Acasă Război Iranul a folosit 200 de rachete, printre care şi hipersonice Fattah, multe au trecut de sistemul Iron Dome și au lovit orașul Tel Aviv provocând distrugeri

Iranul a folosit 200 de rachete, printre care şi hipersonice Fattah, multe au trecut de sistemul Iron Dome și au lovit orașul Tel Aviv provocând distrugeri

0
0
7

Iranul a folosit 200 de rachete, printre care şi hipersonice Fattah, multe au trecut de sistemul Iron Dome și au lovit orașul Tel Aviv provocând distrugeri.

Imagini greu de privit din Israel cu dezastrul cauzat de rachetele balistice Fatah care au trecut de sistemul aerian de apărare israelian Iron Dome. Acestea au creat cratere uriașe și au distrus străzi, clădiri și restaurante. Acest tip de rachete zboară la o altitudine mult mai mare decât proiectilele de artilerie, ceea ce le face mai greu de interceptat.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu locul de impact pentru una dintre rachetele balistice iraniene. Craterul format are o adâncime de aproximativ 10 metri și o lățime de aproximativ 15 metri. În jur se pot vedea resturi ale rachetei.

Imaginile sunt filmate la aproximativ un kilometru și jumătate de sediul agenției de spionaj Mossad.

Situația este explozivă în Orientul Mijlociu, Israelul pregătește o ripostă de amploare după ce Iranul a atacat cu aproape 200 de rachete balistice. IDF plănuiește să distrugă infrastructura iraniană folosită pentru lansarea atacurilor.

O reacţie furibundă a venit şi din Iran. Preşedintele ţării a spun că atacul arată doar o mică parte din puterea Iranului şi că dacă Israelul va riposta loviturile vor deveni tot mai puternice şi mai dureroase.

Din cele aproximativ 200 de rachete pe care Forțele de Apărare ale Israelului spun că Iranul le-a lansat, trei dintre ele au reuşit să treacă de scutul Iron Dome. Acestea ar fi vizat sediul Mossadului şi bazele aeriene și centre de comandă ale serviciilor de informații, scrie CNN.

Gărzile Revoluției islamice din Iran, IRGC, au afirmat că 90% dintre rachetele lansate împotriva Israelului, marți seară, și-au atins țintele cu succes. O declarație în acest sens, difuzată de televiziunea de stat din Iran, a susținut că atacul a vizat baze aeriene și radare, precum și aparatul de securitate israelian care a planificat uciderea unor lideri ai grupărilor Hamas și Hezbollah.

Postul de televiziune iranian a prezentat, în context, imagini cu rachete lansate pe întuneric din locații neidentificate.

Două persoane au fost rănite ușor de schije în Tel Aviv iar un palestinian a fost ucis de șrapnel în Cisiordania, lângă Ierihon.

Riscul escaladării conflictului din Orientul Mijlociu este din ce în ce mai mare. Iranul a atacat aseară Israelul cu 180 de rachete, printre care şi hipersonicele Fattah. Imediat după bombardament, Premierul Benjamin Netanyahu a promis răzbunare, în timp ce oficialii de la Teheran au avertizat că se poate mult mai rău. Au fost desigur şi reacţii internaţionale, iar Statele Unite şi Marea Britanie au reafirmat dreptul statului evreu de a se apăra. Preşdintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut tuturor celor implicaţi să protejeze civilii.

Război în Orientul Mijlociu. Iranul a atacat Israelul cu nu mai puţin de 180 de proiectile, printre care şi rachete hipersonice Fattah, folosite pentru prima dată de către Teheran. Sistemele de apărare antiaeriană au fost activate, iar sunetul sirenelor a împins peste 10 milioane de oameni în buncăre. Şi cabinetul de securitate a fost nevoit să se reunească într-un adăpost. „Regimul din Iran nu înţelege determinarea noastră de a ne apăra şi determinarea noastră de a ne răzbuna pe inamici. Vom respecta regula pe care am stabilit-o: oricine ne atacă, îi vom ataca înapoi”, a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

Amploarea atacului de azi-noapte a fost mult mai mare faţă de luna aprilie, când 110 rachete balistice şi 30 de croazieră au fost trase asupra Israelului. 90% dintre ţintele propuse, printre care şi bazele militare vizate, ar fi fost lovite în timpul atacului. Cu toate acestea, oficialii iranieni spun că se poate mai rău. Lovite de rachete au fost o şcoală şi un restaurant din Tel Aviv, însă aici nu au fost înregistrate victime. Doar în Cisiordania o persoană a murit şi mai multe au fost rănite în urma atacului. Statele Unite au avertizat încă din timpul zilei că urmează să fie lansate rachete balistice către Israel, dar neagă că ar fi primit informaţii din Iran.

„În ceea ce priveşte modul în care Israelul va răspunde, trebuie să existe consecinţe pentru Iran în urma acestui atac. Am fost foarte clari că trebuie să existe consecinţe”, a declarat Matthew Miller, Departamentul de Stat SUA. „Desigur că în cazul oricărui atac asupra Israelului, indiferent care este statul ce îl comite, Statele Unite vor fi mereu acolo, pentru că este deja o tradiţie”, a declarat Ioana Bercean, expert în politica Orientului Mijlociu. În urma atacului, preşedintele american în funcţie, Joe Biden a anunţat că susţine pe deplin Israelul, în timp ce mai mulţi lideri internaţionali critică atitudinea Iranului. Şi premierul Marcel Ciolacu a reacţionat printr-un mesaj postat pe platforma X.

„Condamnăm cu fermitate atacurile cu rachetă lansate din Iran către Israel. Aceaste acte de agresiune subminează pacea regională şi trebuie neapărat să înceteze”, a fost mesajul transmis de Marcel Ciolacu, premierul României. „Iranul trebuie să oprească aceste atacuri împreună cu forţele sale proxy precum Hezbollah. Iranul a ameninţat Orientul Mijlociu pentru prea mult timp. Haosul şi distrugerea aduse nu numai Israelului, ci şi oamenilor care trăiesc în Liban şi mai mult”, a declarat Keir Starmer, premierul britanic. Şi premierul spaniol Pedro Sanchez cere ca spirala violenţei din Orientul Mijlociu să se încheie. De cealaltă parte, gruparea Hamas a catalogat atacul Iranului ca fiind eroic. Cuvinte de apreciere au venit şi din Irak, unde sute de susţinători ai Hezbollah au sărbătorit pe străzile din Bagdad, dar şi în Fâşia Gaza.

Riscul escaladării conflictului în zonă este uriaş, mai ales că acţiunile statului evreu au născut şi reacţii mai… moderate. Chiar înaintea atacului cu rachete, preşedintele turc Receip Erdogan a condamnat ofensiva Israelului în Liban. „Sub acest delir al pământului promis, locul pe care administraţia israeliană va pune ochii, după Palestina şi Liban, cu un fanatism complet religios, va fi ţara noastră, spun asta foarte clar”, a declarat Recep Erdogan, preşedintele Turciei. În acest moment, aproximativ 1.500 de cetăţeni români şi familiile lor şi-au înregistrat prezenţa în Liban, iar autorităţile de la Bucureşti i-au sfătuit să părăsească zona cât mai repede.

Rachete lansate de Iran au trecut de sistemul Iron Dome și au lovit orașul Tel Aviv. Imagini cu urmările atacului

Iranul a lansat marți seară aproape 200 de rachete spre Israel, ca răspuns la uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, iar unele dintre acestea au trecut de sistemul aerian de apărare israelian Iron Dome și au lovit orașul Tel Aviv. Armata israeliană a transmis miercuri că rachete au căzut peste nişte baze aeriene din Israel, însă fără a provoca distrugeri.

Forțele de Apărare ale Israelului spun că din cele aproape 200 de rachete lansate sa Iran, trei dintre ele au trecut de sistemul de apărare aerian Iron Dome, scrie CNN.

Un palestinian a fost ucis în Cisiordania, a declarat guvernatorul local pentru AFP, preluată de Agerpres. „Un muncitor palestinian din Ierihon a fost ucis când bucăți dintr-o rachetă au căzut din cer și l-au lovit”, a declarat guvernatorul din Ierihon, Hussein Hamayel, pentru AFP.

Iranul a folosit pentru prima oară rachete hipersonice

Gărzile Revoluționare ale Iranului afirmă că 90% din rachetele lansate împotriva Israelului și-au atins țintele cu succes. Declarația difuzată de televiziunea de stat susține că atacul a vizat baze aeriene și radare, precum și aparatul de securitate care a planificat uciderea unor figuri importante din Hamas și Hezbollah.

Potrivit acestora, în atacul de marți seara Teheranul a folosit pentru prima oară rachete „Fatah”, hipersonice.

Rachete au căzut peste baze aeriene israeliene

Armata israeliană a informat că rachete trase de Iran au căzut peste nişte baze aeriene din Israel, însă fără a provoca distrugeri.

”În timpul atacului iranian de ieri, mai multe rachete au căzut peste baze ale forţelor aeriene israeliene. Nicio infrastructură (…) nu a fost avariată”, a anunţat armata israeliană într-un comunicat, adăugând că atacul nu a făcut răniţi şi nici nu a avariat avioane.

Iranul a lansat marţi un atac cu sute de rachete balistice asupra Israelului drept ripostă la campania Israelului împotriva grupării şiite pro-iraniene Hezbollah în Liban.

Lansarea de rachete a avut loc după ce Israelul a declarat că trupele sale au lansat raiduri terestre în Liban, deşi a descris incursiunile ca fiind limitate.

Iranul avertizează Israelul să nu răspundă la atac

Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian a declarat că Israelul s-ar putea confrunta cu o reacţie şi mai dură dacă nu va pune capăt ”crimelor sale”, informează Reuters.

”Dacă regimul sionist (Israel) nu îşi încetează crimele, el se va confrunta cu reacţii şi mai dure”, a avertizat Pezeshkian înainte de a se îmbarca pentru vizita sa programată în Qatar, a transmis o media de stat.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va răspunde la acest atac cu rachete al Iranului.

Pezeshkian a declarat pentru televiziunea de stat că principalul obiectiv al vizitei sale la Doha este de a discuta despre relaţiile bilaterale şi a semna acorduri cu guvernul Qatarului. El va participa de asemenea la un summit al organizaţiei interguvernamentale Dialogul de cooperare pentru Asia.

”Al doilea obiectiv este de a discuta în ce fel ţările asiatice pot preîntâmpina crimele Israelului în regiune şi împiedica inamicii să provoace haos în Orientul Mijlociu”, a spus Pezeshkian.

”Trebuie să distrugem programul nuclear iranian”

”Avem justificarea. Avem instrumentele necesare. Acum că Hezbollah şi Hamas sunt paralizate, Iranul este expus”, a susţinut el, referindu-se la loviturile israeliene din ultimele săptămâni care au decimat conducerea mişcării islamiste libaneze Hezbollah, susţinută de regimul de la Teheran, şi de războiul Israelului cu gruparea Hamas din Fâşia Gaza.

Bennett şi-a anunţat în 2022 retragerea din politică, dar presa israeliană vehiculează periodic posibilitatea unei reveniri. Sondaje de opinie recente îl plasează pe locul al doilea în intenţiile de vot, după actualul şef al guvernului, Benjamin Netanyahu, în caz că ar candida în cadrul unor alegeri anticipate.

”Iranul trebuie să plătească un preţ mare”

Cel mai proeminent lider al opoziţiei din Israel, Yair Lapid, a declarat la rândul său că Iranul trebuie să plătească „un preţ mare” pentru atacul de marţi seara. „Teheranul ştie că vine Israelul. Răspunsul trebuie să fie sever şi să transmită un mesaj fără echivoc axei teroriste în Siria, în Irak, în Yemen, în Liban, în Gaza şi chiar în Iran”, a spus politicianul, care a fost de asemenea premier în 2022.

În ţările menţionate de Lapid există grupări armate susţinute de Iran şi ostile Israelului, reaminteşte AFP, potrivit Agerpres.

Israelul şi Occidentul, în primul rând SUA, acuză Iranul că intenţionează să se înarmeze atomic; Teheranul dezminte astfel de acuzaţii şi afirmă că programul său nuclear are exclusiv obiective civile.

Israelienii nu au confirmat, dar nici nu au negat vreodată oficial că deţin arme nucleare. Institutul Internaţional de Cercetări pentru Pace (SIPRI) din Stockholm estimează că Israelul ar deţine circa 90 de ogive atomice.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Sistemul de rachete antiaeriene Patriot în valoare de 1 miliard de euro, pe care România l-a donat Kievului, a ajuns după 4 luni, în Ucraina

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Sistemul de rachete antiaeriene Patr…