Acasă Război Invadarea Rusiei, aprobată de SUA şi UE, Zelenski anunță că 74 de localități ale Rusiei sunt ”sub controlul Ucrainei”, Putin, criză de nervi

Invadarea Rusiei, aprobată de SUA şi UE, Zelenski anunță că 74 de localități ale Rusiei sunt ”sub controlul Ucrainei”, Putin, criză de nervi

0
0
6

O altă regiune rusă, bombardată de Ucraina, declară stare de urgență. Invazia ucrainenilor în Kursk a intrat în a doua săptămână.

Război în Ucraina. Guvernatorul regiunii Belgorod a declarat stare de urgență şi susţine că bombardamentele zilnice ucrainene distrug case și ucid civili. Ucraina a invadat regiunea rusă Kursk pe 6 august şi susţine că acum controlează acolo 74 de localităţi. Putin a acuzat Ucraina de „comiterea de crime” împotriva poporului rus și a spus că va primi un răspuns pe măsură. Nu există informaţii că trupele ucrainene au intrat şi în Belgorod, relatează BBC

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a decretat miercuri stare de urgenţă, evocând o situaţie „extrem de dificilă” cauzată de bombardamentele forţelor ucrainene asupra acestei zone frontaliere.

„Situaţia din regiunea noastră Belgorod rămâne extrem de dificilă şi tensionată din cauza bombardamentelor forţelor armate ucrainene. Case au fost distruse, civili au fost ucişi sau au fost răniţi”, a scris pe Telegram guvernatorul Viaceslav Gladkov. „Pentru a asigura o protecţie sporită a populaţiei şi a aduce un sprijin suplimentar victimelor, starea de urgenţă va fi instituită la nivel regional”, începând de miercuri, a adăugat el.

Gladkov a informat cu privire la atacuri ucrainene cu drone împotriva a două sate ale regiunii, Şebekino şi Ustinka. Autorităţile regiunilor Kursk, Voronej şi Briansk au informat la rândul lor că drone provenite din Ucraina au fost doborâte de apărarea aeriană rusă în timpul nopţii.

Rusia a anunţat miercuri că a doborât peste noapte 117 drone ucrainene peste teritoriul său şi 4 rachete, inclusiv peste Voronej, adânc pe teritoriul său. Ucraina desfăşoară din 6 august o ofensivă de anvergură în regiunea rusă Kursk, ce se învecinează cu regiunea Voronej, revendicând cucerirea a peste 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul rus. Autorităţile ruse au recunoscut la rândul lor, luni, pierderea a 28 de localităţi şi câştiguri teritoriale ucrainene ce se întind pe o zonă de 40 de kilometri lăţime şi 12 kilometri profunzime.

Potrivit unor calcule realizate de AFP marţi pe baza unor surse ruse difuzate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un centru de reflecţie american, trupele ucrainene au avansat 800 de kilometri pătraţi în regiunea Kursk. Comparativ, Rusia a avansat 1.360 de kilometri pătraţi pe teritoriul ucrainean începând din 1 ianuarie 2024, potrivit analizei France Presse.

Prima reacţie a lui Joe Biden

Președintele american Joe Biden a declarat marţi seară că a fost informat la fiecare patru – cinci ore în ultimele șase – opt zile despre acțiunile Ucrainei în Rusia. „Creează o adevărată dilemă pentru Putin”, a fost prima reacţie a liderului american. Potrivit acestuia SUA sunt în contact constant cu ucrainenii. El a refuzat să ofere alte detalii: „Asta este tot ce voi spune despre asta cât timp este în desfăşurare”.

Ucraina revendică ocuparea a 74 de localităţi în Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut marţi că armata ucraineană a preluat controlul asupra a 74 de localităţi pe teritoriul rus în urma ofensivei-fulger lansate cu o săptămână în urmă în provincia rusă de graniţă Kursk ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă.

„În pofida luptelor dificile şi intense, înaintarea forţelor noastre în regiunea Kursk continuă (…) Sunt 74 de localităţi sub controlul Ucrainei”, a spus preşedintele ucrainean pe Telegram. Tot potrivit preşedintelui Zelenski, trupele ucrainene au înaintat în ultimele 24 de ore între 1 şi 3 km în interiorul provinciei ruse Kursk.

Ruşii: ”Armata ucraineană acţionează dispersat cu unităţi mobile de sabotaj”.

Guvernatorul interimar al acestei provincii, Alexei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene controlau 28 de aşezări după ce au pătruns 12 km în adâncime şi 40 de km lăţime de-a lungul graniţei. „Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene”, a explicat Smirnov, vorbind la o reuniune de criză convocată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit bloggerilor militari ruşi, armata ucraineană acţionează dispersat cu unităţi mobile de sabotaj dificil de localizat şi care pot provoca haos în rândul unităţilor ruse trimise ca întăriri. În urma ofensivei ucrainene, Rusia a anunţat evacuarea a circa 200.000 de persoane, pe lângă cele din provincia Kursk evacuări fiind iniţiate şi din provincia învecinată Belgorod, ameninţată de asemenea de incursiunile ucrainene.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a desemnat pe Aleksei Diumin (52 de ani), fost guvernator al regiunii Tula, în prezent secretarul Consiliului de Stat al Rusiei, în calitate de responsabil de operaţiunea militară pentru respingerea trupelor ucrainene din regiunea rusă Kursk, potrivit The Moscow Times, care citează canalul Telegram „Management Z Kursk”.

Diumin, fostă gardă de corp a lui Putin în trecut, va avea rolul să coordoneze acţiunile armatei ruse în regiunea Kursk, unde trupele ucrainene au pătruns marţea trecută şi de atunci au avansat peste 35 km în adâncimea teritoriului Rusiei şi au cucerit zeci de localităţi.

După ce generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse, i-a prezentat şefului statului rus la 7 august situaţia din Kursk într-o manieră pozitivă, care a fost în mare măsură contrazisă de majoritatea celorlalte rapoarte privind evoluţiile de pe teren, Putin l-a însărcinat pe Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) să instituie regim de operaţiune antiteroristă în regiunile Kursk, Belgorod şi Briansk, de la frontiera cu Ucraina, şi să preia sub comanda sa „operaţiunea antiteroristă” din Kursk.

Numirea lui Diumin, care are gradul de general-colonel, în calitate de responsabil pentru gestionarea „situaţiei din Kursk” i-a luat pe mulţi prin surprindere, mai ales că intervine la mai puţin de o săptămână după ce această sarcină îi fusese încredinţată şefului FSB. Cu toate acestea, bloggerii militari pro-Kremlin au salutat numirea acestuia.

Cunoscutul blogger militar pro-Kremlin Rybar l-a descris pe Diumin ca pe cineva care face parte din „echipa lui Putin” şi care, scrie el, va elimina „aparenţele şi va începe să rezolve problema, în loc să încerce să o îngheţe”.

Într-o declaraţie făcută marţi seara, preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că forţele ucrainene au preluat controlul deja asupra a 74 de localităţi din regiunea Kursk, potrivit postului de televiziune ucrainean Kanal 24. Acolo sunt efectuate inspecţii şi măsuri de stabilizare. Conceperea de soluţii umanitare pentru aceste teritorii continuă, a mai spus el.

Anterior, armata rusă raportase că „zădărniceşte” noi atacuri ucrainene în această regiune de frontieră, ţinta, de la 6 august, a celei mai mari intruziuni a unei armate străine pe teritoriul rus de la al Doilea Război Mondial. Forţele ruse au utilizat rachete, drone şi lovituri aeriene, în acţiuni despre care un comandant de rang înalt a declarat că au oprit înaintarea Ucrainei după cel mai mare asalt asupra teritoriului suveran rusesc de la începutul războiului în Ucraina, conform Reuters.

Mii de soldaţi ucraineni au trecut graniţa cu Rusia în urmă cu o săptămână, într-un atac surpriză despre care preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că a avut drept scop să îmbunătăţească poziţia de negociere a Kievului înaintea unor eventuale discuţii şi să încetinească avansului forţelor ruse de-a lungul frontului, în special în Doneţk.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că, armata ucraineană a preluat controlul asupra a 74 de localităţi pe teritoriul rus în urma ofensivei-fulger lansate cu o săptămână în urmă în provincia rusă de graniţă Kursk ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă.

”În pofida luptelor dificile şi intense, înaintarea forţelor noastre în regiunea Kursk continuă (…) Sunt 74 de localităţi sub controlul Ucrainei”, a spus preşedintele ucrainean pe Telegram, potrivit AFP.

Tot potrivit preşedintelui Zelenski, trupele ucrainene au înaintat în ultimele 24 de ore între 1 şi 3 km în interiorul provinciei ruse Kursk.

Guvernatorul interimar al acestei provincii, Alexei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene controlau 28 de aşezări după ce au pătruns 12 km în adâncime şi 40 de km lăţime de-a lungul graniţei.

”Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene”, a explicat Smirnov, vorbind la o reuniune de criză convocată de preşedintele rus Vladimir Putin.

În urma ofensivei ucrainene, Rusia a anunţat evacuarea a circa 200.000 de persoane, pe lângă cele din provincia Kursk evacuări fiind iniţiate şi din provincia învecinată Belgorod, ameninţată de asemenea de incursiunile ucrainene.

Rusia ia în calcul să mute locuitorii evacuați din Kursk în teritoriile ucrainene ocupate

Guvernatorul interimar al regiunii ruse Kursk, unde Ucraina a lansat o incursiune transfrontalieră săptămână trecută, a declarat marţi că locuitorii strămutaţi din cauza luptelor ar putea fi duşi în zonele ocupate de forţele ruse în Ucraina.

Guvernatorul Alexei Smirnov a scris pe Telegram că a discutat cu guvernatorul regiunii Zaporojie din sud-estul Ucrainei despre acest plan.

Smirnov a scris că omologul său, Evgheni Baliţki, a sugerat ca sanatoriile şi pensiunile de pe malul Mării Azov să fie folosite pentru a găzdui persoanele evacuate.

”În zilele următoare, vom organiza primele transporturi pentru a aduce oamenii în adăposturile de urgenţă din regiunea Zaporojie”, a adăugat Smirnov.

Rusia a anexat Zaporojie în septembrie 2022, deşi nu controlează pe deplin regiunea.

Ucraina se luptă de aproape doi ani şi jumătate să respingă invazia rusă şi a mutat lupta pe teritoriul inamic pentru prima dată săptămâna trecută.

Ucraina a pus la cale incursiunea din Rusia pentru a destabiliza Kremlinul, relatează Bloomberg. SUA și Uniunea Europeană au aprobat invadarea Rusiei, dar aliații NATO rămân rezervaţi dacă forțele ucrainene pot să-şi apere teritoriul rusesc cucerit. Totuşi planificarea unei astfel de incursiuni implică faptul că face parte dintr-un plan strategic mai amplu, notează sursa citată.

Înainte ca trupele ucrainene să treacă graniţa în Rusia, Kievul a luat în calcul mai multe scenarii pentru un atac care să șocheze conducerea de la Moscova și să-l pună pe președintele Vladimir Putin în dezavantaj, potrivit unui oficial occidental aflat la curent cu planurile ucrainenilor.

Cu armata ucraineană în defensivă și cu forțele Kremlinului înaintând încet, dar sigur, în acest an, atacul transfrontalier în Kursk a fost luat în considerare cu multă vreme înainte de incursiunea surpriză de pe 6 august, a declarat oficialul sub protecţia anonimatului.

În timp ce comandantul-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, susţine că armata a preluat controlul asupra a aproximativ 1.000 de kilometri pătrați în regiunea de graniță de la începutul atacului, Institutul pentru Studiul Războiului a stabilit că ucrainenii au ocupat aproximativ 800 de kilometri pătrați.

SUA și Uniunea Europeană au aprobat invadarea Rusiei, prima de la debutul celui de-al Doilea Război Mondial, dar aliații NATO rămâm rezervaţi. Conducerea de la Kiev nu a împărtășit informații detaliate despre ofensiva din Kursk decât atunci când aceasta era în desfășurare, a spus un oficial din serviciile de informații occidentale sub protecţia anonimatului.

Aliații NATO nu au rezerve cu privire la incursiune, dar consideră că este puțin probabil ca forțele ucrainene să poată păstra teritoriul rusesc chiar dacă Moscova va avea nevoie de câteva săptămâni pentru a-i forța pe ucraineni să se retragă din Kursk, a spus oficialul.

Acțiunea este crucială cel puţin pentru a demontra că Ucraina poate provoca Kremlinul, potrivit unui oficial NATO. Ipostaza de aşteptăm să vedem ce se întâmplă se alianiază cu o relativă reticienţă a aliaților Ucrainei de a comenta această mutare. Riscurile sunt clare pentru trupele care se întind pe o linie de front de peste 1.000 de kilometri.

Mutarea unor unităţi de luptă experimentate în timp ce forțele ruse se apropie de poziții strategice i-ar putea face pe ucraineni mai vulnerabili, potrivit unui oficial. Totuși, în timp ce atacul asupra regiunii Kursk a luat prin surprindere Moscova și Occidentul, planificarea unei astfel de incursiuni implică faptul că face parte dintr-un plan strategic mai amplu. Ucrainenii au lansat în ultima perioadă atacuri asupra instalațiilor energetice aflate în interiorul teritoriului rus şi raiduri în regiunea Belgorod la care nu au folosit însă forţe din cadrul armatei.

Zelenski, care a confirmat luni atacul pentru prima dată, a declarat că Ucraina controlează acum zone din care Rusia a lansat lovituri în regiunea ucraineană Sumî.

Atacul este în concordanță cu politica Washingtonului privind utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de americani pentru a se apăra, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh. De asemenea, UE a numit operațiunea din Kursk o formă de apărare legitimă împotriva unui război de agresiune.

„Susținem Ucraina într-un război care este un război defensiv și nu este nimic de discutat aici. Sunt conștient și știm cu toții care sunt riscurile”, a declarat marți premierul polonez Donald Tusk.

Ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, a declarat marţi că Rusia mută trupe din exclava sa baltică Kaliningrad în regiunea Kursk din sud, unde are loc o incursiune transfrontalieră fără precedent a trupelor ucrainene.

Kasciunas a făcut această declaraţie în timpul unei întâlniri cu preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev, aşa cum se poate vedea într-un clip video postat pe contul Telegram al liderului ucrainean.

Publicația europeană POLITICO scrie că Rusia a retras unele trupe din sudul Ucrainei și a revenit pe propriul teritoriu pentru a încerca să respingă o incursiune în creștere a forțelor Kievului. Informația vine de la un oficial ucrainean.

Atacul surpriză în desfășurare al Ucrainei a declanșat agitație la Moscova, unde președintele Vladimir Putin și-a exprimat furia după ce Kievul a pătruns în zeci de așezări și zone uriașe de teritoriu în regiunile Kursk și Belgorod din sudul Rusiei.

”Rusia a relocat unele dintre unitățile sale din regiunile Zaporijia și Herson din sudul Ucrainei”, a declarat Dmitro Lihovi, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, pentru POLITICO.

Ipocritul Vladimir Putin a declarat că, Ucraina încearcă să submineze stabilitatea Rusiei cu incursiunea sa militară de o amploare fără precedent din regiunea de graniţă Kursk, însă nu va reuşi.

„Pierderile în rândurile forţelor armate ucrainene cresc dramatic, inclusiv în rândul celor mai pregătite unităţi de luptă, unităţi pe care inamicul le desfăşoară la graniţa noastră”, a declarat Putin într-o întâlnire televizată cu oficiali de rang înalt din domeniul securităţii şi cu guvernatori regionali.

„Inamicul va primi cu siguranţă un răspuns pe măsură, şi toate obiectivele pe care le avem vor fi, fără îndoială, atinse”, a mai spus el.

Putin, în prag de criză de nervi: Ucraina destabilizează Rusia cu ofensiva din regiunea Kursk
Preşedintele Putin a acuzat Ucraina, care a lansat săptămâna trecută o incursiune armată de o amploare fără precedent pe teritoriul Rusiei, că doreşte să „semene discordie” în societatea rusă.

„Un alt obiectiv evident al inamicului este să semene discordie şi zâzanie în societatea noastră, să intimideze oamenii, să distrugă unitatea şi coeziunea societăţii ruse”, a declarat Putin, care a afirmat totodată că vrea să „expulzeze” forţele ucrainene din Rusia.

„Sarcina principală a Ministerului Apărării este, fără îndoială, de a expulza inamicul de pe teritoriile noastre”, a mai spus Putin, conform agerpres.ro. „Inamicul încearcă să-şi îmbunătăţească poziţia de negociere în viitor”, a denunţat el, acuzând Kievul că „execută dorinţa” Occidentului.

Prin incursiunea sa în provincia Kursk, a mai spus preşedintele rus, Kievul urmăreşte de asemenea să frâneze ofensiva armatei ruse în estul şi sudul Ucrainei.

Guvernatorul interimar Alexei Smirnov a declarat, la rândul său, că forţele ucrainene au ocupat 28 de localităţi în regiunea rusă Kursk, la graniţa cu Ucraina.

Potrivit aceluiaşi guvernator al provinciei Kursk, operaţiunea militară ucraineană să întinde pe o zonă de 12 kilometri în profunzimea teritoriului rus şi pe 40 de kilometri în lăţime de-a lungul frontierei.

Circa 121.000 de persoane au fost evacuate din regiunea Kursk ca urmare a incursiunii armate ucrainene care are loc de aproximativ o săptămână, a mai spus Alexei Smirnov.

„Până în prezent, 121.000” de persoane „au plecat sau au fost evacuate” din regiunea Kursk, a precizat Smirnov, în cadrul întâlnirii prezidate de Vladimir Putin şi difuzate de televiziunea rusă.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…