Carnagiu în rândul civililor, o rachetă rusească S-300 a lovit, miercuri, o piață din centrul orașului ucrainean Kosteantînivka. Kosteantînivka este poziționat în apropierea liniilor de front din jurul Bahmut, fiind o localitate frecventată de personalul militar ucrainean.
Măcel în estul Ucrainei. 17 oameni, inclusiv copil, au fost uciși, în această după amiază, în centrul orașului Konstantinovka. A fost un atac cu rachete rusești, care a mai rănit 32 de persoane. Momentul a fost surprins de o cameră de supraveghere din apropiere. Vă avertizăm că urmează detalii și imagini care vă pot afecta emoțional.
Cel puţin 17 persoane au fost ucise miercuri într-un bombardament rusesc care a lovit o piaţă din oraşul ucrainean Kostiantînivka, situat la circa 30 de kilometri de linia frontului, a anunţat pe reţelele de socializare preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.
”Artileria teroriştilor ruşi a ucis 17 persoane în oraşul Kostiantînivka, în regiunea Doneţk”, a spus Zelenski, menţionând că au fost lovite o piaţă, magazine şi o farmacie. „Din păcate, numărul morţilor şi al răniţilor ar putea creşte”, a adăugat Zelenski.
Într-un mesaj separat, ministrul ucrainean de interne Igor Klîmenko a declarat că sunt cel puţin 28 de răniţi.
Imagini de pe camerele de supraveghere prezentate de Zelenski arată o explozie puternică, precedată de şuieratul unui obuz.
Localitatea Kostiantînivka se află la circa 30 de kilometri de oraşul Bahmut, cucerit în luna mai de trupele ruse după zece luni de lupte grele, dar unde acum trupele ucrainene sunt în ofensivă şi atacă pe flancuri.
Locaţii civile din localităţi ucrainene au fost adesea lovite de rachete sau obuze ruseşti de când Rusia a lansat războiul anul trecut, dar Moscova a negat de fiecare dată că loveşte ţinte civile, afirmând că atacă numai ţinte care sunt legate într-un mod sau altul de infrastructuri militare.
„Cel puțin alte 20 de persoane sunt rănite. Sincerele mele condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor. Serviciile de urgență lucrează la fața locului. Incendiul a fost localizat. Ajutăm victimele„, scris prim-ministrul ucrainean pe Telegram.
„Trupele rusești sunt teroriste și nu vor fi iertate. Va exista o răsplată dreaptă pentru tot„, a adăugat el.
Imaginile de la sol arată un incendiu violent și un fum negru, gros care se ridică în urma loviturii.
Se vede cel puțin o victimă căzută la pământ. Locul loviturii se află în apropierea unui centru comercial.
Acesta este momentul care a dezlănțuit groaza în centrul orașului Konstantinovka. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere din apropiere, se aude inițial o bubuitură, iar la contactul cu solul, racheta lansată de ruși explodează. O clădire, dar și câteva mașini din apropiere au fost distruse complet de flăcări.
Cel puțin 16 persoane au murit în atac, inclusiv un copil. Imagini cu tabloul dezolant au fost publicate pe rețelele de socializare. Polițiștii, alături de civili, au intervenit, pentru a salva cât mai multe persoane, dar și pentru a recupera corpurile celor decedați.
Ministrul ucrainean de Interne, Igor Klimenko, a declarat că, pe lângă cei 16 morţi, cel puţin 28 de persoane au fost rănite în atac. Autoritățile nu au oferit mai multe detalii, dar presa locală a relatat că a fost un atac cu rachete. Atacul devastator al rușilor vine în aceeași zi în care secretarul de stat american, Antony Blinken, a ajuns la Kiev. Tot astăzi, Rada Supremă din Ucraina a aprobat candidatura noului ministru al Apărării, Rustem Umerov, numit în locul lui Oleksii Rezniko.
Autoritățile ucrainene spun că se așteaptă la o creștere a numărului victimelor. La momentul primului anunț al atacului, autoritățile ucrainene au transmis că 16 oameni au fost uciși și 20 răniți.
Oamenii erau la cumpărături – în zona lovită de rachete sunt o piață, câteva magazine, o farmacie, restaurante și cafenele.
Jurnaliștii care au ajuns la fața locului povestesc că au văzut trupuri acoperite, întinse pe pământ, și mașini înnegrite de explozia rachetelor.
Atacul asupra civililor de la Kostiantinivka, soldat cu 17 morţi şi 32 de răniţi, intervine în ziua în care secretarul de stat al SUA şi premierul Danemarcei au venit la Kiev ca să dea un imbold contraofensivei ucrainene.
Jurnaliştii de la Associated Press aflaţi la locul atacului din oraşul Kostiantinivka, în regiunea Doneţk, au văzut pe jos cadavre acoperite şi angajaţi ai serviciilor de urgenţă stingând incendii la tarabele din piaţă, în timp ce în apropiere se vedeau maşini contorsionate şi înnegrite de fum.
Ministrul afacerilor interne, Ihor Klîmenko, a declarat că 17 persoane au fost ucise, iar alte 32 au fost rănite.
Ministerul Apărării a precizat că piaţa a fost lovită de o rachetă balistică.
Au ars în jur de 30 de pavilioane din piaţă. Douăzeci de magazine, linii electrice, o clădire administrativă şi etajul unui bloc de apartamente au fost avariate, potrivit biroului procurorului general.
„O piaţă obişnuită. Magazine. O farmacie. Oameni care nu au făcut nimic rău„, a comentat preşedintele Volodimir Zelenski pe canalul său Telegram.
„Cei care cunosc acest loc ştiu foarte bine că este o zonă civilă„, a declarat ulterior Zelenski, la o conferinţă de presă susţinută alături de premierul danez, Mette Frederiksen, venită în vizită la Kiev împreună cu secretarul american de stat, Antony Blinken. „Nu există unităţi militare în apropiere. Lovitura a fost deliberată„, a conchis preşedintele ucrainean.
„Aceste atacuri brutale ale Rusiei au subliniat importanţa de a continua să sprijinim poporul ucrainean„, a comentat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
Vizita lui Blinken are ca scop evaluarea contraofensivei ucrainene, care durează de trei luni, şi semnalarea continuării sprijinului american, în condiţiile în care unii aliaţi occidentali îşi exprimă îngrijorarea cu privire la progresul lent al Kievului în alungarea forţelor ruseşti, potrivit oficialilor americani.
„Vrem să ne asigurăm că Ucraina dispune de ceea ce are nevoie, nu doar pentru a reuşi în contraofensivă, ci pe termen lung, pentru a se asigura că are un factor de descurajare puternic„, a declarat Blinken. „Suntem, de asemenea, hotărâţi să continuăm să lucrăm cu partenerii noştri în timp ce construiesc şi reconstruiesc o economie puternică, o democraţie puternică„, a arătat el la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba şi cu preşedintele Volodimir Zelenski.
Blinken a sosit la Kiev pentru o vizită de o noapte, la câteva ore după ce Rusia lansase un atac cu rachete asupra capitalei ucrainene.
În trenul care îl ducea spre Kiev, Blinken s-a întâlnit şi cu premierul danez Mette Frederiksen, care a venit şi ea într-o vizită oficială la Kiev. Şeful diplomaţiei americane i-a mulţumit pentru că Danemarca este lider în pregătirea piloţilor ucraineni pentru F-16 şi pentru că a promis să doneze avioanele de luptă Ucrainei.
După ce a ajuns la Kiev, Blinken a depus o coroană de flori la cimitirul Berkoveţke din oraş pentru a comemora trupele ucrainene ucise în apărarea ţării.
Blinken i-a spus ministrului de externe, Dmitro Kuleba, că SUA au „văzut progrese bune în contraofensivă„. Este foarte încurajator, a transmis el.
Întâlnindu-se cu premierul Denîs Şmîhal, Blinken a spus că se află în Ucraina pentru a reafirma angajamentul american de a fi alături de Kiev. „Şi pentru a vă ajuta să vă asiguraţi că reuşiţi din punct de vedere militar să faceţi faţă agresiunii, dar şi pentru a fi alături de voi pentru a ne asigura că eforturile voastre de a construi o economie puternică şi o democraţie puternică au succes„, a adăugat Blinken.
Vizita lui Blinken vine după ce unii dintre aliaţii Ucrainei şi-au exprimat în privat îngrijorarea că trupele ucrainene ar putea să nu reuşească să îşi atingă obiectivele.
În timp ce SUA au fost îngrijorate de unele eşecuri zilnice pe câmpul de luptă, oficialii americani sunt, în general, încă încurajaţi de modul în care Ucraina gestionează situaţia militară, în special de abilităţile sale de apărare aeriană în doborârea dronelor ruseşti care vizează Kievul.
Blinken urmăreşte să vadă cum progresează contraofensiva şi de ce fel de sprijin este nevoie, inclusiv materiale pentru a străpunge apărarea rusă, în condiţiile în care se apropie iarna. Apărarea aeriană va continua, de asemenea, să fie o prioritate.
Analiştii occidentali şi oficialii militari avertizează că succesul contraofensivei este departe de a fi sigur şi că ar putea dura ani de zile pentru a scăpa Ucraina de trupele ruseşti bine instalate, puternic înarmate şi calificate.
Ambele părţi vor trebui însă să îşi evalueze resursele de aprovizionare, fiind probabile multe bătălii de uzură pe parcursul iernii. Potrivit experţilor, un război lung s-ar putea întinde până la sfârşitul anului viitor şi chiar mai departe.
Blinken urma să promită, în cursul vizitei sale de două zile la Kiev, o nouă finanţare americană de peste 1 miliard de dolari, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat. Banii ar urma să fie destinaţi unei „serii” de investiţii, a spus oficialul, fără a da detalii.
Din această sumă, 275 de milioane de dolari vor fi ajutoare militare, inclusiv muniţii cu uraniu sărăcit pentru tancuri, care au făcut obiectul unei dezbateri interne a administraţiei până marţi, potrivit unui alt oficial american.
Aproximativ 175 de milioane de dolari din total vor fi sub formă de armament care va fi furnizat din stocurile Pentagonului, a mai precizat oficialul.
Alte 100 de milioane de dolari vor fi sub formă de granturi pentru a le permite ucrainenilor să achiziţioneze arme şi echipamente suplimentare, a mai spus oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului.
Premierul Şmîhal a menţionat, la întâlnirea cu Blinken, că Ucraina este recunoscătoare că banii vin sub formă de granturi, nu de împrumuturi, ceea ce ar duce-o la îndatorare.
Pe lângă asistenţa militară, este de aşteptat ca Blinken să anunţe un ajutor de aproape 805 milioane de dolari pentru Ucraina, fără legătură cu armele, potrivit unui alt oficial al administraţiei Biden. Aceasta va include 300 de milioane de dolari pentru aplicarea legii, 206 milioane de dolari pentru ajutor umanitar, 203 milioane de dolari pentru combaterea corupţiei şi 90,5 milioane de dolari pentru deminare, a detaliat oficialul.
Pachetul va include, de asemenea, un transfer deja anunţat de 5,4 milioane de dolari către Ucraina din activele îngheţate ale oligarhilor ruşi, potrivit oficialului.
Ajutorul care va fi anunţat de Blinken provine din banii aprobaţi anterior de Congres.
Preşedintele Joe Biden a solicitat însă şi un alt ajutor militar şi umanitar, de 21 de miliarde de dolari, pentru ultimele luni ale anului 2023, dar nu este clar cât de mult din această sumă va fi aprobat şi nici dacă va fi aprobată. Mulţi congresmeni republicani sunt reticenţi în ceea ce priveşte acordarea unui ajutor suplimentar, iar fostul preşedinte Donald Trump, cel mai probabil contracandidatul republican al lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale de anul viitor, a criticat sprijinul financiar al SUA. Sondajele de opinie au arătat, de asemenea, o scădere a sprijinului pentru război din partea publicului american.
Cu toate acestea, Biden şi Pentagonul au declarat în repetate rânduri că vor sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie. La data de 29 august, mai rămăseseră aproximativ 5,75 miliarde de dolari din finanţarea deja aprobată pentru arme şi echipamente luate din stocurile existente ale Pentagonului.
Blinken urma să discute şi alte probleme la Kiev, inclusiv sprijinul pentru economia Ucrainei, pornind de la anunţul său din iunie privind alocarea a 1,3 miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul să se reconstruiască, cu accent pe modernizarea reţelei sale energetice, care a fost bombardată de Rusia iarna trecută.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că asistenţa americană pentru Ucraina „nu poate influenţa cursul operaţiunii militare speciale„, eufemismul Moscovei pentru război.
Oficialii de la Washington au declarat că se vor purta discuţii şi despre rutele alternative de export pentru cerealele ucrainene, ca urmare a ieşirii Rusiei din acordul care asigura transportul în siguranţă al acestora pe Marea Neagră şi a atacurilor sale frecvente asupra instalaţiilor portuare din regiunea Odesa. Aceste alternative ar putea include noi rute terestre sau nave care să se apropie de coastă, pentru a nu intra în apele internaţionale, unde ar putea fi vizate de marina rusă.
În cursul nopţii, Rusia a tras rachete de croazieră asupra Kievului, în primul său atac aerian asupra capitalei din 30 august, potrivit lui Serhii Popko, şeful administraţiei militare regionale din Kiev. Resturi de la o rachetă doborâtă au provocat un incendiu şi pagube, dar nu au existat victime.
În regiunea Odesa, o persoană a fost ucisă într-un atac cu rachete şi drone ruseşti asupra portului Izmail, care a avariat elevatoare de cereale, clădiri administrative şi întreprinderi agricole, au declarat autorităţile.
Vizita lui Blinken este a patra pe care şeful diplomaţiei americane a efectuat-o în Ucraina de la începutul războiului, dar este pentru prima dată când diplomatul de top al Americii petrece noaptea la Kiev din ianuarie 2022, înainte de invazie, când oficialii americani au spus că vizita secretarului de stat se dorea un semnal de sprijin american.