Acasă Război Cinism și sfidare, Putin în vizită ”noaptea ca hoții” la Mariupol: ”Venirea lui Putin la Mariupol, e ca întoarcerea unui criminal în serie la locul crimei”

Cinism și sfidare, Putin în vizită ”noaptea ca hoții” la Mariupol: ”Venirea lui Putin la Mariupol, e ca întoarcerea unui criminal în serie la locul crimei”

0
0
407

Suntem în ziua 389 a războiului început de Rusia în Ucraina. Preşedintele rus Vladimir Putin, s-a deplasat la Mariupol, oraş ucrainean devastat de bombardamente, a anunţat duminică serviciul de presă al Kremlinului. Vizita vine după ce sâmbătă au apărut imagini cu liderul de la Moscova, făcând o vizită în Crimeea. Separat, Erdogan a anunțat prelungirea acordului internațional privind exportul de cereale ucrainene.

Putin, a efectuat o vizită neanunțată în orașul ucrainean Mariupol, potrivit unui anunț al Kremlinului. Înainte cu câteva ore, el a vizitat și Crimeea. Călătoriile vin în contextul în care Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său.

Vladimir Putin a zburat cu elicopterul în orașul din sud-estul Ucrainei, care a fost distrus în lupte grele, pentru o ”vizită de lucru”, a anunțat presa de stat rusă. El a vizitat diferite locuri din oraș și a vorbit cu locuitorii, potrivit relatărilor.

Preşedintele rus Vladimir Putin a decis în ultimul moment să se deplaseze la Mariupol, oraş ucrainean devastat de bombardamente, după ce sâmbătă a întreprins o vizită în Crimeea anexată ilegal în urmă cu 9 ani, a afirmat duminică Kremlinul, insistând asupra caracterului ”spontan” al acestei deplasări.

Totul a fost foarte spontan”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, evocând această primă vizită a preşedintelui rus la Mariupol.

”Nici deplasările sale în oraş nu erau prevăzute”, la fel ca şi vizita la un teatru muzical local sau întâlnirile cu locuitori ai acestui oraş-port, a susţinut Peskov.

Înainte de aceasta, duminică dimineaţa, Kremlinul a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol.

Aceasta a fost prima deplasare a liderului rus în acest oraş-port din Ucraina ce fusese sub asediu luni de zile şi ocupat de armata rusă în luna mai 2022.

Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol cu elicopterul şi a făcut un tur al oraşului, el însuşi la volanul unei maşini.

Vladimir Putin a discutat cu localnici, a vizitat locuri de interes şi a primit un raport asupra lucrărilor de reconstrucţie din acest oraş devastat, potrivit aceleiaşi surse.

Vladimir Putin a mai întreprins sâmbătă o vizită-surpriză în Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, pentru a marca nouă ani de la anexare.

Vizita a declanșat reacții furioase din partea Ucrainei, Ministerul Apărării afirmând că aceasta a avut loc în timpul nopții „așa cum îi stă bine unui hoț”, iar un consilier prezidențial a criticat „cinismul” și „lipsa de remușcări” ale președintelui rus.

Așa cum îi stă bine unui hoț, Putin a vizitat Mariupolul ucrainean sub acoperirea nopții. În primul rând, este mai sigur. De asemenea, întunericul îi permite să evidențieze ceea ce vrea să arate și ține departe de ochii curioșilor orașul pe care armata sa l-a distrus complet și pe puținii săi locuitori supraviețuitori”, a declarat Ministerul Apărării.

Criminalul se întoarce întotdeauna la locul crimei”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, pe Twitter.

El a adăugat că ”ucigașul a mii de familii din Mariupol a venit să admire ruinele orașului și mormintele (sale). Cinism și lipsă de remușcări”.

Vizita a fost, de asemenea, criticată de consiliul orășenesc exilat din Mariupol, care a subliniat distrugerea orașului din cauza deciziei lui Putin de a invada Ucraina.

Criminalul internațional Putin a vizitat Mariupolul ocupat. El a urmărit «reconstrucția orașului» noaptea. Probabil pentru a nu vedea orașul, ucis de «eliberarea» sa, la lumina zilei”, a declarat consiliul municipal într-o postare pe Telegram.

Vizita a avut loc la scurt timp după ce Putin a vizitat Crimeea, pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării ilegale peninsulei de către Rusia.

Anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia a declanșat un val de condamnări internaționale și sancțiuni împotriva Moscovei în 2014, iar mai multe țări europene continuă să o condamne.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că va recâștiga toate teritoriile capturate de Rusia, inclusiv Crimeea.

Anunțul vizitei lui Putin la Mariupol vine după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva sa, fiind acuzat de pentru deportarea copiilor ucraineni. CPI spune că mandatul înseamnă că Putin ar putea fi arestat dacă intră în oricare dintre cele 123 de state membre ale curții.

Kremlinul a respins mandatul, susținând că este nul deoarece Rusia nu se află sub jurisdicția CPI. De asemenea, Ucraina nu este membră a CPI.

Rusia a lansat invazia la scară largă împotriva Ucrainei pe 24 februarie anul trecut. Luptele pentru Mariupol, în regiunea Donețk, au început în februarie. Orașul a fost cucerit în luna mai, după un asediu îndelungat.

Organizația Națiunilor Unite a estimat că 90% din clădirile rezidențiale au fost avariate sau distruse în Mariupol în urma invaziei rusești și că 350.000 de persoane au fost forțate să părăsească orașul.

Putin a intrat şi într-un apartament. Deşi era în toiul nopţii, în bucătărie a găsit întinsă o masă bogată, parcă aranjată special pentru vizita lui. Deplasările lui Putin în teritoriile ocupate cu armata sunt o palmă dată Occidentului, cred experţii în relaţii internaţionale.

Din Mariupol, Putin a plecat la comandamentul rus al aşa-numitei operaţiuni speciale în Ucraina. La Rostov-pe-Don s-a întâlnit cu şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov şi cu adjunctul său, Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon”.

Între timp, ucrainenii încearcă să apere oraşul Bahmut, considerat un simbol al rezistenţei, cu muniţia care le-a mami rămas. Până să primească armamentul greu din Occident, sunt nevoiţi să repare la foc continuu vechile blindate sovietice. În paralel, soldaţii se antrenează să lupte cu tancurile britanice Challenger, promise de Londra.

Aceasta a fost prima deplasare a liderului rus în acest oraş-port din Ucraina ce fusese sub asediu luni de zile şi ocupat de armata rusă în luna mai 2022.

Vladimir Putin a mai întreprins sâmbătă o vizită-surpriză în Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, pentru a marca nouă ani de la anexare.

Încarcă mai mult
Load More In Război
Comments are closed.

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…