Acasă Război La 24 de ore după ce Putin a ameninţat omenirea cu extincția nucleară, Rusia a testat racheta balistică Yars, care poate transporta focoase nucleare

La 24 de ore după ce Putin a ameninţat omenirea cu extincția nucleară, Rusia a testat racheta balistică Yars, care poate transporta focoase nucleare

0
0
247

Vladimir Putin ameninţă Statele Unite şi Europa cu un atac nuclear dacă vor trimite soldaţi să lupte împotriva armatei sale în Ucraina. Avertismentul a fost rostit în discursul despre starea naţiunii pe care îl ţine în plenul Parlamentului, un moment urmărit cu îngrijorare de întreaga lume. Liderul de la Kremlin s-a adresat ruşilor în plină campanie electorala pentru alegerile prezidenţiale, scrutin la care s-a asigurat că nu are rival.

Rusia a testat o rachetă nucleară la doar 24 de ore după ce Vladimir Putin a lansat o amenințare nucleară la adresa Occidentului.

Comandanții militari de la Kremlin au anunțat oficial efectuarea testului de lansare a unei rachete balistice Yars – care poate transporta focoase nucleare.

O înregistrare video publicată de Ministerul Apărării Naționale a Federației Ruse arată operațiunea efectuată cu ajutorul unui lansator mobil de rachete.

”Formația de rachete Yoshkar-Ola testează racheta balistică intercontinentală mobilă cu propulsie solidă Yars echipată cu focoase multiple.

La cosmodromul Plesetsk, o unitate a formațiunii de rachete Yoshkar-Ola a testat racheta balistică intercontinentală mobilă cu propulsie solidă Yars, echipată cu un focos multiplu.

Vehiculele de reintrare în formare au ajuns în zona alocată în poligonul de antrenament Kura din Peninsula Kamchatka.

Scopul testului de lansare a fost acela de a confirma caracteristicile tactice, tehnice și de zbor ale sistemului modern de rachete.

În pregătirea pentru acest eveniment, Forțele de rachete strategice au exersat procedura de mutare a bateriei de lansare Yars într-o zonă îndepărtată, pregătirea și efectuarea lansării.

Toate sarcinile stabilite au fost îndeplinite” – se arată în comunicatul oficial al Ministerului Apărării rus.

Racheta RS-24 (Yars), cu o lungime de 23 de metri, este proiectată pentru a transporta mai multe vehicule de reintrare cu țintire independentă (MIRV), care permit rachetei să lanseze mai multe focoase nucleare la diferite ținte.

Cu o rază de acțiune de 12.000 de kilometri și până la 10 focoase independente cu o putere de până la 300 de kilotone fiecare, racheta Yars este una dintre cele mai moderne arme din arsenalul nuclear rusesc.

Putin a adus din nou în discuție riscul unui război nuclear: „Forţele nucleare strategice sunt gata de utilizare”.

După ce în 2023 Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi suspendă participarea la Tratatul New START, în discursul anual din 2024, el a spus că nu va discuta despre stabilitate strategică cu Statele Unite fără a ţine cont de interesele naţionale ruse.

Şeful statului a calificat drept o invenţie acuzaţiile potrivit cărora Moscova se pregăteşte să desfăşoare arme nucleare în spaţiu, dar a trecut în revistă noile tipuri promiţătoare de arme ruseşti. De asemenea, el a acuzat Occidentul că în locul Rusiei ar dori să vadă „un spaţiu care se estompează şi moare” şi i-a avertizat pe „eventualii intervenţionişti” că soarta lor va fi mult mai tragică decât în epocile trecute.

Forţele nucleare strategice ale Rusiei sunt în stare de pregătire deplină pentru utilizare, în timp ce complexele hipersonice Avangard şi Peresvet sunt în misiune de luptă, a declarat liderul rus în discursul său în faţa Adunării Federale. Potrivit acestuia, tot ceea ce s-a planificat în sfera armamentului a fost realizat sau lucrările sunt în curs de finalizare.

Vladimir Putin şi-a început discursul anunţând public că majoritatea ruşilor susţin războiul pe care l-a declanşat în Ucraina. Liderul de la Kremlin spune că armata rusă a câştigat o experienţă de luptă colosală pe frontul din ţara vecină. A trecut apoi la ameninţări la adresa Occidentului. Spune că Rusia va folosi armele nucleare, dacă statele NATO îşi vor trimite militarii să lupte în Ucraina, aşa cum sugera preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

„Au agreat trimiterea trupelor NATO în Ucraina, dar noi cu toții știm soarta celor care au trimis trupe pe teritoriile noastre. Ei trebuie să înțeleagă că și noi avem arme, sunt conștienți de asta, și noi avem arme care pot viza teritoriile lor. Și acum inventează și sperie toată lumea că totul este real și că există un pericol de conflict nuclear, care înseamnă distrugerea omenirii. Ei cumva nu înțeleg gravitatea situației?” a spus Putin.

A continuat apoi prin a acuza Statele Unite şi aliaţii săi de terorism internaţional pentru că vor distrugerea Rusiei. „Trebuie să neutralizăm amenințările la granița cu Europa, în contextul extinderii NATO spre Est, după ce Finlanda și Suedia au aderat la NATO. Acum fără nicio reținere anunță ca Rusia ar putea ataca Europa. Dar noi toți înțelegem ca ceea ce spun ei e o aberație.Tot ei în același timp urmăresc țintirea unor teritorii ale noastre” a mai spus Putin.

Mare parte a discursului lui Putin a fost rezervată planurilor sale pentru viitorul Rusiei. Deşi alegerile prezidenţiale au loc abia luna viitoare, Vladimir Putin i-a anunţat deja pe ruşi ce va face în următorii şase ani de mandat. Le-a cerut ruşilor să facă mai mulţi copiii. Le-a dat şi un termen: rata natalităţii trebuie să crească în următorii şase. Tot în viitorii şase ani, ruşii trebuie să facă mai mult sport, asta pentru că liderul de la Kremlin vrea ca speranţa de viaţă în Rusia să fie de 78 de ani până în 2030. „Lăsați băutura, apucați-vă de schi”, a amintit el de un vechi slogan sovietic.

Putin a declarat că Rusia nu va permite nimănui să se amestece în afacerile sale interne şi a reluat acuzaţia conform căreia Occidentul încearcă să distrugă Rusia din interior. Liderul de la Kremlin a mai susţinut că „o majoritate clară a populaţiei” ruse sprijină decizia sa luată acum doi ani de a trimite sute de mii de militari în Ucraina. El le-a mulţumit cetăţenilor şi companiilor pentru sprijinul lor faţă de conflict şi a ţinut un moment de reculegere în timpul discursului pentru militarii căzuţi în luptă.

„Sistemul de rachete hipersonice Kinjal nu numai că a fost pus în funcţiune, dar este folosit cu mare eficienţă pentru a lovi ţinte deosebit de importante în timpul unei operaţiunii militare speciale”, a declarat Putin, referindu-se la războiul din Ucraina.

„Blocurile hipersonice Avangard cu rază de acţiune intercontinentală şi sistemele laser Peresvet sunt în serviciu de luptă”, a adăugat liderul rus.

Interfax arată că potrivit datelor oficiale, Kinjal este un sistem de aeronave cu o rachetă aerobalistică hipersonică de mare precizie, bazat pe avionul de vânătoare-interceptor cu rază lungă de acţiune MiG-31 modernizat. Potrivit armatei ruse, acesta este capabil să lovească ţinte la o distanţă de peste 2.000 km, garantând în acelaşi timp depăşirea tuturor sistemelor de apărare antiaeriană şi antirachetă existente şi în curs de dezvoltare.

Toate planurile din sfera armamentului, anunţate în discursul din 2018 adresat Adunării Federale, au fost îndeplinite sau sunt aproape de îndeplinire, a arătat Putin. Sistemele de rachete hipersonice „Kinjal” şi „Zirkon” sunt deja utilizate în operaţiunea militară specială, blocurile hipersonice cu rază de acţiune intercontinentală „Avangard” şi sistemele laser „Peresvet” sunt în misiune de luptă, testele rachetei de croazieră „Burevestnik” şi ale vehiculului subacvatic fără pilot „Poseidon” sunt în curs de finalizare.

„Primele rachete balistice grele de serie Sarmat au fost, de asemenea, livrate trupelor. În curând le vom demonstra (forţa) în zonele de bază în serviciul de luptă”, a anunţat Putin.

„Lucrările la o serie întreagă de alte sisteme de arme promiţătoare continuă. Şi vom afla în continuare despre noi realizări ale oamenilor noştri de ştiinţă şi ale producătorilor de arme”, a promis el.

Putin: „Trebuie să înţeleagă faptul că şi noi avem arme. Avem arme care îi pot învinge pe teritoriul lor şi, bineînţeles, asta este periculos pentru că ar putea declanşa folosirea de armament nuclear şi distrugerea civilizaţiei. Ei nu înţeleg asta?”

Statele Unite au calificat avertismentele președintelui rus Vladimir Putin privind riscul unui război nuclear ca fiind „iresponsabile”. Totuși, autoritățile de la Washington spun că riscurile nu au crescut.

”Nu este prima dată când vedem o retorică iresponsabilă din partea lui Vladimir Putin. Aceasta nu este o manieră în care liderul unui stat înarmat nuclear trebuie să vorbească”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, potrivit Reuters.

Miller a adăugat că SUA nu au nici un semn că Rusia s-ar pregăti să folosească o armă nucleară și a precizat că autoritățile vor continua să monitorizeze cu atenție evoluțiile în această privință.

”Am comunicat în trecut, în privat și direct cu Rusia despre consecințele utilizării unei arme nucleare”, a spus oficialul american.

În discursul anual în fața națiunii, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat Occidentul că va suferi consecințe „tragice” dacă va trimite în Ucraina trupe pentru a se apăra împotriva invaziei Rusiei.

”Toate ideile Occidentului creează amenințarea reală a unui conflict cu utilizarea armelor nucleare și, prin urmare, distrugerea civilizației”, a spus Putin.

Organizația Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) a condamnat, de asemenea, remarcile lui Putin.

”Intensificarea retoricii belicoase asupra Ucrainei trebuie să înceteze înainte de a duce la o catastrofă nucleară”, a declarat Melissa Parke, director executiv al organizației care a câștigat în 2017 Premiul Nobel pentru Pace.

”Revenirea președintelui Putin la amenințări nucleare evidente este inacceptabilă”, a mai spus ea și a adăugat că ambele părți trebuie să-și dezamorseze retorica.

De altfel, retorica nucleară a Rusiei, revitalizată după invadarea Ucrainei, a atras critici din partea liderilor și organizațiilor internaționale.

Rusia s-a retras din tratatele de control al armelor cu Statele Unite și a avertizat anterior că „nu blufează” când spune că este gata să folosească arme nucleare.

Cu toate acestea, în ultimele luni, Vladimir Putin și-a redus amenințările nucleare.

Aceste ultime amenințări nucleare vin însă în contextul în care Rusia este încurajată de recentele câștiguri pe câmpul de luptă din Ucraina și de o economie care a supraviețuit sancțiunilor internaționale, notează AFP.

Observatorii spun că afirmațiile lui Vladimir Putin trebuie văzute și în contextul alegerilor prezidențiale din Rusia de la mijlocul lunii martie, în care actualul președinte își dorește o lovitură de imagine care să arate susținerea de care se bucură în rândul rușilor.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…