alianței trimit trupe să lupte în Ucraina, Peskov a spus:

”În acest caz nu mai putem vorbi de probabilitate ci de inevitabilitatea unui conflict direct”.

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu există planuri pentru desfășurarea de soldați în Ucraina, deși Alianța a oferit un ajutor „fără precedent” guvernului de la Kiev și armatei sale.

”Nu există planuri” pentru desfășurarea de trupe în Ucraina, iar o astfel de decizie ar avea nevoie de o susținere unanimă din partea tuturor membrilor. Liderii din Suedia, Slovacia, Polonia și Cehia au spus toți, astăzi, că nu intenționează să desfășoare trupe.

NATO nu are „niciun plan” de a trimite trupe de luptă în Ucraina, a declarat marţi pentru AFP un oficial al Alianţei, la o zi după ce preşedintele Emmanuel Macron a spus că nu poate fi exclus scenariul trimiterii de trupe occidentale atât timp cât obiectivul rămâne sprijinirea Ucrainei pentru a înfrânge Rusia în războiul său de agresiune pe care îl poartă împotriva ţării vecine.

„NATO şi aliaţii oferă Ucrainei un ajutor militar fără precedent. Facem acest lucru încă din 2014 şi am trecut la o viteză superioară după invazia rusă pe scară largă. Dar nu există planuri pentru trupe de luptă ale NATO pe teren în Ucraina”, a subliniat oficialul Alianţei.

Menţionată de Emmanuel Macron luni, după un summit găzduit la Paris, posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei a fost rapid respinsă marţi de mai multe ţări NATO, inclusiv Marea Britanie şi SUA, în timp ce Moscova a avertizat cu un conflict „inevitabil” cu alianţa transatlantică.

În cadrul unei conferinţe organizate luni la Paris pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, preşedintele francez nu a exclus trimiterea de trupe terestre în această ţară pentru a împiedica Rusia să câştige războiul, dar a adăugat că nu există în prezent un consens pe această temă.

Mai multe ţări occidentale care sunt aliaţi ai Ucrainei s-au distanţat marţi de declaraţiile lui Emmanuel Macron, Cehia, Polonia, Spania, Germania şi Marea Britanie afirmând că nu intenţionează să trimită trupe în Ucraina.

Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru Reuters că nici Statele Unite nu intenţionează să trimită trupe pentru a lupta în Ucraina şi că nu există planuri de a trimite trupe NATO pentru a lupta împotriva forţelor ruseşti.

Reacţionând, de asemenea, la declaraţiile lui Emmanuel Macron, Kremlinul a avertizat marţi că trimiterea de trupe în Ucraina de către ţările membre NATO ar duce la un conflict „inevitabil” între Rusia şi organizaţia transatlantică. „Simplul fapt că discutăm despre posibilitatea de a trimite anumite contingente din ţările NATO în Ucraina este un element nou foarte important”, a declarat Dmitri Peskov. Întrebat de jurnalişti despre riscurile unui conflict direct între Rusia şi NATO în cazul trimiterii de trupe NATO în Ucraina, el a răspuns: „În acest caz, nu ar trebui să vorbim despre probabilitate, ci despre inevitabilitatea (unui conflict direct)”.

În Franţa, declaraţiile lui Emmanuel Macron au provocat, de asemenea, reacţii puternice. „Nu ştiu dacă toată lumea realizează gravitatea unei astfel de declaraţii”, a declarat pe X Marine Le Pen, preşedinta grupului parlamentar Rassemblement National. „Emmanuel Macron se joacă de-a războiul, dar este vorba de vieţile copiilor noştri despre care vorbeşte cu atâta nepăsare”, a adăugat ea.

„Trimiterea de trupe în Ucraina ne-ar face beligeranţi. Un război cu Rusia ar fi o nebunie”, a declarat şi Jean-Luc Mélenchon, fost europarlamentar şi fondator al mişcării de extremă stânga France Insoumise.

La rândul său, Kievul a declarat marţi că discuţiile dintre ţările occidentale privind sprijinul militar direct pentru Ucraina reprezintă o evoluţie pozitivă. „Acest lucru arată o conştientizare absolută a riscurilor pe care le reprezintă pentru Europa o Rusie militaristă şi agresivă”, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihaïlo Podoliak într-un comentariu scris.

În timp ce posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina pare să fi fost exclusă, ţările aliate au convenit luni, la Paris, să ofere în continuare sprijin Kievului, în special prin trimiterea de muniţii suplimentare. Emmanuel Macron, care urmează să viziteze Ucraina în martie, a anunţat o coaliţie pentru livrarea de „rachete şi bombe cu rază medie şi lungă de acţiune, extrem de importante pentru ucraineni”, fără a da alte detalii.

Casa Albă, reacție după afirmațiile lui Emmanuel Macron: ”Statele Unite nu vor trimite soldaţi să lupte în Ucraina”.

Întrebat de această chestiune, un oficial de la Casa Albă a amintit de declarații făcute de președintele Joe Biden, care a respins orice posibilă prezență de militari americani în Ucraina.

”Preşedintele Biden a fost clar asupra faptului că Statele Unite nu vor trimite soldaţi să lupte în Ucraina”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională al SUA, Adrienne Watson, după ce Biden s-a întâlnit la Casa Albă cu o delegaţie a Congresului pentru a discuta despre ajutorul oferit Ucrainei.

Înainte de această ședință, Joe Biden a subliniat că „drumul către victorie” al Ucrainei este dependent de noul pachet de asistenţă financiară de 61,4 miliarde de dolari care este blocat de tabară radicală a republicanilor în Congresul american.

”În ce priveşte Ucraina, cred că nevoia de acţiune este urgentă (…) Consecinţele inacţiunii zilnice sunt teribile”, a indicat Biden la începutul întâlnirii cu reprezentanţii Congresului, aceştia fiind, din partea Camerei Reprezentanţilor, preşedintele republican al acesteia, Mike Johnson, şi democratul Hakeem Jeffries, iar din partea Senatului, democratul Chuck Schumer şi republicanul Mitch McConnell.

Germania, Marea Britanie, Spania, Polonia și Cehia s-au distanțat imediat de orice sugestie că ar putea trimite trupe terestre în războiul din Ucraina, aflat acum la al treilea an. România, prin trimisul turist Iohannis, nu a avut nicio reacție.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…