Directorul general al agenţiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, se arată revoltat că Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru nu au permis ca avionul cu care Serghei Lavrov intenționa să ajungă în Serbia să survoleze teritoriile lor. În acest context, el a adus aminte și de România.
Șeful programului spațial rusesc, Dmitri Rogozin, amenință într-un mesaj publicat pe Twitter mai multe țări est-europene, printre care și România, după ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, nu a putut să călătorească în Serbia pentru că țările europene vecine și-au închis spațiul aerian pentru avionul care trebuia să îl ducă la Belgrad.
Rogozin amenință România, Bulgaria și Muntenegru cu rachetele balistice Sarmat: ”Bulgarii lași, românii răzbunători și și muntenegrenii nu vor fi rugați să fie de acord cu acest zbor”.
Președintele agenției spațiale rusești Roscomos, Dmitri Rogozin –un obișnuit al postărilor belicoase–, a amenințat România, Bulgaria și Muntenegru cu rachetele balistice intercontinentale Sarmat, care pot transporta focoase nucleare, după ce țările din jurul Serbiei și-au închis spațiul aerian pentru avionul ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, care a fost nevoit să-ți anuleze o vizită în statul balcanic.
”De ce este bun ”Sarmat”? Bulgarii lași, românii răzbunători și și muntenegrenii care au trădat istoria noastră comună nu vor fi rugați să fie de acord cu acest zbor. La fel și pentru suedezi”, a scris el pe Twitter .
Vizita lui Serghei Lavrov la Belgrad, prevăzută în 6-7 iunie, a fost anulată după ce țările vecine Serbiei au refuzat să permită avionului său să intre în spațiul lor aerian.
RS-28 Sarmat, denumită în terminologia NATO „Satan 2”, este considerată cea mai puternică rachetă balistică intercontinentală a Rusiei.
Rusia a efectuat prima testare a următoarei sale generaţii de rachete Sarmat la cosmodromul Plesetsk din nordul Rusiei, la sfârşitul lunii aprilie.
Sarmat are o rază de acţiune de 18.000 de kilometri şi poate transporta focoase nucleare. Aceasta ar permite Rusiei să atingă ţinte în întreaga lume, lansând atacuri fie prin Polul Nord, fie prin Polul Sud.
Primele rachete Sarmat urmează să fie amplasate în regiunea Krasnoyarsk. Preşedintele Vladimir Putin a folosit lansarea de rachete din aprilie pentru a lansa ameninţări împotriva Occidentului în contextul războiului din Ucraina.
Racheta ar putea depăşi toate tipurile de apărare şi ar determina naţiunile ”să se gândească de două ori” când ameninţă Rusia, a spus Putin atunci.
Asta este ceea ce este bun la Sarmat? Nu le va cere bulgarilor lași, românilor răzbunători și muntenegrenilor, care au trădat istoria noastră comună, permisiunea de a survola. Nici ceilalți suedezi nu o vor face.
Serghei Lavrov urma să aibă la Belgrad întrevederi cu preşedinte sârb, cu omologul său Nikola Selakovic şi cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Porfirije. Ministrul rus de externe este vizat din 25 februarie, la o zi după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, de sancţiuni ale UE, la fel ca preşedintele rus Vladimir Putin.
Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus, care a declarat pentru Interfax: ”Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea”.
Nu este pentru prima dată când Rogozin amenință țări membre NATO. ”Într-un război nuclear, ţările NATO vor fi distruse de noi într-o jumătate de oră”, spunea acesta în urmă cu o lună.
Luna trecută, Rusia a testat o nouă rachetă intercontinentală, Sarmat (Satan), ce poate fi echipată cu focoase nucleare şi poate atinge teritoriul SUA.
Sarmat are o rază de acţiune de 18.000 de kilometri şi poate transporta focoase nucleare. Aceasta ar permite Rusiei să atingă ţinte în întreaga lume, lansând atacuri fie prin Polul Nord, fie prin Polul Sud.
Primele rachete Sarmat urmează să fie amplasate în regiunea Krasnoyarsk. Preşedintele Vladimir Putin a folosit lansarea de rachete din aprilie pentru a lansa ameninţări împotriva Occidentului în contextul războiului din Ucraina.
Un deputat rus a amenințat recent că ”o singură rachetă Sarmat” va distruge Marea Britanie ”în două minute” dar că Rusia depune toate eforturile ca să nu se ajungă la această situație.
Вот чем хорош „Сармат”? Он у трусливых болгар, злопамятных румын и предавших нашу общую историю черногорцев согласие на пролёт спрашивать не будет. Равно как и у прочих шведов.
— РОГОЗИН (@Rogozin) June 5, 2022