Acasă Război Incursiunea armatei Ucrainene în teritoriul Rusesc, se adâncește, un pod de pontoane în regiunea Kursk, distrus, alarmă la podul Kerci

Incursiunea armatei Ucrainene în teritoriul Rusesc, se adâncește, un pod de pontoane în regiunea Kursk, distrus, alarmă la podul Kerci

0
0
7

Podul Kerci din Crimeea ocupată de ruși a fost închis, joi, după ce o alarmă pentru un posibil atac asupra acestuia a fost declanșată. Odată cu alarma, potrivit procedurilor, rușii au eliberat un fum gros care a acoperit podul.

Potrivit presei ucrainene, care citează surse ruse din Crimeea, traficul vehiculelor este oprit pe Podul Kerci, iar transportul maritim de pasageri a fost suspendat la Sevastopol din cauza unei posibile amenințări cu rachete.

Rușii din Crimeea se tem de atacuri ucrainene, motiv pentru care au început recent o construcție care să protejele podul vital pentru aprovizonarea peninsulei.

Fotografii care arată noua construcție a rușilor au apărut la începutul lunii august. Evoluția construcției poate de asemena fi observată în imaginile surprinse din satelit. Scopul noii construcții este probabil să protejeze podul de potențiale atacuri ucrainene.

Podul Crimeei are o semnificație strategică și este un simbol al Rusiei după ocuparea ilegală a Crimeei. Are, de asemenea, o valoare tactică, deoarece susține o parte a rutelor de aprovizionare din Crimeea.

Forțele ucrainene pentru Operațiuni Speciale (SOF), în colaborare cu Forțele de Apărare ale Ucrainei au distrus un pod de pontoane pe care rușii abia îl construiseră peste râul Seim, în regiunea Kursk, și au publicat un videoclip al operațiunii pe rețelele sociale. Rușii încearcă în zadar să suplinească distrugerea podurilor rutiere peste râul Seim, ceea ce a lăsat izolați câteva mii de soldați ai Moscovei.

”Unde „au dispărut„ pontoanele rusești din Kursk? Luptătorii Forțelor pentru Operațiuni Speciale împreună cu unități ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei le distrug cu precizie”, se arată într-un mesaj postat de Forțele ucrainene pentru Operațiuni Speciale pe platforma Telegram, alături de un clip video al misiunii.

Loviturile asupra podului de pontoane au fost executate cu un lansator HIMARS, care a tras proiectile cu dispersie.

Pe lângă pontoane, ucrainenii au mai distrus un depozit de echipamente, un depozit de muniție, un depozit de combustibili, un sistem de război electronic și un obuzier de calibru 152 mm, mai menționează SOF.

Un feribot care transporta rezervoare de combustibil s-a scufundat vineri într-un port rusesc din fața Crimeei anexate, după ce a fost lovit de un atac ucrainean, au anunțat autoritățile regionale, citate de AFP.

”Ca urmare a avariilor suferite, feribotul s-a scufundat în apele portului Kavkaz. Nu există niciun focar de incendiu în port”, a indicat pe Telegram serviciul operațional al regiunii ruse Krasnodar (sud-vest), care denunțase anterior un atac al «regimului de la Kiev» împotriva navei.

Guvernatorul regiunii Krasnodar, Veniamin Kondratiev, a anunțat că autoritățile au salvat patru membri ai echipajului feribotului feroviar care transporta combustibil și care s-a scufundat în portul Kavkaz.

”Principala sarcină acum este de a salva restul echipajului feribotului și de a lua cu promptitudine măsuri cuprinzătoare pentru a elimina consecințele în scopul de a preveni deteriorarea mediului marin”, a scris acesta pe canalul său Telegram.

El nu a precizat câte persoane se aflau la bord.

Autoritățile ruse susțin că forțele armate ucrainene au atacat feribotul din portul Kavkaz. Ucraina nu a comentat încă aceste declarații.

Coloane de fum se ridică deasupra portului, situat în regiunea Krasnodar, în apropiere de Podul Crimeii.

Potrivit autorităților locale, pe feribot se aflau 30 de rezervoare de combustibil.

Dar totuși, cum a fost posibilă operațiunea ucraineană care a surprins o lume întreagă. ”Greșeala” unui general rus a făcut vulnerabilă întreaga graniță rusă.

Apărarea rusească din Kursk fusese slăbită semnificativ înainte de incursiunea ucraineană, conform unei investigații a WSJ, care arată că un general rus a dizolvat un consiliu special care avea rolul de a gestiona securitatea în provincie. Alexander Lapin a susținut că armata rusă este capabilă de una singură să apere provincia de graniță.

Citând un oficial anonim din serviciile de securitate rusești, WSJ scrie că Lapin a dizolvat un consiliu format din militari și oficiali locali și regionali de securitate care ar fi fost însărcinat cu obiectivul de a preveni posibilitatea unui atac ucrainean.

Raportul subliniază, totuși, că Rusia tot ar fi avut probleme în a se apăra de forțele ucrainene, însă situația a devenit mult mai proastă pentru regimul de la Kremlin ca urmare a deciziilor lui Lain. Confuzia și lipsa de organizare au fost și mai mari în contextul acestora.

Operațiunea fără precedent a armatei ucrainene, deja în desfășurare de aproape două săptămâni, adus la capturarea orașlui Sudja, în Kursk, și la distrugerea a trei poduri peste râul Seim, aproape de granița cu Ucraina.

Forțele ucrainene au înaintat 28-35 de kilometri în interiorul Rusiei și au ocupat în jur de 93 de localități, conform comandantului-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.

Motivul pentru care Lapin ar fi luat decizia a fost lipsa critică de personal, iar mișcarea sa greșită este caracteristică pentru un comandant care adesea nu mai este la curent cu realitățile de pe câmpul de luptă, fenomen care afectează, acum, Rusia în timp ce încearcă să alunge forțele ucrainene de pe teritoriul său, potrivit WSJ.

”Verticala de putere a lui Putin este încă în vigoare, dar deocamdată funcționează împotriva obiectivelor Rusiei pe teren. Și cum planificarea Rusiei vine numai de la vârf, răspunsurile sale la evenimente neașteptate și rapide sunt incredibil de afectate, fără ca cineva de pe teren să ia inițiativa”, este de părere William Courtney, fost diplomat american.

Miercuri, Ucraina a lansat un nou atac în interiorul Rusiei, de data aceasta trimițând cel puțin 45 de drone în regiunile de frontieră ale țării, Briansk, Kursk și Belgorod, în încercarea de a pune presiune pe forțele ruse și de a ataca Moscova.

Nu este clar dacă consiliul interinstituțional dizolvat de Lapin, un organism care aduna ofițeri militari împreună cu oficiali de securitate locali și regionali, ar fi contribuit la organizarea unui răspuns coerent din partea regimului de la Kremlin.

Dar, fără un organism centralizat însărcinat cu răspunsul Rusiei, eforturile sale de a înlătura forțele ucrainene au fost până acum haotice și ineficiente.

„Rusia încă își pregătește reacția la această incursiune a Ucrainei. Reacția a fost destul de lentă și dispersată. O parte din acest lucru se datorează faptului că nu ar fi clar cine este responsabil”, a declarat, joi, generalul Christopher Cavoli, comandant NATO.

Nu a fost prima dată când generalul Lapin s-a remarcat prin gafe și demonstrații de incompetență. La începutul lunii septembrie 2022, forțele ucrainene au lansat un atac surpriză în nord-estul Ucrainei, în teritoriile ocupate de ruși.

Fără ca rușii să își fi fortificat suficient pozițiile subțiri de pe linia frontului, ucrainenii au trecut peste ei folosind vehicule de teren rapide, urmate de eșaloane blindate mai grele. Linia ofensivă a Rusiei s-a prăbușit, iar Ucraina a reușit să recucerească mii de kilometri pătrați în nord-estul Ucrainei.

În urma eșecului, Ramzan Kadîrov i-a cerut demisia: ”L-aș retrograda pe Lapin la gradul de soldat, i-aș retrage distincțiile și l-aș trimite în prima linie cu o mitralieră”.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 69 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…